Ett fantastiskt omslag

IMG_20130503_174709 (1)Jag gick förbi min lokale vinylhandlare idag och då stod den där och såg ensam ut i skyltfönstret. Ett album med den gamle jazztrumpetaren och -vokalisten Jonah Jones.

Jonah Jones hade en lång och framgångsrik karriär som inleddes redan på 20-talet. Han turnerade med Cab Calloway och Earl Hines, spelade in med Sidney Bechet och ledde sina egna band. Men det var inte därför jag genast måste gå in och köpa albumet I dig chicks från 1959.

Jag menar, har ni någonsin sett ett så fantastiskt bokstavligt albumomslag? Det är så töntigt att det blir coolt och ska omedelbart ramas in. En orsak så god som någon att köpa vinyl hellre än cd och nedladdningar!

23 minuter konvoluthistoria

Ännu ett bob hund-relaterat blogginlägg?!?? tänker kanske vän av ordning. Jo, men jag utlovade ju faktiskt Martin Kann-webb-tv för några dagar sedan. Här är inslaget, där Kann går igenom sina skivomslag för bob hund – album för album på 23 minuter:

[brightcove:893715699001]

Vaknar upp i Narnia

Satte mig på tåget till Göteborg i morse. När jag somnade någonstans i höjd med Lund var det vår, sedan vaknade jag upp i Narnia (första delen, där den vita häxan gjort så att det är ”always winter but never christmas”). Hatar sådana bakslag. Blöt och jävlig är snön också. Kommer kanske aldrig våga somna igen. Tänk om jag skulle vakna upp i en ny istid…

* * *

Blir lite gladare när jag kommer innanför dörren och ser att Lykke Lis nya har dumpit ned på hallgolvet i hardcopy. Säga vad man vill om digital musik men det är fortfarande något särskilt med att ha musiken på riktigt. Låt vara att cd inte är riktigt lika mycket på riktigt som vinyl. Vinyl är riktigast.

Och tusan vad snygg den är! Från omslagsbilden och häftet till pappkvaliteten känns det väldigt gediget.

Varför satsar inte de stora skivbolagen i större utsträckning på schyssta förpackningar? Det hade ju varit ett sätt att på ett tidigt stadium mota nedladdningen i grind. Att ge kunden något mer än bara musiken. Ge dem ett skäl att faktiskt vilja ha den fysiska produkten, något som inte gick att ladda ned från nätet.

Men istället har det varit som omslagsdesignen regredierat, egentligen ända sedan cd-formatet introducerades. Som om det inte var kul längre att göra något speciellt när de stora fina vinylkonvoluten försvann och designern hänvisades till 12×12 centimeter instucket i ett fult plastfodral som sprack eller tappade tänderna bara man tittade på det.

Men ett schysst hårdpappfodral med god design (och gärna ett bra innehåll också, naturligtvis) det gör mig glad. Nästan lika glad som ett gatefold-vinylkonvolut. Men bara nästan.

* * *

Läser i Huffington Post att det finns tillägg till Chrome och Firefox som rensar bort, eller i alla fall maskerar, vartenda omnämnande av Charlie Sheen och Justin Bieber på internet. Inte en dag för tidigt.

Ofrivilliga omslagsstjärnor

Före detta Nasa-astronauten Bruce McCandless stämmer skivbolaget Sony och sångerskan Dido. Det hela handlar om en bild på ett skivomslag där McCandless ses ta en rymdpromenad. Nu hävdar han att bilden, som pryder Didos album ”Safe Trip Home” från 2008, använts utan behörigt tillstånd, skriver bloomberg.com.

Fler kränkta omslagsstjärnor; Ann Kirsten Kennis stämmer Vampire Weekend efter att Tod Brodys bild av henne använts på ”Contra”.

Från ett rent musikaliskt perspektiv kan jag förstå att Bruce McCandless är upprörd. ”Contra” hade däremot varit en ära att figurera på.

Ralph Bretzer
Ralph Bretzer är webbredaktör och musikkritiker (och ibland kulturreporter) på Skånskan.se och NorraSkåne.se.

Ålder: 50 år.
Bor: I Kungsladugård i Göteborg och Östervärn i Malmö.
Lyssnar på: Country, punk, soul och hiphop. Och en hel del annat. Just nu: Linn Koch-Emmery, Jinjer, November.
Läser: Colson Whitehead Harlem Shuffle.
Ser just nu: Only murders in the building, Succesion och American Horror Story säsong 10.

Kontakt: ralph.bretzer@skd.se
Instagram: @rioteer

Alla bilder tagna av mig om inte annat anges.

Arkiv