Konsten och musiken går hand i hand

I Carolina Falkholts ateljé står en stor målning på ett staffli. Den är ett pågående projekt som hon arbetat med sedan hon flyttade in vid årsskiftet.  Alla bilder foto: Ralph Bretzer där inte annat anges.

För fem år sedan släppte konstnären Carolina Falkholt sin första skiva. Nyligen kom första singeln, “Healing process”, från det som ska bli hennes nya album. 
– Jag tänker att musiken kan vara helande. För mig är den det, säger hon.    

Alldeles vid foten av Göta Älvsbron i Göteborg ligger Läppstiftet, en av stadens signaturbyggnader. Det officiella namnet är Lilla Bommen, men det används knappt av någon. Arkitekten Ralph Erskines postmodernistiska, för att inte säga närmast brutala, byggnad står i stark konstrast till den konst som skapas i en ateljé på bottenvåningen.  

Här huserar Carolina Falkholt som för en bredare allmänhet gjort sig känd för väggmålningar med organiska, nästan lite psykedeliska, former där kroppsdelar har en framträdande plats. I ateljén står en enorm tavla på ett staffli, ett work in progress som hon hållit på med sedan årsskiftet. Tavlor är en förhållandevis ny del av hennes konstnärskap. Det började hon med i samband med att hon fick sitt Iaspis-stipendium som gav henne möjligheten att under ett års tid, mellan 2017 och 2018, ha en studio i New York.  

Carolina Falkholt Ystads konstmuseum 2015. Foto: Sarah van der Stad

– Jag stod där och tänkte: Vad ska jag göra nu? Då började jag teckna och måla i mindre format som man kunde hänga på väggarna, berättar hon. 
– Jag älskar ju att måla monumentalt, stora väggar. Då är det som att hela världen kommer in för man står där ute blottad med sina känslor och sin stress för att man ska ha upp den här stora väggen bara på några dagar och tvingas plocka fram allsköns superkrafter.   

Det lilla formatet var som en lite ny värld. På duken upplevde hon en total, nästan skrämmande, frihet där hon fick tid på sig att arbeta utan att världen utanför trängde sig på. 
– Det är också därför jag velat göra musik, och också släppa musik, för att kunna lyssna på min egen röst när jag skapar de här stora bilderna. Det är alltid så mycket åsikter kring vem jag är och vad jag gör, och som kvinna hur jag ser ut, hur jag rör mig och vad jag har för kläder. Jag har velat stänga ute allt det. Då har skapandet av egen musik varit väldigt bra. Då kan jag bara lyssna på min egen röst när jag målar och intala mig själv de saker, tankar och sanningar som jag intresserar mig för om och om igen för att förstå vad jag egentligen menar och hitta vidare associationer.  

Konstnären och musikern Carolina Falkholt fotograferad i sin ateljé i Göteborg.

Musiken är intimt sammanflätad med hennes bildkonst. Varm, elektronisk, suggestiv för den tankarna till 90-talets trip hop- och electronica-scen, om än i modern tappning. 
Nysläppta singeln “Healing process”, som är producerad av Christian Ekerfors som också producerat Falkholts kommande album som släpps i samband med hennes utställning på CF Hill semare i år, knyter an till just en sådan; sorgearbetet efter att hennes gode vän Hugo dog vid tågspåren i samband med att han var ute och målade. Låten hade då varit på väg ett tag.  
– Han var en väldigt ung graffitimålare som jag samarbetat med.  I sorgen som uppstod kände jag att jag ville släppa låten för att den passade in på temat, att också läka en sorg. Och jag vet att han hade velat lyssna på dem.  

För Carolina Falkholt har bildskapandet och musiken hängt ihop redan från början, även om hon inte släppte sitt första album, “Ord, ljud och kön”, förrän för fem år sedan. Graffitin har sina rötter i hip hop-kulturen och det är också därifrån hon hämtar musikalisk näring. 
– Det är det här beatdrivna språket med rim och resonans. Det är texter och ord som målar bilder. Det är som två dimensioner av samma värld på något sätt. Sedan har det bara utvecklats och följt med genom livet som ett skissmaterial. Jag har spelat in en massa låtar som är skisser för målningar. Sedan är det målningar som är skisser för låtar.   

