Miserabelt och klart lysande

”Deep, deep down in the silent grave
With none to mourn above …”

Djupt, djupt nere i den tysta graven, utan någon där uppe att sörja. Emily Brontë hade det inte så kul heller, för att travestera den där t-shirt-texten om Franz Kafka. Nog för att hon fick en både priviligierad och liberal uppväxt för sin tid, hon föddes 1818.

Samtidigt fick hon se två småsystrar dö i mycket unga år, hennes enda roman, den numera klassiska Svindlande höjder, mötte ringa uppmärksamhet precis som de av hennes dikter storasyster Charlotte lät publicera. När även hennes bror dog drog hon på hans begravning på sig en förkylning som, sannolikt i kombination med underliggande tuberkulos, tog hennes liv vid bara 30 års ålder.

På fredagen släppte Sofie Livebrant Weep the time away, sitt album med tolkningar av Brontës dikter och kvällen innan var det releaseparty på Folk å Rock i Malmö. Livebrant känns igen bland annat från hennes samarbeten med Sofia Karlsson, till exempel på hennes uppmärksammade Dan Andersson-platta. och från hennes tolkningar av en annan 1800-tals-Emilys dikter.

Sist jag såg Livebrant var för åtta år sedan på en visfestival i Steninge. Då var det tolkningarna av Emily Dickinsons dikter, inte mindre svartsynta de, som stod i fokus. Musiken då drog, av naturligta skäl åt det amerikanska folkmusikhållet. Det gör de av lika naturliga skäl inte nu. Min rockskadade hjärna associerar till det sena 60- och tidiga 70-talets brittiska folkrock med band som Fairport Convention och Pentangle men det här är egentligen mer genuin folkmusik än så, även om det smiter sig in något litet jazzanslag här och där.

Det är ett gäng miserabla sånger det blivit av Livebrants musik och Brontës dikter. Miserabla till sitt innehåll, alltså. Samtidigt är det som strömmar ut från scenen på Folk å Rock både varmt och paradoxalt livsbejakande. Mycket av det hämtar näring i den uppenbara spelglädjen och det fina samspelet mellan Livebrant på sång, gitarr och piano, Svante Sjöblom (som också agerade förband) på gitarr och Hal Parfitt-Murray på fiol och mandolin. Den där glädjen är svår att stå emot.

”I leave with thee my tears and pain
And rush into the world again.”

Emily Brontë hade det kanske inte så kul heller. Men vi har det i hennes sällskap, tillsammans med tre skickliga musiker som vet att våga släppa taget om sargen och våga leka med uttrycket.

Världsmusik på riktigt

Ett komprommislöst groove på trummor och keyboards där det sistnämnda får fylla basens plats i ljudbilden på samma sätt som Ray Manzarek låter det göra i The Doors eller Bo Hansson i Hansson & Karlsson. De sitter mitt emot varandra på var sin sidan, trummisen Olivier Penu och keyboardisten Sofyann Ben Youssef, och har nära till ögonkontakten, till den ordlösa kommunikationen. Kring groovet snor Anana Harouna gitarrcirklar som skvallrar om hans arv från öknen.

Den belgiska trion Kel Assouf gästade Plan B igår och det blev min andra spelning för dagen. På många sätt står Sofia Karlssons och Martin Hederos å ena sidan och Kel Assouf å den andra oerhört långt ifrån varandra. De förenas dock av sin virtuosa hantering av sina respektive instrument.

Jag har alltid tyckt illa om benämningen världsmusik. Den har något kolonialt över sig. Det är liksom inte svensk, engelsk eller fransk folkmusik som menas, det är alltid folkmusik från Afrika, Sydamerika eller Asien som får det epitetet. Varför då inte bara kalla det för folkmusik?

