Veronica Mars!

Vid sidan av Buffy the Vampire Slayer är Veronica Mars min favorit-tv-serie. Ända sedan serien gick i graven efter sin tredje säsong har det snackats om att det eventuellt skulle göras en långfilm på den. Längtan blev inte mindre efter teasern för den fjärde säsong som aldrig blev av som finns med i dvd-boxen för sista säsongen. Den verkade mycket lovande. Veronica Mars hade gått ut high school och börjat på Quantico, FBI-skolan.

Det finns många skäl att älska tv-serien Veronica Mars. Vid sidan av starka karaktärer, bra skådespelare och välskrivet manus har den också en stark klassaspekt som höjer den över sin grundpremiss med en tonårig detektiv som löser mysterier på sitt high school. En fin far/dotter-relation och en fantastiskt cool, men ändå känslig, Kristen Bell i titelrollen gör den också till tv-guld.

Och nu, precis när man hade gett upp hoppet efter sex års väntan, kommer så glädjebeskedet: det kan bli en film trots allt. Seriens skapare Rob Thomas och Kristen Bell har dragit igång en Kickstarter-kampanj för att crowdfunda en film som om de lyckas dra in 2 miljoner dollar på 30 dagar börjar spelas in till sommaren för premiär första kvartalet nästa år. Det ser minst sagt bra ut. Efter ett dygn har filmen fler än 40 000 backers som lovat 2,5 miljoner dollar.

Vad var det de sjöng, Dandy Warhols, i seriens ledmotiv: We used to be friend, a long time ago, but I haven’t thought of you much, lately at all. Så är det. Men jag är redo att återuppta vänskapen! Längtar redan!

Btw. Kolla in det roliga klippet på Kickstarter-sidan…

* * *

Uppdatering 2013 03 17. Det tog tolv timmar för Thomas, Bell och company att nå målet på 2 miljoner dollar och vid halv sex-tiden på lördagskvällen, fyra dygn in på den 30 dagar långa kampanjen, var man uppe i 3,5 miljoner.

Här finns en intressant artikel om de möjliga konsekvenserna av Veronica Mars Kickstarter-succé för framtida filmprojekt. Inte minst möjligheten för andra nedlagda tv-serier att få ett vettigt slut.

Ralph Bretzer
Ralph Bretzer är webbredaktör och musikkritiker (och ibland kulturreporter) på Skånskan.se och NorraSkåne.se.

Ålder: 50 år.
Bor: I Kungsladugård i Göteborg och Östervärn i Malmö.
Lyssnar på: Country, punk, soul och hiphop. Och en hel del annat. Just nu: Linn Koch-Emmery, Jinjer, November.
Läser: Colson Whitehead Harlem Shuffle.
Ser just nu: Only murders in the building, Succesion och American Horror Story säsong 10.

Kontakt: ralph.bretzer@skd.se
Instagram: @rioteer

Alla bilder tagna av mig om inte annat anges.

Arkiv