Carolina Falkholt målar husvägg i Osby .2018. Foto: Magnus Wahlström

Hon berättar hur hon redan i tidig ålder fick till sig idéer som melodier och små texter. En sådan idé kunde manifestera sig när hon var ute och gick, sedan fick hon gå och sjunga på den till hon fick möjlighet att teckna ned den i sin skissbok. På den tiden fanns inte mobiltelefoner som man kunde spela in med. 
– Sedan skaffade jag inspelningsutrustning så att jag kunde börja spela in melodierna. Jag skaffade en trummaskin på 90-talet, för de är alltid ganska beatbaserade, de här sångstrukturerna, och inte så sfäriska.   

Upprepandet i musiken går igen i hur hon bygger upp sina bilder, inte minst de väggmålningar som på skånsk mark finns i bland annat Osby, Ystad och Simrishamn. Det är, som hon själv beskriver det, små fjäderliknande strukturer av ringar och spiralformer som rör sig och flyter över ytorna. Vissa motiv kommer ständigt igen: öron, händer och könsorgan. På samma sätt byggs låtarna upp kring rytmiska figurer och mantran som upprepas över en föränderlig melodi. 
Det var när hon kom till New York som 19-åring i mitten på 90-talet hon hittade sin musikaliska röst.– Det var då jag började våga ge uttryck åt min sång och mitt låtande. Då höll jag redan på att måla. Jag tror att det alltid har hängt ihop. I min röst och i färgerna har det funnits något bärande starkt och viktigt som jag alltid har velat utforska.  

samband med en Way out west-festival för tio år sedan kunde man se den processen i aktion när hon, under sitt graffiti-alias Blue, målade live tillsammans med graffitikonstnären Nug parallellt med att de skapade musik tillsammans med cellisten My Hellgren som Falkholt har duon My Blue Hell med. Det är så hon vill arbeta på scen, mer som en performance än en regelrätt konsert.  
– Väldigt länge var musiken för mitt eget personliga bruk. Jag är ganska introvert av mig så jag har haft det för mig själv. Jag är mer av en studiomusiker som gillar jam sessions i studion. Jag älskar inte lika mycket att stå på en scen och ha en publik som tittar på. 
– Nu får man ju inte ens spela ute men när man får det igen så vill jag bygga upp det som en slags scenkonst med en massa visuella aspekter.  

Hon beskriver det som en speciell känsla när de första singlarna och sedan det första albumet släpptes, känslan av att de nu fick leva sitt eget liv. Det roligaste är, tycker hon, att de finns på Spotify så att hon själv kan använda dem i sina Stories på Instagram, små konstverk i sin egen rätt.  
– Det kändes som när jag gjorde min första bok 2015. Det tar en annan sorts energi. När man skapar någonting så når det ut i rummet och för att nå ut bortom det, in i andra rum, så kräver det en lite administrativ läggning som jag inte alls har haft i mitt liv men som jag tvingats att skaffa mig. Jag tror att det har haft att göra med en osäkerhet: Är jag tillräckligt bra? Men då har jag ställt mig frågan: Tillräckligt bra för vem? Jag har alltid varit tillräckligt bra mig själv. Och har jag inte varit det så har jag förbättrat mitt uttryck. Jag gillar ju det jag gör, annars hade jag inte fortsatt att göra det.  

Vi pratar om tonåren, om hur hon började gå på ridgymnasium i nordvästra Skåne. Det var där hela hennes tankevärld tog sin form. Hur hon kände sig dragen till de lite flummiga esteteleverna som hon inte hade träffat så många av under uppväxten i Dalsland. Hon berättar om hur hon för några veckor sedan hittade en bild från när hon som 18-åring hade gjort en jättestor (och enligt henne själv jätteful) graffitimålning. Hennes ansikte på bilden var bortristat – hon ville ju inte bli igenkänd tillsammans med sin tag.
– Det var ganska gulligt. Jag har idag en snart 18-årig dotter och hon skulle aldrig få för sig att göra något sådant. Och det är jag glad för. Samtidigt: vilket mod att våga göra något sådant, att bara våga uttrycka sig och känna att man har rätt att göra det.   

