Civilisationens död

Billy McFarland, finsansiellt wunderkind i New York som grundade lyxfestivalen Fyre Festival. McFarland hotas nu av fängelse om han döms för bedrägeri. När han kommer ut kanske han kan satsa på en karriär som oldfluencer. Foto: Mary Altaffer/AP/TT

Det dimper ned ett pressmeddelande på redaktionen. Något tänder till i chefens ögon.
– Det här är kul, Ralph. Skriv något om det, säger han.

Jag läser igenom det. Först ler jag. Chefen tar det som ett bra tecken. Det borde han inte. Det är inte den sortens leende.
Sedan sjunker jag ihop. Jag suckar djupt.
Pressmeddelandet kommer från ett företag i HR-branschen. Man ville slå ett slag för nya yrken: oldfluencer, robotpersonlighetsdesigner, kulturflätare, etikutvecklare och molnvakt för att nämna några.
Första leendet kom för att jag tyckte det var lustigt. Kanske inte på det sättet som företaget avsett, men ändå …

För några dagar sedan såg jag en av de två dokumentärerna om Fyre Festival, super de luxe-musikfestivalen som utmynnade i totalt kaos eftersom man lade all kraft på influencers, marknadsföring, varumärkesskapande och lyxkänsla istället för att anställa folk som visste hur man arrangerar en festival.
En kille fattade vad det handlar om och föreslog att man istället för att fundera på champagne borde köpa in tusen toaletter. Han fick sparken. Och det gick som det gick.

Den där sucken fälldes när det slog mig: det här är Roms sista dagar, det är civilisationsens död. Vi har till slut blivit så självgoda i vårt välstånd att vi måste hitta på jobb, inte utifrån uttryckliga behov av att saker ska göras utan utifrån behovet att göra saker.
Som om det inte var nog med influencers ska vi nu alltså behöva stå ut med oldfluencers också. Och kulturflätare, vad det nu är. Det är bara att inse: samtiden är ett enda stort bedrägeri.
Skjut mig!

Fotnot: Fyre! The greatest party that never happened streamas på Netflix.

Jordens undergång – igen

[youtube:http://www.youtube.com/watch?v=qlcT2qKYGqU]

Giles: ”It’s the end of the world.”
Buffy, Willow och Xander med en mun: ”Again?”

Buffy the Vampire Slayer, säsong 4, avsnitt Doomed.

* * *

Den 21 maj 2011. Notera datumet i kalendern. Eller gör inte det förresten. Det är ju idag; dagen då allting tar slut.

Ja, tack och hej, då! Så var det dags för jordens undergång. Igen. Är det bara jag eller kommer apokalypserna tätare nu för tiden? Och nästa år är det dags igen. Då kommer slutet på världen i Maya-stil. Fast det är ju inte en kristen apokalyps…

OBS VIKTIG UPPDATERING: Den 21 maj är inte dagen då allt slutar. Det är då det börjar. Jordens undergång, alltså. Men den 21 oktober, då är allt finito.

Var för övrigt på skolläger med äldste sonen under torsdagen och fredagen. En av de andra papporna hade bästa t-shirt-texten ever: ”When I become god everyone dies”.

* * *

Giles: ”It’s the end of the world, everyone dies. It’s rather important really.”

Buffy the Vampire Slayer, säsong 4, avsnitt Doomed.

* * *

VIKTIG UPPDATERING 2: The men that will not be blamed for nothing kommer att genomföra dagens Londonspelning oavsett jordens undergång.

”Tonight’s show in South London will go ahead regardless of today’s planned Rapture, assuming enough of the band still exist in the corporeal plane. We may borrow a drum machine as a back up” meddelar de via Facebook och Twitter.

Det var ju tur det. Det vore ju hemskt att ta sig igenom apokalypsen utan lite viktoriansk grindcore…

* * *

Eftersom jag redan har kört It’s the end of the world as we know it (and I feal fine) med R.E.M. förra gången jorden gick under får det bli lite apokalyptiska tongångar med Arch Enemy istället. Finns det någon tjej som kan låta lika elak som Angela Gossow?

Vad ska det bli nästa gång? Kanske The end med The Doors. Vi får se…

[youtube:http://www.youtube.com/watch?v=5A-EkV3pGJ8]

Slutet är nära

Ni har sett honom i serier och filmer; den galna profettypen som går omkring med en skylt med budskapet ”The end is near” och försöker övertyga folk om den förestående undergången. Han blir dock allt mer sällsynt ute i ”verkligheten”. Men det är inte så att eldstormen mot the wacko from Waco satte spiken i kistan för undergångssekter världen runt. De har bara övergett IRL och gått online.

Såg idag ett inslag på Aftonbladets webb-tv som handlade om en av alla dessa undergångsmyter som florerar på nätet. Enligt den är våra dagar synnerligen räknade. Vi har bara lite drygt på oss att göra allt det vi vill göra. Den 21 december 2012 är mänsklighetens saga all när jorden slungas ned i ett svart hål.

Forskarna som medverkar i inslaget avfärdar föga förvånande dessa stolligheter.

Eller stolligheter förresten… Nog har vi sett både ett och två insegel brytas på senare år. För nog måste ”Kungarna av Tylösand” förebåda någon typ av undergång. Om inte hela jordens så i alla fall en modern version av ”The last days of Rome”.

[youtube:http://www.youtube.com/watch?v=Bmxyj6iInMc&ob=av3e] [youtube:http://www.youtube.com/watch?v=B7X0NMk1A0s]
Ralph Bretzer
Ralph Bretzer är webbredaktör och musikkritiker (och ibland kulturreporter) på Skånskan.se och NorraSkåne.se.

Ålder: 50 år.
Bor: I Kungsladugård i Göteborg och Östervärn i Malmö.
Lyssnar på: Country, punk, soul och hiphop. Och en hel del annat. Just nu: Linn Koch-Emmery, Jinjer, November.
Läser: Colson Whitehead Den underjordiska järnvägen.
Ser just nu: Kamikaze, Beforeigners och American Horror Story säsong 10.

Kontakt: ralph.bretzer@skd.se
Instagram: @rioteer

Alla bilder tagna av mig om inte annat anges.

Arkiv