Ondskan lurar i mångfacetterad musikvärld

Sara Bergmark Elfgren har tidigare skrivit bland annat Engelforstrilogin (Cirkeln, Eld och Nyckeln) tillsammans med Mats Strandberg och boken Norra Latin som utspelar sig i samma universum som Grim. Foto: Anna Drvnik

Kasper har växt upp med musiken. Med den extrema hårdrocken. Pappa Håkan var basist och låtskrivare i ett band som inte hann göra så mycket innan deras karismatiska och gåtfulle sångare, Grim, försvann och senare hittades död. Det lilla de hann med satte dock spår, djupa sådana, hos en liten men världsomspännande grupp människor som älskade den allra hårdaste och mörkaste hårdrocken. Bandet, Dark Cruelty, gav bara ut en EP och någon kassett-demo men det räckte. Tillsammans med band som Celtic Frost, Hellhammer och Venom var de med och skapade genren black metal.

”Musik var inte bara musik, det var språk, det var historia, det var röster och traditioner som talade med varandra, det var hela världar som man kunde stiga in i, världar där man kunde hämta tröst och kraft”, funderar Kasper.

Grim
Författare: Sara Bergmark Elfgren
Förlag: Rabén & Sjögren

Den värld där black metal-musiken föds är en värld av myter och utövarna kommer in i den från olika håll. Det är skräckfilmsälskarna som gillar det skrämmande utompåverket, det är de som gillar att festa och bara vill spela hårdare, snabbare och tuffare än alla andra och så är det de som verkligen fastnar i samma esoteriska och ockulta tanker som de förstnämnda gillar att använda för effektens skull.

Pappa Håkan tillhör den skräckfilmsälskande kategorin medan Grim tillhörde de verkligt troende. Genom sitt försvinnande och sin mystiska död blev Grim kanske den största myten av alla, inte minst för Kasper som känner sig kopplad till pappans döde vän, en man vars riktiga namn han bär. Han själv, som precis tagit sig ur en svår depression och skapat sig ett nytt sammanhang genom sommarjobbet i Gröna Lunds House of demons, börjar tillsammans med nya kompisen Iris försöka nysta i Grims död. Det blir början på en resa som där han riskerar att förlora fotfästet både i tillvaron och i verkligheten som sådan. Kanske är inte all magi som Grim pysslade med påhitt ändå?

Sara Bergmark Elfgren, kanske mest känd som den ena halvan av författarduon bakom storsuccén Cirkeln och dess uppföljare, är 41 år gammal och för ung för att ha varit med på 80-talets dödsmetall-scen men hon har gjort sin research väl och lyckas fånga detta lite märkliga och mångfacetterade hörn av den svenska musikhistorien. Nybyggarandan från den första tiden varade bara ett ögonblick, men det var ett ögonblick som skulle bli signifikant på många sätt, och det inte bara för den allra hårdaste metal-musiken.

Själv var jag aldrig en del av den scenen på riktigt även om jag hade om inte ena benet i den så i alla fall några tår och jag känner igen mig. Jag minns kassettbandsbytandet som förgrenade sig som spindelnät över världen, fanzinen, hur unga alla var och hur 14-åriga hårdrocksband smetade ut sitt eget blod till upp och ned-vända kors på replokalsdörren i kulturhuset där jag arbetade.

I sitt efterord skriver Bergmark Elfgren att man inte ska leta efter eventuella förebilder till bokens Dark Cruelty; dess medlemmar och bokens andra karaktärer är sina egna. Samtidigt är det svårt att låta bli, att inte läsa in Mayhem-sångaren Pelle ”Dead” Olin eller Thomas ”Quorthon” Forsberg från Bathory i Grim.

Å andra sidan har hon rätt. Grim är inte Dead eller Quorthon och historien är spännande nog utan att göra direkta kopplingar till den verklighet som somliga av bokens karaktärer försöker fly. Inte minst är Kasper och Iris personer som det är lätt att investera sina känslor och sympatier i. Däremot kan jag känna att vissa av dess beskrivningar blir lite långrandiga och hade vunnit på att skäras ned en aning.

Ralph Bretzer
Ralph Bretzer är webbredaktör och musikkritiker (och ibland kulturreporter) på Skånskan.se och NorraSkåne.se.

Ålder: 50 år.
Bor: I Kungsladugård i Göteborg och Östervärn i Malmö.
Lyssnar på: Country, punk, soul och hiphop. Och en hel del annat. Just nu: Linn Koch-Emmery, Jinjer, November.
Läser: Colson Whitehead Den underjordiska järnvägen.
Ser just nu: Kamikaze, Beforeigners och American Horror Story säsong 10.

Kontakt: ralph.bretzer@skd.se
Instagram: @rioteer

Alla bilder tagna av mig om inte annat anges.

Arkiv