För Kel Assoufs musik kan jag dock köpa begreppet. Rötterna går starka till den touareg-blues som Tinariwen satte världens blickar på men här finns mer. De afrikanska transrytmerna som den utmärkte Olivier Penu med sitt nyanserade spel frammanar ur sina trummor i tätt, tätt samarbete med Ben Youssefs orgel och Moog-synt bildar bas för Anana Harouna att ge sig ut på utflykter i Led Zeppelin och The Doors-land. Ömsom är det sprött och vackert, ömsom blytungt rockande.

Det är det som gör det här till världsmusik på riktigt, anser jag. Musiken bygger broar mellan kontinenter, mellan afrikansk folkmusik och amerikansk rock och jazz. Dessutom svänger det nästan mer än vad en regnig torsdagskväll kan tåla.

Plants musik lever i nuet

Stämband åldras och blir stela. Det är ett av livets hårda faktum och drabbar de flesta på ålderns höst. Någon måste dock ha glömt att lämna det pm:et till Robert Plant, 70.
Han ser förvisso mer ut som en åldrad lejonhane idag än som rockens gyllene gud, men han bär det med lejonhanens hela värdighet. Visst, de högsta tonerna kanske inte har riktigt samma böjbarhet som när han som 20-åring rekryterades till The New Yardbirds, bandet som skulle nå superstjärnstatus efter namnbytet till Led Zeppelin, men det är bra nära.

Det hedrar Plant mycket att han, liksom hans forna bandkollegor, inte fastnat i sin egen musikaliska historia. Istället har han hållit musiken levande och den musikaliska nyfikenheten intakt. Det hindrar honom inte från att i sin nuvarande musikaliska kontext hämta material från hela sin karriär.
Det kan naturligtvis ses som publikfrieri att öppna med When the levee breaks men de gamla Zeppelinlåtarna – och det blir några stycken – får nytt liv utan att förlora sitt väsen, sin essens.
– Det handlar inte om det förflutna, det handlar inte om framtiden. Det handlar om nuet, säger han.
Och så är det naturligtvis. Sångerna lever i stunden, i samspelet – det musikaliska samtalet – mellan medlemmarna i bandet på scenen och med oss i publiken. I det samtalet fungerar blues och rock n roll utmärkt bredvid arabisk melodik, afrikanska rytmer och elizabethanska ballader. Det är folkmusik i ordets vidaste bemärkelse. Även om dess grundläggande hemvist är angloamerikansk är gränserna mer än suddiga.

Bandet, ja. Att Robert Plant skulle omge sig med utmärkta musiker var väl ingen högoddsare men det är faktiskt svårt att med ord göra det här gänget rättvisa. Det låter helt enkelt inte som musiker som åker omkring och kompar en gammal rockstjärna, de låter som ett band på riktigt. Det andas spelglädje och lekfullhet och Plant ger dem gott om utrymme att skina.
Inte minst är de båda gitarristerna (som även dubblerar på andra stränginstrument, till exempel banjo och elektrisk oud) alldeles fantastiska. Både Skin Tyson (huvudsakligen akustisk gitarr) och Justin Adams (huvudsakligen elektrisk) gör något så ovanligt som både meningsfulla och underhållande solon.

Responsen är därefter. Arenatältet, som inrymmer Roskildefestivalens nästa största scen, är mer än välfyllt och stämningen är hög. Inget dera visar heller några som helst tecken på att mattas av under spelningens gång, något som är rätt vanligt på festivalspelningar när det alltid finns så mycket annat som lockar; andra band, en öl till eller bara att hänga med polarna.
Men här finns det egentligen inget alternativ till att följa med hela vägen på den musikaliska resan. Och önska att den aldrig tog slut.

Trollbunden

Det finns något befriande omesigt med Eivør Pálsdóttir. Även om hon i sina allra mest lågmälda stunder, när hon plockar sprött på sin Gibson Nighthawk eller Fender Jazzmaster och sången låter som en älvas, lurar känslan under ytan att om hon är en älva så är det en älva som bestiger berg och brottas med björnar – om det nu funnits sådana i hennes hemland Färöarna. Och det är en älva som när som helst kan förvandlas till en furie.