– Då var jag såklart anonym och drogs in i den anonyma kulturen men när jag fick henne 2003 så var jag tvungen att bli en människa. Innan kände jag mig mer som en sagofigur som hade ett alias. Graffitinamnet och hela den identiteten kunde jag kontrollera genom mina målningar och musiken och det jag gjorde. När jag fick barn så drogs jag tillbaka till min verkliga människoidentitet. Det var en ganska svår väg tillbaka till att bli Carolina därifrån. Men det gjorde jag för jag hade ju barn och det har alltid varit viktigare för mig att vara mamma än att vara konstnär. Det kommer alltid först. Inte så att jag gav upp konsten men det var väldigt svårt att vara ute på nätterna och måla graffiti när jag skulle hålla på att amma. Det gick inte ihop.  

Vägen tillbaka kom genom att slå sig samman med andra graffitimålande föräldrar och göra en stor manifestationsmålning med barntema. Nästa steg var Grafitta som har kommit att bli ett slags samlingsbegrepp för hennes konstnärskap
– Det var för att jag kom på att jag inte kunde förlika mig med graffitins machovärld, med alla de här reglerna som finns, att man måste göra allting olagligt. Det hade jag inte möjlighet att göra längre när jag hade barn. Jag kunde inte riskera något fängelsestraff. Jag var tvungen att komma på en egen konstform som var en blandning mellan graffiti och konstinstitutionen. Däremellan fanns jag med mitt språk. Jag gjorde en utställning på Göteborgs konsthall, både som curator och utställande konstnär, och började ställa ut på stora institutioner och göra stora konstprojekt.   

I mitten: väggmålningen På armlängds avstånd som fanns på en vägg i Simrishamn i fem år innan den målades över (foto: Ludvig Thunman). Till vänster: från utställningen Art Wars på Pannhuset vid Röda sten i Göteborg (foto: Ralph Bretzer). Ovan till höger: Train of thoughts på Wanås (foto: Britte Motigny). Nedan till höger: Parksskolan i Ystad (foto: Pressbild).

 I Simrishamn har en av Carolina Falkholts väggmålningar målats över efter fem år. Hennes verk Train of thoughts som står på Wanås har både vandaliserats och har fått färgen på ena sidan uppäten av alger. I Avesta har färgen på en väggmålning flagnat bort för att den var gjord på en annan typ av färg. Till Wanås ska hon i vår och göra en ny målning på den tågvagn som utgör stommen för verket. 
– Man får göra nya målningar. Det är bara kul att man kan uppdatera verken. Det är inte för evigt. Det är inte direkt graffitins natur heller att vara för evigt ristad i sten.

Känner du att det här med att verk vandaliseras blir en del av verket? 
– På ett sätt så har det blivit det, att man har fått omformulera en del av dess agens, den springande punkten har fått springa vidare istället för att stanna på väggen. Det är från situation till situation hur man hanterar det.
– Den första minnesmålningen jag gjorde till Hugo vandaliserades redan efter någon vecka men det kunde man nästan tänka sig. Gatan är vild och otämjd och ibland otrevlig. Det får man räkna med.

Vackert ogräs i hörnet av ett ingenmansland

 

Solen skiner och de malmöitiska höstvindarna håller för stunden igen när det är dags att lämna jobbet för dagen. Utan att ha tänkt över hur långt det faktiskt är mellan Jägersro och Östervärn bestämmer jag mig för att promenera hem. Jag går över Västra Kattarp, Sofielunds industriområde och Sorgenfri på väg mot Värnhem och vidare.

Så når jag Västra Sorgenfri och ödetomten som blev riksbekant för några år sedan när där plötsligt dök upp en kåkstad med ett par hundra invånare. Men det är inte det som fångar min uppmärksamhet, som får mig att stanna till vid öppningen i stängslet och sticka in huvudet. Inte heller är det de tecken som tyder på att här ännu finns liv i det fördolda. Det är den lilla skejtparken i hörnan som lockar in mig på andra sidan stängslet.

Det är uppenbarligen ett bra tag sedan någon åkte bräda här senast. Betongen har spruckit och naturen har börjat ta tillbaka det som är dess men ännu syns den kärlek som är nedlagd i skapandet av såväl själva parken som den omgivande graffitin. Vad var det som hände här egentligen?

Jag drar iväg ett sms till en kollega med försänkningar i skejtingvärlden och frågar vad han vet om om parken. Han berättar att Stäppen, som den kallades, har varit en uppskattad plats för två generationer skejtare och att den en gång i tiden – någonstans kring millennieskiftet – byggdes som ett privat initiativ från skejtarnas sida, ibland i kommunal medvind och ibland i dito motvind. Parken övergavs i samma veva som kåkstaden dök upp.

