En motarbetad kreativ miljö

Klockan är några minuter över nio på fredagskvällen. Jag går av på Persborgs station och går ett par kvarter ned för Lönngatan innan jag viker av. Passerar byggnaden med en trafikskola som utsattes för en sprängdåd i november, en sprängning som hördes ända till Skånska Dagbladets redaktion i andra ändan av staden, där jag satt den aktuella kvällen.

Jag viker in mellan två av företagshusen och svänger sedan förbi en transformatorstation. Så här efter mörkrets inbrott är känslan av urban ödemark påtaglig. Gatan har, inte utan anledning rykte om sig som en av Malmös värsta med brandattentat, svartklubbar och annan kriminalitet.

Så svänger jag av igen, in i en smal passage mellan industri- och företagslokaler, förbi en gammal husvagn, via ett partytält in i en konsertlokal med stark prägel av gör-det-själv-anda: scenen är uppbyggd av SJ-pallar. Bredvid den en husvagn som tjänar som loge. På scen står Malmöbanden Stalker och Benz och amerikanska Wargirl. Välkommen till Plan B.

Det är den andra sidan av den här gatan. Ett fritt och lite ostyrigt kulturliv som går på tvärsen med den inrutade värld där konserter per definition är något som annordnas av kommerssiella aktörer. Alkoholtillstånd är mer eller mindre nödvändigt för att en kulturförening som Plan B ska kunna betala sina räkningar, samtidigt delas sådana ut efter regler anpassade för företag.

I Malmö håller det på att ta knäcken på Plan B. Jag frågar mig om Malmö, som gärna stoltserar med sitt fria kulturliv och sina kreativa miljöer, har råd med det. Norra Grängesbergsgatan har det definitivt inte. Det är just initiativ som Plan B, eller för den delen den årligt återkommande gatufesten NGBG, som kan bli vägen till uppryckning för den här gatan.

Videopremiär med Sista Bossen och ny klubb

Ni vet känslan. Man håller på med någonting viktigt och har bråttom med det. Så plingar det till i facebook-appen. Om och om igen. Och i mailkorgen. Och så kommer det sms. Och nyhetsflashar. Sedan ringer det också. Det går inte att ignorera. Vips var koncentrationen bruten och man måste börja om från början igen med att ta sig tillbaka till det man höll på med.

Då kan det kännas som att man vill springa till skogs eller att släppa ut någon maskin på landet och låta basebollträet göra kaos med den a la filmen Office Space.

Någonstans i den känslan tar Malmöbandet Sista bossen sitt avstamp med sin nya låt och video En teknisk död. Eller så känns det i alla fall. Själva beskriver de den som ”nonsens”.

– Låten var menad att handla om ”den tekniska döden” vilket är att tänka kallt och rationellt över sin egen död och även diskutera sin kommande död avslappnat och sakligt med andra, berättar sångaren och gitarristen Hampus Sundén i ett facebook-meddelande (passande nog med tanke på videons tema).

– Det var dock väldigt svårt att skriva en text med det temat så egentligen handlar den bara om vad Frans och Hampus pluggade under tiden som låten skrevs. Kort sagt är det nonsens och videon är ännu mer nonsens eftersom vi försökte hitta en ny mer uppenbar tolkning av den tekniska döden. Allt i allt är vi mycket nöjda.

Låten, som är den första singeln från bandets kommande album som de planerar att släppas i januari, var den allra första bandet skrev tillsammans.

– Fast det var inte en bra låt före Fredrik och Patrik ändrade lite saker i den något år efter att den skrevs. 

Musikaliskt skickar låten, i god Sista Bossen-anda, tankarna till skånska popsärlingar i rakt nedstigande led från Philemon Artur & the Dung till Bob Hund. Punkiga gitarrer möter progressiva melodier.

* * *

Ikväll spelar Sista Bossen på Plan B, skivlabeln Kollektivets nya klubb i det som tidigare var technoklubben Kontxtkällarens lokaler på Norra Grängesbergsgatan. Klubben smygöppnade redan igår men premiärfesten håller på ända till på söndag. Förutom Sista Bossen står Som Åska, Nova Blast och The Guilt på scenen ikväll.

Plan B är en medlemsklubb men man kan registrera sig som medlem via Kollektivets hemsida.

 

Ralph Bretzer
Ralph Bretzer är webbredaktör och musikkritiker (och ibland kulturreporter) på Skånskan.se och NorraSkåne.se.

Ålder: 48 år.
Bor: I Kungsladugård i Göteborg och Östervärn i Malmö.
Lyssnar på: Country, punk, soul och hiphop. Och en hel del annat. Just nu: Nadia Tehran, fka twigs, Sarah Klang.
Läser: Elton Johns självbiografi och Fredrik Strages 242..
Ser just nu: The Deuce, His dark materials. Ser gärna om gamla avsnitt av favoritserierna Buffy the Vampire Slayer, Six Feet Under och Veronica Mars.

Kontakt: ralph.bretzer@skd.se
Instagram: @rioteer

Alla bilder tagna av mig om inte annat anges.