Eivør, som hon kort och gott kallar sig i musikaliska sammanhang, är Färöarnas med god marginal största artist. Med tanke på att landet har en folkmängd som är marginellt större än Trelleborgs kanske det inte säger så mycket men det är en erfaren artist som har en 20-årig karriär, ett tiotal album och ett konstnärligt uttryck som genom åren innefattat allt från rock, pop och jazz till folkmusik och opera, i ryggen när hon på fredagskvällen ställer sig på Kulturbolagets scen framför en stor och entusiastisk publik.

Jag vet inte om det handlar om språket. På senare tid har hon börjat sjunga allt mer på engelska men en stor del av materialet är alltjämt på färöiska och isländska och det är något som i mina svenska öron ger ett sagans skimmer över orden. Kanske är det att man tycker sig förstå delar av det, men ändå inte. Betydelsen undslipper en precis, en bit bort i en dimbank.
Jag vet inte om det handlar om sångglädjen som glittrar i hennes ögon även när musiken är som mest nedstämd.
Jag vet inte om det är det sömlösa samspelet med hennes två medmusiker – hon har spelat med båda sedan hon slog igenom på hemmaplan som 13-åring.

Men något är det. Något är det som gör att hon lyckas fånga mig  Hon griper tag från första början och jag glömmer nästan bort att jag ska plåta. Istället står jag och ler fånigt för mig själv. En titt åt sidorna skvallrar om att jag inte är ensam om reaktionen. Hon griper tag och sedan skruvar hon åt greppet ytterligare.

Tankarna far genom hjärnan. Referenser till Kate Bush, till sorgligt bortglömda Toyah Wilcox och till den norsksamiska sångerskan Mari Boine. Hennes sångteknik är utmärkt och känslan för musikaliskt drama likaså. Efter en mäktig  Salt – där scenen först släckts ned och sedan tänts upp till att en maskklädd Eivør plockat fram handtrumman – växlar spelningen upp ytterligare ett par snäpp och bandet spänner sina muskler gemensamt. Det är både tungt, mäktigt och ursinnigt.

Titeln på det avslutanda extranumret och min personliga favorit, Trøllabundin, säger det mesta.

70-talets rock genom arabiska ögon

Det sena 60-talet och tidiga 70-talet var en tid av musikaliskt sökande. Rocken började lämna sin barndomsfas och blickade utåt och inåt för inspiration för att finna vägen mot vuxenlivet. Band från Beatles till Led Zeppelin sökte sig såväl österut som mot den västerländska och afroamerikanska folkmusiken för inspiration.

Samtidigt var en våg av rockmusik på väg att födas i de arabiska storstäderna, i Kairo, Damskus och Beirut. Det är mot ljudet av denna scen som Malmöbandet Al Vin Al Khalidi – med Nadin Al Khalidi från Tarabband och Forbidden Orchestra och Tobias Allvin från Babian och Tummel – lutar sig. Eller, som de säger under spelningen på Victoria i Malmö på torsdagskvällen: hur den hade kunnat  låta om den inte kvästs av religiös fundementalism.

Perspektivet är, med västerländska musikaliska ögon (öron), vridet 180 grader. Där Led Zeppelin och liknande band, med en europeisk och amerikansk utgångspunkt, nyfiket tittade på arabisk musik är det som att det här är musik som med utgångspunkt i arabvärlden lika nyfiket sneglar mot rock ’n’ rollens form och använder den med sitt eget tonspråk.

Det är en spännande resa de tar oss med på. Det är ett ruggigt driv mittemellan psykedelisk riffrock och arabisk folkton, det är skamlöst lekfullt och svängigt samtidigt som det finns ett musikaliskt djup som engagerar. Hela spelningen får en extra dimension såväl av de både sympatiska och underhållande mellansnacken som av den smittande spelglädjen.