Han berättar också om en närbelägen svartklubb som drev frukostklubb och serverade gröt vilket i mina öron låter extremt gulligt. Hur som helst är det ett utslag av Malmös fria kulturliv när det är som bäst; något som växer likt vackert ogräs i hörnet av ett stort ingenmansland, något som tar sin plats och manifesterar sig själv och sin individualitet. Det kanske lever i marginalen men det lever.

Lilith låter rockklubben bli en scen

Cecilia Nordlund (i mitten) är stjärnan på klubben i Elin Lundgren och Petter Petterssons performancekonstverk Animal.

Rockklubben är en scen och alla har sina roller att spela, även de som är gäster på klubben.
Det är själva utgångspunkten i Lilith Performance Studios nya verk, Animal, som har premiär på torsdag.

Vem är du på klubben? Vilken roll ikläder du dig? Den som tar plats och spelar ut? Eller den som håller sig i bakgrunden och ser utan att bli sedd?
I Animal får publiken komma in i ett svart rum. På en upphöjd scen spelas det skådespel som är en rockkonsert upp med gestaltad publik och allt. En del av besökarna kommer dock att ledas rakt in på den fiktiva klubben och på så sätt bli en del av skådespelet medan de som ser på från det svarta rummet också kan välja att när de känner för det gå runt och, via en dörrvakt naturligtvis, gå in i fantasin.
– Om man kommer in beror lite på hur mycket kö det är och vilket humör vakten är på. Vi jobbar lite med den hierarkiska strukturen som är på en rockklubb, säger Elin Lundgren.
Hon är tillsammans med Petter Pettersson konstnärlig ledare för Lilith och tillsammans har de skapat Animal. Under föreställningen liveregisserar de den ”riktiga” på publiken.

I klubbens fiktiva verklighet drar ett band igång på scen. Responsen är minst sagt stark. Det dansas och sjungs med framför bandet. Den uppmärksamme kommer känna igen medlemmarna från Cecilia Nordlund och Fullmånen från Helvetet.
– Men det är är en fiktiv grupp som spelar, säger Elin Lundgren.
Cecilia Nordlund, som på 90-talet slog igenom med bandet Souls, har översatt två av sina låtar till engelska för Animal och även specialskrivit en. Fuck the System sjunger hon på den sistnämnda. Åt helvete med systemet. Vilket systemet är som ska fara åt helvete är oklart och klischén är avsiktlig. Hon berättar att hon ända sedan tiden med Souls funderat mycket över rockmyten.
– I perioder har jag försökt komma så långt bort från det som möjligt, säger hon.
– På 90-talet var det väldigt tydligt. Man fick inte le, man skulle stå och titta ned i golvet. Det fanns väldigt mycket regler, framförallt från mina manliga bandkamrater.
Men här handlar det snarare om att odla myten.
– Jag jobbar jättemycket med alla de där rockklyschorna som vi brukar se män göra. Vi leker rockstjärnor.
– Bättre jobb kan man inte ha, tillägger hon och skrattar.

Syftet med Animal är att synliggöra och samtidigt lösa upp gränsen mellan fiktion och verklighet, aktör och publik. På klubben, och i vissa fall även mitt bland publiken rör sig 28 skådespelare.
– Vi kommer att släppa in både högst excentriska personer som bara älskar att synas och andra som vill backa och vara mer i bakgrunden, säger Petter Pettersson.
Föreställningen sker i en loop som markeras av ett strömavbrott. På så sätt bryts fiktionen.
– Publiken som stannar under några loopar kommer att märka hur det skeva kommer in, säger Elin Lundgren.

Petter Pettersson menar att Animal är ett i grunden ganska sorgligt stycke.
– Vi vill ju alla tro på den här fiktionen som levereras när vi går på en konsert. Vi vill ta den överenskommelsen att det här är på riktigt men i själva verket fortsätter den här stjärnan och gör precis samma sak för nästa publik, säger han.
– Det handlar om ensamhet. Folk kommer in, positionerar sig, tar sig in mot scenen sedan så rasar hela fasaden när de börjar rocka loss och det bara blir en stor massa extas. Sedan återtar de den här posen som de hade tidigare.

