Sommarlistan…

Högsommar i storstaden. Solen gassar och gör asfalten stekhet. Luften vibrerar. En bil passerar med basen pumpande, den senaste r’n’b-hiten på stereon, och genom ett öppet fönster hörs riffet från en gammal punkklassiker. Svetten rinner längs ryggraden. Vilken sekund som helst kan människorna du möter bryta ut i en unison gruppdans a la en scen i Fame. Den känslan.

Årets sommarspellista, ursprungligen publicerad i Skånskans sommarbilaga den 4 juli, ser ut som följer:

Rye-Rye-Sunshine-Album-Art1. Sunshine – Rye Rye och M.I.A.

Jag vet inte riktigt vad det blev av M.I.A.s superbegåvade protegé Rye Rye men i det här underbart somriga spåret skiner hon med åtskilliga solars styrka.

Cover2. 25 Lighters – Fat Pat, DJ DMD och Lil’ Keke

När ZZ Top gjorde comeback förra hösten med den överraskande starka La futura var det starkaste spåret en milt uttryckt oväntad cover av den här dirty south-klassikern. The ghetto of the nineties meets the ghetto of the fifties skrev en kritiker träffande.

mariah-carey-miguel-beautiful-e13675380018473. #Beautiful – Mariah Carey featuring Miguel

#Beautiful är sommarens hit för mig i alla fall. Som låt betraktad skåpar den ut allt Mariah Carey gjort sedan The Emancipation of Mimi och sammarbetet med snart Sverigeaktuelle r’n’b-sångaren Miguel sitter som gjutet. Framförallt har låten en lätthet i anslaget som gör den given på en sommarspellista.

artworks-000031348773-vqsfsm-crop4. High – Lindi Ortega

Torontos best kept secret och Indie Lindi är två epitet som countrysångerskan Lindi Ortega dragit på sig. I sommar kommer hon till Malmöfestivalen och jag kan inte vänta. Här är hennes röst som en sval sommarbris över en gitarr som vibrerar av sommarhettan.

4712bcc321bc5152f0da5027598bdbc4a6a464845. Baby Baby Baby – Steget

Medlemmarna i piano och sång-duon Steget har en bakgrund i baktaktcombos som Äkta Kärlek och Kultiration. Här är det dock fina popmelodier och innerliga texter som gäller. Jag vet inte riktigt varför den här känns som en riktig sommarlåt, men det gör den.

florence6. Pokerkväll i Vårby Gård – Florence Valentin

Kväll i förorten och en snodd Clash-melodi. Extasen som inte är långt borta. På titelspåret från deras andra platta fick Florence Valentin till en perfekt partylåt.

The-Only-Ones-Another-Girl-Another-Planet7. Another girl another planet – The Only Ones

Ingen sommarspellista är komplett utan en riktig punkklassiker. På den här träffade Peter Perrett och hans kumpaner precis rätt i balansen mellan punkrockbett och powerpopsnärtighet.

480809307_628e767f608. Our lips are sealed – The Go-Go’s

…och på andra sidan Atlanten, i Los Angeles, ägnade sig Belinda Carlisle, Jane Wiedlin och deras polare åt exakt samma sak om än med lite mer pop i sin mix.

00 - Silversystrar - Tisdagsvägen 5B - Front (1631x1642)9. Evigt ung & fri – Silversystrar

Det sitter redan i titeln. Om inte Evigt ung och fri sätter precis vad sommarkänslan handlar om så vet inte jag. Ett skönt soulgroove till det och Meldeah och Fröken B:s ännu skönare röster. Man kan bli glad för betydligt mindre.

rb10. Aloha Steve & Davo – Radio Birdman

Surf’s up! Australiensiska Radio Birdman tjuvstartade det där med punkrock redan ett par år innan man i London fattat grejen.På Aloha Steve & Davo kombinerade man MC5:s protopunk med Beach Boys-körer och en gitarrslinga som ekar av Dick Dale och resultatet blir något slags osedvanligt lyckoframkallande surfpunk.

Listan på Spotify hittar du här tills jag listat ut hur man bäddar in spellistor 🙂

Ralph Bretzer
Ralph Bretzer är webbredaktör och musikkritiker (och ibland kulturreporter) på Skånskan.se och NorraSkåne.se.

Ålder: 50 år.
Bor: I Kungsladugård i Göteborg och Östervärn i Malmö.
Lyssnar på: Country, punk, soul och hiphop. Och en hel del annat. Just nu: Linn Koch-Emmery, Jinjer, November.
Läser: Colson Whitehead Den underjordiska järnvägen.
Ser just nu: Kamikaze, Beforeigners och American Horror Story säsong 10.

Kontakt: ralph.bretzer@skd.se
Instagram: @rioteer

Alla bilder tagna av mig om inte annat anges.

Arkiv