No treble!

Klockan är strax efter lunch på Östergatan och jag sitter på redaktionen och känner att den sista energin har lämnat kroppen. Det är morgonskiftet och jag är inte morgonmänniska. Några dagar in på veckan börjar det ta ut sin rätt. Inte ens vårsolen som strilar in genom rutan klarar av att pigga upp. Två timmar kvar av passet, sedan hem och ta en tupplur.

Då kommer kriminalreporter Anna in genom dörren och börjar omedelbart, och av för mig okända skäl, gnola på Meghan Treynors brottarhit All about that bass.

En giftig basgång.
En hook som är lika enkel som effektiv.
Lite vintage doowop-känsla och en fånig men på sitt sätt charmig text med ett, bakom metaforen (basen = rumpan), lätt ekivokt budskap.

Det behöver inte vara svårare än så. Det vänder där. Solen skiner lite klarare. Energin kommer tillbaka i kroppen. Efter det uppstår det återkommande spontanutbrott av “Because you know I’m all about that bass – that bass – that bass – no treble” från olika håll kring nyhetsdesken under resten av arbetsdagen.

Det är lite skumt. Att få en låt på hjärnan kan ju vara något alldeles väldigt irriterande. Men när det sker kollektivt, när en grupp människor får samma låt på hjärnan samtidigt, blir det märkligt upplyftande. Inte minst när det är en så skamlöst catchy slagdänga som All about that bass. Skit samma att det är något av en skämslåt.

Ralph Bretzer
Ralph Bretzer är webbredaktör och musikkritiker (och ibland kulturreporter) på Skånskan.se och NorraSkåne.se.

Ålder: 49 år.
Bor: I Kungsladugård i Göteborg och Östervärn i Malmö.
Lyssnar på: Country, punk, soul och hiphop. Och en hel del annat. Just nu: Ic3peak, Stevie Nicks, Miley Cyrus och Jinjer.
Läser: De levande döda av Gunilla Jonsson & Michael Petersén.
Ser just nu: Lovecraft country, The Boys och The Good Place.

Kontakt: ralph.bretzer@skd.se
Instagram: @rioteer

Alla bilder tagna av mig om inte annat anges.

Arkiv