Om Anita, Art wars och ikoner

StormtroopersFoto: Ralph Bretzer

I öppningsscenen på Fellinis La Dolce Vita syns en Kristusstaty – ett jättelikt krucifix – flygas in över Rom efterföljd av Marcello Mastroiannis karaktär Marcello Papparazzo och dennes kamera. En ikon i ordets ordboksbetydelse – en bild av just Kristus, jungfru Maria eller ett helgon.

Lika ikonisk är den klassiska scenen där Anita Ekbergs Sylva vadar i Fontana di Trevi bärande en vit kattunge på sitt huvud. Scenen är öppen för tolkningar. Den är vacker i sig själv, laddad med betydelse men tillräckligt öppen för att fyllas med betraktarens egen läsning av scenen.

dagboken2
Foto: TT

Jag kommer att tänka på scenen när jag ser utställningen Art Wars på Galleri 3:e våningen vid Röda Sten i Göteborg. 20 svenska konstnärer har fått var sin stormtrooper-hjälm, som dem burna av rymdimperiets (märkligt snedskjutande) elittrupper i Star Wars-sagan. 20 hjälmar som de sedan har fått sätta sin egen prägel på och ge sin egen betydelse.

Stormtrooper-hjälmen har tydliga ikoniska kvaliteter. Den är laddad med en väldigt specifik betydelse inom sin egen kontext men när den lyfts ur den kontexten behåller den bara sina mest symboliska egenskaper. Egenskaper som kan laboreras med och till och med inverteras.

Carolina Falkholt lägger sig nära den ursprungliga betydelsen när hon målar sin hjälm svart och sedan med vitt skriver namnen på ett antal länder som härjats av krig; Angola, Sudan Tjetjenien, Palestina, Afghanistan… Maktens förlängda arm som utför sin överordnades order.

Som en diametral motsats: Tobias Bernstrups transkrigare. Inte för att den ser så mycket snällare ut. Finishen ser ut som rostangripen metall och den är försedd med hullingar och nitar som får den att se ännu mer stenhård ut än originalet. På vad man väl får kalla hjälmens näsrot sitter en transgender-symbol som på något sätt inverterar dess ondskefulla uppsyn.

Carl Michael von Hausswolff som för några år sedan skapade en smärre skandal när han ställde ut en målning delvis målad av aska från ett av nazisternas förintelseläger i Lund fortsätter här i viss mån på asktemat, om än mer humoristiskt och popkulturkritiskt, genom att ställa ut en urna med en stormtrooperhjälm ingraverat tillsammans med födelseåret 1977 och dödsåret 2012. 1977 är året då första Star Wars-filmen kom och 2012 året då George Lucas sålde hela Star Wars-franchisen till Disney – eller om man vill, året då konstverket gick från konstnärens hand till kapitalets.

Den svenska Art Wars-utställningen är den tredje i sitt slag. I höstas öppnade utställningar enligt samma koncept på Saatchi Gallery i London, liksom på Moniker Art Fair, även den i London. Det är en underhållande utställning. Inte minst både roas och oroas jag av ett foto som hänger på väggen av en man – konstnären Ben Moore som ligger bakom hela Art Wars-konceptet – i rosa kostym och dito rosa hjälm som vid en demonstration försöker stirra ned en kravallutrustad polis, en bild med den uppenbara undertexten: en stormtrooper mot en annan.

“Sylvia… men vem är du”, säger Marcello när han står där i Fontana di Trevi öga mot öga med Sylvia,

Lika gåtfullt fascinerande som den vackra, närmast gudinnelika, stjärnan Sylvia är för honom, lika gåtfull är den klonade stormtroopern, och lika gåtfull är en bra ikon. För vad är väl en (av)gudabild värd om den inte öppnar upp för egna funderingar hos betraktaren som själv i slutändan får fylla den med budskap.