Al Vin Al Khalidi börjar med en stark första akt för att efter paus komma tillbaka ytterligare ett strå vassare. Andra delen inleds lugnare, mer folkmusikorienterat för att sedan mynna ut i en knippe låtar som fullständigt golvar mig, med Julia (tror jag den heter) och youtube-favoriterna Andi Ana och Ma Mirtah i spetsen.

De lämnar oss med en distinkt lust efter mer. Än så länge finns ett par videor och några liveklipp på youtube men ett album ska spelas in, berättar de från scenen. Det ser jag väldigt mycket fram emot.

Svårt att vara objektiv till musik

11334103_10153174239793682_948205209016571353_oFoto: Ralph Bretzer

En möter ett band på scen. En blir lite kär i det man hör och ser. Det kan vara den varma sommarkvällen, vinet en druckit eller spelglädjen och charmen hos människorna på scen.

Förra sommaren lockade mig favoriter som Handsome Family och Justin Townes Earle att åka hem till min födelsestad Falkenberg och se paketturnén Rolling Rootsy Revue. På köpet fick man ytterligare en handfull utmärkta akter, bland dem Baskery och Temperance Movement. Helt nya för mig var Judah & the Lion, en folkrock-grupp som med sprittande banjo, mandolin och karismatiske frontmannen Judah Akers lyckades charma inte bara mig utan större delen av den månghövdade publiken på värdshuset Hwitans bakgård.

Så här ett år senare minns jag brottstycken av spelningen. Jag minns den sugande upptakten i Kickin’ the leaves, jag minns de sympatiska mellansnacken och sångtexter om att växa upp söder om the Mason-Dixon Line.

I ain’t no redneck
I ain’t no hipster
By any means
I guess I lie somewhere in between

Jag minns också spelningens dramatiska höjdpunkt när den då aktuella plattan, Kids these days, avslutningslåt kommer:

You feel the water risin’ up
You feel the water risin’ up
You feel the water risin’ up
Come on, Come on down

Om inte den suggestiva sången fattar tag i en gör det giftiga banjoriffet det. I låtens klimax befinner sig Judah Akers långt ute i publiken och leder allsången som så när får Ätran som flyter alldeles nedanför att svälla över sina breddar.

Dagen efter satt jag på tåget tillbaka till Malmö och lyssnade för första gången på Kids these days och älskade det jag hörde. Och det är kanske inte så konstigt. Musiken som strömmade från lurarna filtrerades genom minnena från gårdagens spelning.

Sedan blev det som det blev – och som det så ofta blir. Nya spelningar kommer, nya skivor att lyssna på och jag tappade bort Judah & the Lion. Kanske är det också ett bevis på att de inte egentligen satte några djupare avtryck. Hur som helst upptäckte jag för några dagar sedan att de släppte en ny platta i våras: Folk hop n’ roll. Inte utan en viss entusiasm klickade jag igång plattan på Spotify…

Vad ska man säga? Det är trevligt med band som inte står stilla utan rör sig framåt, söker nya vägar och återuppfinner sig själva. Det har Judah & the Lion gjort. Utan att helt släppa folkrocken har de sökt sig i mer elektrisk och elektronisk riktning. Problemet är bara att det inte riktigt passar dem. Musiken har en seghet som som gör att det aldrig riktigt släpper. Jag saknar också den sprittande spelglädjen från när jag såg dem på scen. Och att höra dem försöka emulera 90-tals-U2 på Graffiti dreams är direkt smärtsamt.

När jag lyssnarFolk hop n’ roll börjar jag undra: Var de verkligen så bra på den förra plattan? Jag klickar över och lyssnar för första gången på ett år på Kids these days och inser att nej, det var de inte. Det är inte en dålig skiva och det är egentligen inte Folk hop n’ roll heller. Det är bara det att det inte riktigt lyfter på samma sätt som det gjorde på scen.

Vart vill jag då komma med detta? Jo, att det är svårt att vara objektiv till musik. Man påverkas av sina förutfattade meningar. Min bild av Kids these days lyftes av min positiva konsertupplevelse och min upplevelse av Folk hop n’ roll sänktes av mina högt ställda förväntningar.

