En rookie på ESC

WEB_INRIKESDanska Emmelie de Forest. Foto: Janerik Henriksson/Scanpix

Det har varit några kontrastrika dagar för undertecknad. Webbredaktörsjobb på dagarna, rockfestival på kvällarna och sedan, igår eftermiddag, inträde i den bisarra parallellvärld som vi känner som Eurovision Song Contest. Jag menar, var kan man annars få se en ukrainsk skönhet blir inburen på scen av en 2,43 lång ukrainskamerikansk jätte eller tokrappande montenegrinska astronauter?

Ukrainas Zlata Ognevich inburen av 2,43 långe Igor Vovokovinskiy, USAs länkgste man.
Ukrainas Zlata Ognevich inburen av 2,43 långe Igor Vovokovinskiy, USAs länkgste man.

Gårdagens dress rehersal var första inblicken i denna värld för mig. Eller… Jag har sett genrepet till en svensk uttagning för några år sedan men det spelar liksom inte i samma liga. Inte alls faktiskt.

Först ut en säkerhetskontroll som hade fått säkerhetschefen på en amerikansk storflygplats att nicka gillande och sedan ett pressrum som fick mig att tänka: wow, så här skulle man ha det jämnt!

Väl inne på arenan är det så genomkörning av första semifinalen i sin helhet. Riktigt på riktigt känns det ju inte ändå, eftersom det knappt finns någon publik i arenan, pressen oräknad. Det är ändå storslaget att se. Inte minst all scenteknik och logistik som ska klaffa – och gör det.

Det är fjärrstyrda kameror som flyger fram och tillbaka genom luften; i traverser, på bommar och dollies. Det är ett böljande hav av svävande och färgskiftande lampor och en gång som försvinner upp i luften. Och så bomber, granater och gyllene konfetti så klart. Jo, som ni förstår så var det lätt att tappa bort det musikaliska en aning. Men så som Eurovision har utvecklats är det ju ocksåshowen som står i centrum.

Bidragen då? Som alla andra håller jag danska Emmelie de Forest som favorit i den hör deltävlingen. Både hon, låten och numret var riktigt bra. Dessutom var holländska Anouk (hon som sjön Nobodys wife på det glada 90-talet) bra och Moldaviens nummer var riktigt snyggt.
Bisarrast, förutom de montenegrinska astronauterna och inledningen på det ukrainska bidraget, var serbiska Moje 3:s hiskeliga Alice i Underlandet-kläder.

Programledaren Petra Mede på genrepet inför första semifinalen till Eurovision song contest i Malmö på måndagen.
Programledaren Petra Mede i spektakulär sjöjungfruklänning.

Andra intryck:

  • Petra Mede verkar fungera bra som programledare, även om jag tyckte att hon överartikulerade lite men det kan ju vara en repetitionsgrej. Den där Jean-Paul Gaultier-designade sjöjungfruklänningen är förresten helt fantastisk.
  • Tjuvnyp mot Norge är alltid kul.
  • Inledningsnumret med en repris på Loreen med barnkör som gör Euphoria är riktigt fint.
  • Mellanaktsnumret med dans till Kleerups musik var lite småtrist till halvvägs in när breakdansen började.
  • Sarah Dawn Finer är väldigt rolig.
  • Vykorten från de olika länderna är skittrista reklamfilmer. I år också.

WEB_INRIKESMoldaviens Aliona Moon.

 

Ralph Bretzer
Ralph Bretzer är webbredaktör och musikkritiker (och ibland kulturreporter) på Skånskan.se och NorraSkåne.se.

Ålder: 49 år.
Bor: I Kungsladugård i Göteborg och Östervärn i Malmö.
Lyssnar på: Country, punk, soul och hiphop. Och en hel del annat. Just nu: Ic3peak, Stevie Nicks, Miley Cyrus och Jinjer.
Läser: De levande döda av Gunilla Jonsson & Michael Petersén.
Ser just nu: Lovecraft country, The Boys och The Good Place.

Kontakt: ralph.bretzer@skd.se
Instagram: @rioteer

Alla bilder tagna av mig om inte annat anges.

Arkiv