Stryptag

Vem kan motstå en ösig blandning av hårdrocknroll, black metal och hardcorepunk med texter på norska? Inte jag i alla fall. Norska Kvelertak (som betyder stryptag på norska – ett i mitt tycke ruggigt bra bandnamn) har jag velat se länge.

Jag skulle ha sett dem på Siesta 2012 men de ställde in.

Jag skulle ha sett dem på Siesta 2013 men hela festivalen ställde in.

Nu har de blivit bokade till Malmöfestivalen och det återstår att se om den norska black metal-förbannelsen bara vilar över Hässleholm eller om den omfattar hela Skåne. Om det är det sistnämnda som gäller och de följer sin upptrappningshistorik borde det väl innebära att hela staden ställer in.

Jag hoppas i alla fall att det kommer till Posthusplatsen på tisdag om två veckor. Då ska jag se dem.

Mörk nordisk kyla

[youtube:http://www.youtube.com/watch?v=fZbrM3OtbQM]

Okej, jag vet att jag efterlyste skidmusik här på bloggen för någon vecka sedan. Men då glömde jag ju bort världens vintrigaste black metal-band: det (o)saligt hädangångna Sportlov.

I en genre som blir rolig genom att den tar sig på så fantastiskt blodigt (!) allvar tog Sportlov det hela ett steg längre, och framförallt ett steg mer bokstavligt. Mörker, kyla och ondska är ju som bekant kära teman för de norska kyrkobrännarmetallbanden. Det var detta som (svenska) Sportlov tog fasta på när de skrev fina sånger som Snöbollskrieg (följ gärna – eller ännu hellre sjung – med i texten nedan när ni ser klippet ovan), Dimma över Mångsbodarna och  Offerblod i vallabod.

I snölyktans sken så smider vi planer
Med svarta thermobyxor, varm choklad och bananer
Död och förintelse kantar vår stig
En mardröm som skapats av snöbollskrieg!

Med istappar vi skär upp våra armar
I skaren vi pissar pentagram
Stoppar snö innanför tröjan på barnen
Med lyftad snöboll vi tåga fram

Ingen dödlig må stoppa vår framfart
Blint apokalyptiskt raseri
Bered dig att dö för våra vapen
Stenhård snöboll med grus inuti

Framförallt är det ju alltid rätt, så här i skid-VM-tider, att driva gäck med brödrafolket i nordväst.

Läs texterna till några av Sporlovs andra trudelutter här.

Lågupplöst black metal


Till vänster Mayhems debutalbum ”De mysteriis dom sathanas” och till höger 8-bit Mayhems parodi ”De mysteriis dom supernes”. Bilden i mitten Attila Czihar i Mayhem. Foto: Ralph Bretzer

Jag såg det norska black metal-bandet Mayhem på Sweden Rock i somras. Jag hade väldigt svårt att hålla mig för garv. Sångarens corpse-sminkning var milt sagt over the top och musiken kliniskt befriad från nyanser. Dessutom bar gitarristen en t-shirt med texten ”Show your tits for satan”, bara en sån sak. Läs en krönika om den spelningen här.

I vilket fall som helst snubbladet jag över denna synnerligen underhållande parodi på norsk black metal i allmänhet och Mayhem i synnerhet med det elektroniska ”bandet” 8-bit Mayhem.

[youtube:http://www.youtube.com/watch?v=6RK08K63HGE]

Lyssna på mer på 8-bit Mayhems myspace-sida. Bra? Njä, men rätt kul som parodi på en musikstil som är rätt mycket självparodi i sig.

Ralph Bretzer
Ralph Bretzer är webbredaktör och musikkritiker (och ibland kulturreporter) på Skånskan.se och NorraSkåne.se.

Ålder: 49 år.
Bor: I Kungsladugård i Göteborg och Östervärn i Malmö.
Lyssnar på: Country, punk, soul och hiphop. Och en hel del annat. Just nu: Ic3peak, Stevie Nicks, Miley Cyrus och Jinjer.
Läser: De levande döda av Gunilla Jonsson & Michael Petersén.
Ser just nu: Lovecraft country, The Boys och The Good Place.

Kontakt: ralph.bretzer@skd.se
Instagram: @rioteer

Alla bilder tagna av mig om inte annat anges.

Arkiv