 

HR Giger ur tiden

H.R. Giger and Anneka VastaHR Giger som han såg ut 1980, året han fick ta emot en Oscar för monstren i Alien. Foto: TT

In space nobody can hear you scream…

Jag var på läger i England. Det kan ha varit sommaren 1984 när jag för första gången såg Ridley Scotts film Alien som då visades på TV. Jag vet inte riktigt hur jag skulle ha reagerat på den om den hade kommit idag men då, i mina tidiga tonår var den nog det läskigaste jag sett. Kombinationen av de lika snygga som skrämmande rymdmonstren och att man aldrig fick se så mer av dem än korta glimtar – trickfilmtekniken var som bekant inte så långt kommen 1980 – hjälpte till att skapa den där typen av krypande Hajen-skräck där man aldrig vet var monstret kommer dyka upp nästa gång. Kommer det att vara bakom nästa hörn? Eller i din vapenbroders mage?

Bakom det där monstret och flera andra designer i samma film, bland annat rymdskeppet The Derelict, stod den schweiziske surrealistiske konstnären H.R. Giger. 1980 fick han och det övriga teamet bakom de visuella effekterna ta emot en Oscar för sitt arbete. Med sin distinkta, närmast organiska skräck- och science fiction-inspirerade stil har Giger blivit något av en populärkulturell ikon. Han gick på gränsen mellan det mekaniska och det biologiska med sina så kallade biomekanoider. Hans konstverk hade ofta starka sexuella inslag och kan ibland uppfattas som stötande. Samtidigt finns där, upplever jag, en svart humor i dem, en vilja att retas med den goda smaken.

WEB_NOJE
Korn-sångaren Jonathan Davis och hans Gigerdesignade mikrofonställ. Foto. TT

Hans designer för Alien-filmerna är kanske de mest kända. Men lika viktiga för att göra honom till en populärkulturell ikon, tycker jag, är de skivomslag han gjorde för artister och band som Emerson, Lake & Palmer, Debbie Harry, Celtic Frost och Danzig är. Han gjorde hårdrockbandet Korns mycket speciella mikrofonstativ och, inte minst, ligger ett av hans verk bakom ett på sin tid mycket uppmärksammat rättsfall.

Det är svårt att tänka sig idag men på 80-talet var rockmusik farligt. Väldigt farligt. The Moral Majority och PMRC – Parents music resource center – med Tipper Gore (gift med en viss Al Gore) i spetsen bedrev ett korståg mot framförallt punk och hårdrock. Dee Snider i bandet Twisted Sister ställdes inför ett senatsförhör och Judas Priest åtalades (på mycket märkliga grunder) för att ha orsakat två fans självmord.

I San Francisco fanns punkbandet Dead Kennedys som med sin skiva Frankenchrist från 1985 hade bifogat en poster av Gigers målning Landscape #XX – även känd som Penis landscape. Målningen hade, i alla fall om man ska tro Dead Kennedys-sångaren Jello Biafra, varit utställd på åtskilliga gallerier i USA utan att stöta på patrull. När den följde med ett punkbands skiva var det dock en helt annan sak och anklagelser riktades mot bandet för obscenitet. De åtalades också med den märkliga brottsrubriceringen ”distribution of harmful matter to minors”. De frikändes dock sedan juryn inte kunnat komma överens.

Förra året valdes han in i Science Fiction and Fantasy Hall of Fame och igår gick H.R. Giger ur tiden, 74 år gammal. Han avled i sviterna av de skador han ådragit sig vid ett fall.

Giger2Omslagen till Emerson, Lake & Palmers ”Brain Salad Surgery” (1973), Debbie Harrys ”Koo Koo” (1981) och Danzigs ”Danzig III – How the gods kill” (1992)

Fotnot: För en synnerligen underhållande beskrivning av rättsfallet mot Dead Kennedys kolla in Jello Biafras spoken word-album High Priest of Harmful Matter – Tales from the Trial från 1989.

Laddar för WoW

20130807_140008

Mobilfoto: Ralph Bretzer

Promenerar längs Linnégatan i Göteborg. Det hänger någonting i luften. Och då menar jag inte bara de stora banderollerna som basunerar ut att Way out West är på ingång. Nej, det vilar en stämning av förväntan över gatan som även i vanliga fall är ett levande och vitalt promenad och partystråk som mynnar ut i Linnéplatsen där entrén till festivalen är belägen.

20130807_143541I flera dagar har min puls varit förhöjd. Smått maniskt har jag kollat mejlen och facebook efter sista minutenbokningar. Imorgon drar festivalen igång och jag är på plats i Göteborg för att rapportera direkt till er. Ni kan följa rapporteringen direkt här på bloggen. Jag ska göra mitt bästa för att uppdatera så tätt som det bara är möjligt från förmiddagarnas filmvisningar via konsertererna i Slottsskogen till klubbarna som stänger långt framåt småtimmarna.

