Babian apar sig med finess

Det släpper fullständigt när Babian som första extranummer kallar upp förbandet The OhNos på scen för att leverera en riktig rökare i krysset, The Sonics garagerock-klassiker Psycho. Precis så var rockmusik tänkt att vara: ohämmat, roligt och lite farligt.

Babian gästade på fredagskvällen Medley för att ha releasespelning för sin nya 10 tums-skiva. Någon skiva hade de dock inte med sig. Diskrepansen mellan suget efter att köpa fysiska skivor och presserier som faktiskt kan realisera dem gör att den nu är fem månaders väntetid på att få dem i sin hand.

Men det kan man leva med, inte minst som det är ett av Malmös, för att inte säga landets, mest pålitliga liveband vi pratar om. De smakprov vi fick, inte minst singelspåret Spela tuff som från och med idag finns på Spotify, bådar gott.

Det släpper fullständigt där i extranumret när större delerna av Babian och The OhNos gör gemensam sak med det sistnämnda bandets körpojkar (för kvällen kallade The Maybes). Men det släpper på ett väldigt kontrollerat sätt.

 Det är lätt att förblindas av hur kul det är. Att se Babian på en scen är ungefär så underhållande en rockkonsert kan bli och inte bara frontmannen Tobias Allvin är en scenpersonlighet av rang; det är också gitarristen Conny Andersson, trummisen Anders Baeck och, på ett mer lågmält sätt, basisten Christian Norefalk. De showar och apar sig (förlåt för ordleken) så att man kunde tro att det här är på skoj.

Och det är det ju. Också. Det handlar om att, som en av kvällens låtar heter, Skaka röv. Men under rövskakandet och showandet döljer sig både hjärta, hjärna och både poetisk och musikalisk substans. Texterna är nästan lika försåtliga de. Det är eleganta ordvändningar och en formuleringsglädje som smittar. Samtidigt finns här tankegods att ta till sig.

De har också förstånd att när de ropas upp på scen igen efter den där Psycho-tolkningen inte försöka toppa den urladdningen utan istället plocka ned det med en pianoballad.

Precis som vid mina tidigare besök på Medley hade man på fredagen lyckats mycket väl med sitt val av förband. The OhNos andas amerikansk 90-talsindie och riot grrl (kanske inte så konstigt med tanke på att tre av medlemmarna har förflutet i band som Serial Cynic och Sobsister) med snygga basmelodier, vasst växelspel mellan de båda gitarristerna och vokalisterna och rejält med jävlaranamma.

Inte minst imponeras jag av hur de lyckas variera sig inom sitt sound, rent låtskrivamässigt.

* * *

Precis när jag ska sätta mig ned för att skriva den här texten nås jag av den mycket tråkiga nyheten att Thomas ”Mensi” Mensforth har gått ur tiden. 65 år gammal förlorade sångaren i legendariska oi- och gatpunkbandet Angelic Upstarts igår kampen mot covid-19.

För två år sedan spelade Angelic Upstarts på Plan B. Om det skrev jag här.

Ralph Bretzer
Ralph Bretzer är webbredaktör och musikkritiker (och ibland kulturreporter) på Skånskan.se och NorraSkåne.se.

Ålder: 50 år.
Bor: I Kungsladugård i Göteborg och Östervärn i Malmö.
Lyssnar på: Country, punk, soul och hiphop. Och en hel del annat. Just nu: Linn Koch-Emmery, Jinjer, November.
Läser: Colson Whitehead Den underjordiska järnvägen.
Ser just nu: Kamikaze, Beforeigners och American Horror Story säsong 10.

Kontakt: ralph.bretzer@skd.se
Instagram: @rioteer

Alla bilder tagna av mig om inte annat anges.

Arkiv