Låt 4: It sat duollma mu

Låt 4/7 Mari Boine – It sat duollma mu

Vi fortsätter de sju låtarna på sju dagar som betytt något för mig och hämtar nästa från midnattssolens och norrskenets marker.

Ibland behöver man inte förstå orden för att gripas. 1989 när den nordsamiska sångerskan, kompositören och (sedan 2008) professorn Mari Boine, som då fortfarande hette Mari Boine Persen, kom in i mitt liv var jag 17 på det 18:e. Jag hörde första gången låten It sat duollma mu på Lars Aldmans radioprogram Bommen när jag satt i första egna lägenheten, på Öster i Halmstad.

Jag förstod naturligtvis inte orden. Mina kunskaper i samiska är obefintliga. Men det var något med rösten som grep tag. Samtidigt brukade hon sitt vokala instrument på ett sätt som jag aldrig hade hört innan. Hos hennes medmusiker hör man massor av influenser: jazz, blues, funk, folkmusik från olika håll i världen…

Men i Mari Boines sång är det inte så lätt placera influenserna, förutom jojken som finns allerstädes närvarande. När jag intervjuade den samiska rapparen, sångerskan och producenten Maxida Märak i våras beskrev hon jojken som en tonsatt känsla. Och den känslan lyckas Boine förmedla. Utan att förstå ett ord hörs kampen i hennnes röst; den okuvliga viljan i kombination med ett stråk av desperation men också av segervisshet.

Om det samiska folkets kamp visste jag på den tiden lite, liksom jag bara hade rudimentär kännedom om de övergrepp som de nordiska länderna begått mot sin ursprungsbefolkning. Lite mer skulle jag få när jag köpte Boines album ”Gula gula – Hør stammødrenes stemme”. På den finns Boines mig veterligen enda text på norska. Här ville hon uppenbarligen inte bli missförstådd.

Den låten är Oppskrift for herrefolk (Recept för herrefolk) – en rasande uppgörelse med hur det samiska folket behandlats och behandlas. Jag misstänker att skillnaden mellan Norge och Sverige här inte är så stor…

”Bruk bibel og brennevin og bajonetta
Bryt løfta og avtala vær diplomat
Bruk lovparacrafa mot eldgamle retta
Skap fordomma diskriminering og hat
La ingen betvile din overhøyhet
sånn holder du nede en minoritet”

1993 såg jag Mari Boine för första och hittills enda gången, det var på Roskildefestivalen. Det är en spelning jag minns som en av de tio, tjugo bästa jag någonsin sett. En strålande röst, ett fantastiskt band och en vilja i musiken som vägrar vika ned sig. It sat duollma mu – vilket betyder ungefär ”du ska inte trampa på mig” – var en av spelningens verkliga höjdpunkter. Jag minns också att man hade släpat ut en stor jäkla flygel på scenen som sedan bara användes när bandet skulle stämma vattenglasen som de skulle spela på.

Låt 3: Thrice all american

Dag 3/7 Neko Case – Thrice all american

“I want to tell you about my hometown
It’s a dusty old jewel in the South Puget Sound
Well the factories churn and the timbers all cut down
And life goes by slow in Tacoma”

Rakt söderut från Seattle, där jag bodde månaderna kring millenieskiftet, ligger Tacoma, stadens fattiga kusin. Inte mycket sägs om Tacoma, framförallt inget positivt. Det är, eller var, en nedkörd industristad långt från Seattles hipsters och mikrobryggerier, långt från framgångsrika storföretag som Boeing och Microsoft. Här startades inga musikaliska revolutioner.

Seattle hade Jimi Hendrix. Seattle hade Nirvana. Seattle har Fleet Foxes och Band of Horses. Men Tacoma har – eller hade under några år av hennes uppväxt – Neko Case.
Inte mycket positivt har sagts om Tacoma. Inte mycket positivt sägs väl heller i Neco Case låt Thrice all american. Men det är ändå en av de finaste kärleksförklaringar till en stad jag någonsin läst eller hört.

