En tidsparadox

DesktopI mitten på 80-talet hade Steven Spielberg sina fingrar med i produktionen av ett gäng underhållande matinéäventyr riktade mot en yngre publik som jag älskade i mina tidiga tonår. Under de senaste veckorna har jag, i trots mot det strålande sommarvädret, sett om flera av dem tillsammans med mina egna barn. Tillsammans har vi skrattat oss igenom The Goonies- dödskallegänget (1985), Tillbaka till framtiden 1, 2 och 3 (1985-90) och Gremlins 1 och 2 (1984-90).

Det är slående hur väl de står sig fortfarande och av minas söners (5 och 9 år gamla) reaktioner att döma är det inte bara nostalgi från min sida. Kombinationen mellan humor och spänning fungerar fortfarande. The Goonies är som en Indiana Jones för barn, Gremlins har filmhistoriens kanske gulligaste monster och jag misstänker att Tillbaka till framtiden kommer skapa huvudbry för mina grabbar, som de gjorde med mig en gång, vad gäller tidsresandets inbyggda problem.

Även när han inte själv stod för regin var Steven Spielbergs namn definitivt en garant för kvalitet.

* * *

Geekation_EmmittBrownDocPå tal om tidsresors inbygda problem: en tanke slår mig när Doc Brown – som i Tillbaka till framtiden uppfinner tidmaskinen i form av en silverglänsande De Lorean-bil – hänger där vid klockan på rådhusets vägg för att plugga i sladden som ska skicka Marty McFly tillbaka till nutiden (filmens nutid, 1985, inte vår tid). Vad hade hänt om blixten slagit ned och dödat den gode doktorn där och då?

Då hade Marty Mc Fly inte kunnat resa tillbaka till nutiden. Å andra sidan hade Doc aldrig kommit att uppfinna tidsmaskinen som skickat Mc Fly tillbaka till 1955. Då hade Doc aldrig behövt bygga blixtfångaren vars sladd han försökte koppla ihop där på väggen. Då hade han heller aldrig blivit dödad av blixten och därmed kunnat leva vidare och uppfinna tidsmaskinen och då hade Mc Fly rest tillbaka i tiden, och så vidare…

Se där en tidsparadox som leder till infinit rekursion (och en inte oansenlig huvudverk när man försöker bena upp den)!

* * *

I Tillbaka till framtiden del 2 åker Marty Mc Fly 30 år fram i tiden; till 2015. Om två år kommer vi att ha flygande bilar, svävande skateboards och skor som knyter sig själva. Bara så att ni vet…

* * *

För att travestera George Clinton: There ain’t no party like a Gremlin party:

 

Ralph Bretzer
Ralph Bretzer är webbredaktör och musikkritiker (och ibland kulturreporter) på Skånskan.se och NorraSkåne.se.

Ålder: 49 år.
Bor: I Kungsladugård i Göteborg och Östervärn i Malmö.
Lyssnar på: Country, punk, soul och hiphop. Och en hel del annat. Just nu: Ic3peak, Stevie Nicks, Miley Cyrus och Jinjer.
Läser: De levande döda av Gunilla Jonsson & Michael Petersén.
Ser just nu: Lovecraft country, The Boys och The Good Place.

Kontakt: ralph.bretzer@skd.se
Instagram: @rioteer

Alla bilder tagna av mig om inte annat anges.

Arkiv