Jag har varit på alla Way out West sedan starten utom en och det börjar bli något av en tradition att varje festival föregås av gnäll om att “i år är minsann inte startfältet så starkt som det brukar”. Så också i år. Och det är klart, har man lagt ribban högt så blir det lätt lite daller på den. Avhoppen i form av Beyonces lillasyrra Solange, av Azealia Banks och inte minst av The Roots skulle få vilken festival som helst att darra i sina fundament men jag tycker ändå att WoW mött upp väl med den sena bokningen av legendariska hiphopgruppen Public Enemy. Och toppbokningar som sellan sedda The Knife, personliga hjälten Neil Young och fantastiska Alicia Keys skäms ju inte för sig.

Way out West utvecklas till att allt mer bli en kulturfestival med både film och konst på programmet. Bland konstverken märks Stina Nordenstams ljudinstallation Tänk dig en människa och bland filmerna Waltz for Monica – filmen om Monica Zetterlund med skånska Edda Magnason i huvudrollen -som visas en månad innan den får riktig premiär.

Dessutom ska det bli väldigt spännande att imorgon eftermiddag få se den syriska artisten Omar Souleyman, vars framträdande på Stockholm Music & Arts ställdes in efter att han förvägrats inresetillstånd. Strax efter lunch idag kom beskedet att Souleyman, som bland annat sammarbetat med Björk och Gorillaz, nu en vecka senare får visum.

Periferin rör sig mot mitten

Ett nervigt riff framhamrat på en distad synth.
Efter några vändor kommer elektroniska handklapp in och markerar takten.

”Fortsätt på nu, aldrig stanna, våga känna hjärtat banka, släpp allting det ordnar sig, gå din egen väg”

Fraserna är korta; rösten hetsig, på gränsen till andfådd, och låter yngre än sångerskans 29 år. Den andas den där tonårskänslan där kaxighet möter en total symbios med nuet.

Jag lyssnar på titelspåret på Alina Devecerskis nya och rättmätigt hyllade debutplatta Maraton. Vi snackar modern elektronisk dansmusik med siktet inställt på toplistorna. Sommarens stora hit Flytta på dej gick ju inte att missa. Det var en ångvält till låt som körde över allt motstånd. När jag sitter i bilen med sönerna 4,5 respektive snart nio år gamla är det en klockren allsångsfavorit för oss alla.

Ändå får låten Maraton, och i viss mån även Flytta på dej, mig att tänka på något som när det kom låg väldigt långt från popens mittfåra: de amerikanska punk- och electro-pionjärerna Suicide; ett band som förutom att (förmodligen) vara först med att använda benämningen punk också banade vägen för mycket av den lite hårdare elektroniska musik som skulle komma.

Framförallt tänker jag på låten Ghostrider från 1977. Inte så att det är samma riff och melodi men den där nerviga känslan i en minimalistisk elektronisk grund känns igen och står som en illustration över hur det som är banbrytande, provokativt och extremt med tiden förflyttar sig in mot det musikaliska allmängodset; hur det som är perifert rör sig in mot mitten.

Att periferin rör sig mot mitten finns det annars gott om exempel på i kulturhistorien. I 1860-talets Paris var det Paris-salongen som skapade och krossade konstnärers karriärer. En stämpel R – för refuserad – innebar inte bara att tavlan inte fick visas på salongen, det innebar också att den blev svår att sälja till en privat samlare.

1863 öppnades så Salon de refusés – de refuserades salong – efter beslut av Napoleon III. Utställningen hånades av konstkritiker men med tiden har många av de konstnärer som ställde ut sina verk där blivit allmängods. För visst är väl namn som Manet, Cezanne och Pissarro bekanta?

Så upptäcker jag ett klipp som en god vän lagt upp i min tidslinje på Facebook. Gamle konstpunkaren Blixa Bargeld från Einstürzende Neubauten, iförd svart skjorta och dito kostym, lagar risotto i tysk mat-tv som en annan Plura eller Mauro.

Om jag hade behövt något mer bevis på att periferin rör sig in mot mitten…

Sanningen bakom Banksy

Foto: Scanpix

Ingen vet vem världens mest kända graffitikonstnär är, i alla fall utanför hans närmaste krets. Än.