“There was nothing to put me in love with the good life
I’m in league with the the gangs, guns, and the crime”

Att det dessutom är väldigt enkelt att dra paralleller mellan låtens text och och mina egna hemstäder Göteborg och Malmö, städer som åtminstone har varit nedkörda industrisräder en gång i tiden, gör inte att låten hittar mindre hem hos mig.

“People who built it they loved it like I do
There was hope in the trainyard of something inspired”

Det som först fick mig att falla för Neko var dock varken hennes texter eller det att hon så tydligt har sina rötter i the pacific north west. Det var den där fullständigt enorma rösten. En röst så stor att den känns som att den på egen hand skulle kunna fylla ut Boeings jättelika flyghangarer söder om Seattle, breda ut sig över Olympiahalvöns tempererade regnskogar och jaga bort Puget-sundets dimbankar. En röst med råstyrka som ändå aldrig kompromissar med känslan.

När jag såg henne uppträda på Fox confessor brings the flood-turnén i det höga före detta kyrkorum som numera huserar rockklubben Sticky Fingers i Göteborg fick jag känslan att man lika gärna hade kunnat stänga av mikrofonen, rösten hade burit hela vägen fram ändå, över ljudet av bandet, över sorlet i publiken.

“Well I don’t make it home much, I sadly neglect you
But that’s how you like it away from the world
God bless California, make way for the Wal-Mart
I hope they don’t find you Tacoma”

Låt 2: Family

Låt 2/7: New Model Army – Family

Jag minns inte första gången jag hörde New Model Army men det lär nog ha varit låten 51st state. Men jag har för mig att det var Johan Helmstad som introducerade mig för deras magnum opus Thunder and consolation någon gång kring 89, 90 när jag bodde i Halmstad.

NMA hade gjort bra skivor tidigare och de skulle göra bra skivor även senare men här hittar de helt rätt i sin skildring av ett gråkallt och dystert Storbritannien i den sista fasen av Margret Thatchers nedmontering av allt vad social samhörighet hette.

Jason ”Moose” Harris (som här gjorde sitt sista album med bandet) på bas och numera tragiskt bortgångne trummisen Robert Heaton piskade upp ett makalöst driv och över det Justin Sullivan på sång och gitarr som med frustrationen drypande i rösten hittade den perfekta balansgången mellan det personliga och det politiska. Rent musikaliskt hittade de också en gyllene medelväg mellan punk, postpunk och folkrock.

Skivan är full av fantastiska låtar som White Coats, Family life, Vagabonds och The Charge. Men mest slog låten Family an. Refrängens text ”Give me some place where I can go / Where I don’t have to justify myself / swimming out alone against this tide / looking for family, looking for tribe” hittade hem med mitt 18-åriga jag. Och det håller än.

Fotnot:
New Model Army hämtar sitt namn från Oliver Cromwells elitförband under det engelska inbördeskriget på 1600-talet.
Thunder and consolation är hämtat från titeln på den engelske 1600-talskväkaren Edward Burroghs postumt utgivna samlade verk: ”The Memorable Works of a Son of Thunder and Consolation”

Fotnot 2:
Thunder & Consolation är producerad av bandet tillsammans med den legendariske Tom Dowd (bortgången 2002). Vad kan man säga om en producent som satt sitt namn under inspelningar med så vitt skilda akter som Charles Mingus, Cream, Lynyrd Skynyrd, Aretha Frankling och Primal Scream? Och som både var en pionjär när det gäller flerspårsinspelning och hade en stor del i att dagens mixebord har skjutreglage istället för vridditon.

Jefferson Airplanes första sångerska död

För några dagar sedan kunde man läsa, i bland annat Skånskan, att Jefferson Airplanes gitarrist Paul Kantner gått ur tiden. Idag nås vi av nyheten att samma dag som Kantner avled 74 år gammal, den 28 januari, gick även bandets ursprungliga sångerska, Signe Anderson (född Toly) ur tiden. Även hon blev 74 år gammal. Någon dödorsak är ännu inte känd, men Jefferson Airplane-basisten Jack Casady skriver på sin facebook att hon spenderade sin sista tid på hospice:

”Hon var en verklig raring med en fantastisk kontraalt-röst och kom från en solid folkmusikbakgrund. Lyssna på hur hon gjorde att de tredelade harmonierna på Jefferson Airplanes första album låter så tjocka … hennes underbara ton mitt emellan Pauls och Martys. En sorglig dag ….. för de av oss fortfarande är här.”

Signe Anderson kom ursprungligen från Seattle och växte upp i Portland. Men det var i samband med en spelning i San Francisco 1965 som hon blev upptäckt av Marty Balin som precis höll på att rekrytera medlemmar till bandet han skulle starta.

Jefferson Airplane släppte sitt första album 1966, Jefferson Airplane Takes Off, och på det var Signe Anderson den kvinnliga rösten. Men redan till uppföljaren, den psykedeliska klassikern, Surrealistic Pillow från 1967, var hon ute ur bilden.

I samband med att Anderson, som då fortfarande hette Toly, gick med i bandet träffade hon Jerry Anderson, bandets ljustekniker tillika en av medlemmarna i Ken Keseys Merry Pranksters, och de två gifte sig och fick barn. Hon tyckte inte att hon klarade av att kombinera turnélivet med föräldraskapet och lämnade bandet. Säkert spelade det också in att bandet och hennes make inte gick så väl ihop.

Själva överlämnandet av manteln som den kvinnliga rösten i acidrockens flaggskepp skedde över fyra kvällar på Fillmore West. De två första sjöng Anderson på, på de båda andra hade Grace Slick tagit över. Med kraften i låtar som White Rabbit och Somebody to love och en lång karriär i Jefferson Airplane, Jefferson Starship, Starship och solo är det väl Grace Slick som blivit den person som mest förknippas med bandet. Men det går inte att ta ifrån Signe Anderson hennes roll i bandets sound och att det sätt hon sjöng på levde kvar i bandet även efter att hon lämnat det.

Lyssna bara på hur Grace Slick sjöng White Rabbit under sin tid i Great Society och hur hon sedan förändrade sitt sätt att sjunga samma låt något år senare efter att ha tagit över efter Signe Anderson. Och lyssna på hur Signe sjöng High flyin’ bird. Åtminstone låter det i mina öron som att Slick plockat upp det där monumentala hänget i rösten, som är en sådan viktig del i bandets sound, från sin föregångare.

”Signe var en av de starkaste människor jag någonsin har träffat. Hon var vår hönsmor i flygplanets början …en förnuftets röst vid fler tillfällen än ett …en viktig medlem av vår dysfunktionella lilla familj” skriver Jefferson Airplanes gitarrist Jorma Kaukonen på sin blogg.

”Jag såg alltid fram emot att träffa henne när vi spelade på Aladdin i Portland. // Du kommer alltid att leva i mitt hjärta. Nu är vi bara fyra kvar.”

Ralph Bretzer
Ralph Bretzer är webbredaktör och musikkritiker (och ibland kulturreporter) på Skånskan.se och NorraSkåne.se.

Ålder: 50 år.
Bor: I Kungsladugård i Göteborg och Östervärn i Malmö.
Lyssnar på: Country, punk, soul och hiphop. Och en hel del annat. Just nu: Linn Koch-Emmery, Jinjer, November.
Läser: Colson Whitehead Den underjordiska järnvägen.
Ser just nu: Kamikaze, Beforeigners och American Horror Story säsong 10.

Kontakt: ralph.bretzer@skd.se
Instagram: @rioteer

Alla bilder tagna av mig om inte annat anges.

Arkiv