Den paradoxen kan det nu bli ändring på. Jag läser på Kulturnyheternas sajt att Banksys identitet auktioneras ut på eBay. Budgivningen pågår till imorgon. Hugade spekulanter lär dock få hosta upp en hel del. Efter 38 bud var priset på tisdagseftermiddagen uppe i 999 999 dollar eller i storleksordningen 7 miljoner kronor.

Det hade ju varit ett osannolikt coolt tilltag om det varit Banksy själv som stått bakom försäljningen men det är det alltså inte. Istället är det en person som säger sig ha listat ut identiteten genom att jämföra priserna på Banksys verk vid försäljningar och det brittiska skatteverkets inkomstdeklarationer.

Frågan är: Blir Banksys onekligen intressanta verk intressantare av att det blir känt vem han är? Och kommer den som köper informationen att offentliggöra den?

Jag hoppas inte det. Mystiken kring artistnamnet är ju faktiskt en del av verket. Dessutom kan man fråga sig vad som händer med honom om hans identitet skulle bli känd. Ett antal rättsprocesser för vandalism lär väl vara på gång i så fall, till exempel.

En skräckmästare är borta

Bilden i mitten: Anders Wiklund/Scanpix

På 70-, 80- och början av 90-talet kändes det som att Hans Arnolds bilder fanns överallt. Bokomslag, skivomslag, veckotidningarnas skräcknoveller. Alla bildsattes de av den Schweizfödde men sedan 1947 i Sverige bosatte konstnären. Han kanske inte sågs som en ”fin” konstnär av konstetablissemanget men han påverkade definitivt bildvärlden för mig som var nio år när 80-talet började.

Pontus Hammarén, chef för Borås konsthall, säger till TT Spektra:
– Han har på senare tid fått något av en upprättelse. Han sågs på 70-talet som ganska kitschig, hans verk vara ”bara illustrationer”, inte fin konst. I dag har de gränserna allt mer suddats ut och det har skett en nivellering. Hans Arnold har på det sättet betytt väldigt mycket för många yngre konstnärer.

Själv upptäckte jag honom i mormors Hemmets Journal-tidningar där hans bilder prydde skäcknovellerna. När jag blev lite större och sträckläste Hans Helmut Kirsts böcker var det Arnolds bilder som prydde omslagen. Hade jag gillat Abba så hade han nog funnits i min skivsamling också. Omslaget till Abbas ”Greatest hits” bär hans signatur liksom det till Astrid Lindgrens bok ”Älskade syster”. Bilderna kännetecknades inte bara av skräck utan också av humor och hade en milt erotisk underton – inte sällan i form av vackra unga kvinnor med 60-talslook.

I måndags gick denne skräckmästare ur tiden efter en längre tids sjukdom. Han blev 85 år gammal.

På väggen där hemma hänger två av Hans Arnolds verk i form av litografier. Den ena av dem syns till vänster i triptyken ovan. Den heter ”Som fan läser bibeln”. Fan själv, i bilden, är ett självporträtt av konstnären. Notera att det sitter en liten ängel fastklämd mellan sidorna i den tunga boken. Bredvid ”Som fan läser bibeln” på min vägg hänger Arnolds bild ”Ätrajungfrun”; en tavla som blivit något av en symbol för min födelsestad, Falkenberg.

Imorgon lämnar jag Malmö och åker hem till Göteborg. När jag kommer fram ska jag hälla upp ett glas whisky och höja det mot Fan/Hans Arnold på tavlan.

Ralph Bretzer
Ralph Bretzer är webbredaktör och musikkritiker (och ibland kulturreporter) på Skånskan.se och NorraSkåne.se.

Ålder: 49 år.
Bor: I Kungsladugård i Göteborg och Östervärn i Malmö.
Lyssnar på: Country, punk, soul och hiphop. Och en hel del annat. Just nu: Ic3peak, Stevie Nicks, Miley Cyrus och Jinjer.
Läser: De levande döda av Gunilla Jonsson & Michael Petersén.
Ser just nu: Lovecraft country, The Boys och The Good Place.

Kontakt: ralph.bretzer@skd.se
Instagram: @rioteer

Alla bilder tagna av mig om inte annat anges.

Arkiv