Gammal punk – och ny

Det gör ont i halsen. Rejält. Knät också. Och lite varstans i kroppen. När Göteborgspunkarna Attentat avslutade med klassikertrojkan ”Operahuset”, ”Rudebecks och Sam” och ”Ge fan i mej” både skrek och hoppade jag lite mer än vad min kropp tydligen tål. Men vad gör man? Det var en sådan kväll.

Jag skrev om det inför Linn Koch-Emmerys gig på Babel för några veckor sedan att det så här efter ett och ett halvt års torka med spelningar kändes som att det var en uppskruvad stämning på framförallt de spelningar jag varit på, en uppdämd längtan efter att få röja loss till levande musik efter så lång tid med bara spelningar med sittande publik eller ingen publik alls. Och nog kan det svara för en del av förklaringen att det blev ett sådant sjuhelsikes drag på Attentat och Malmöbandet Ragatas spelning på Medley i fredags.

Men en annan förklaring till det är naturligtvis att det var två riktigt bra band som stod på scen. Attentat har funnits med i leken i mer än 40 år. I samband deras förra spelningar i Malmö, på Victoriateatern, tackade basisten Crippa för sig och lämnade bandet. Nu har Linus ”Siken” Sikström fyllt hans plats och han gör det med den äran.

Med sin anslående tuppkam och med basen nere vid knäna blir han en andra fokuspunkt på scenen, vid sidan om frontmannen Mats Jönsson. Han står också, känns det som, för en injektion av energi på scen. Jönsson har dock inga som helst problem att ta publiken i sitt grepp och sedan behålla det genom spelningen.

Skillnaden mot spelningen på Victoriateatern är markant. Den sittande publiken där skapade en distans som inte riktigt gick att överbrygga. Här blir scen och publik nästan ett.

Attentat har, som sagt, hållit på i mer än 40 år och hade lätt kunna fylla setlistan med bara gamla hits. Men det hade varit att göra det för lätt för sig. Och faktum är att de skivor de gjort efter återföreningen står sig väl gentemot klassikerna och låtar som ”Gå i taket”, ”Punkhjärta” och ”Occupy Wall Street” försvarar sin plats i låtlistan jämte ”Fågel”, ”Maklöst” och ”Tatuerade tårar”.

Förband för kvällen var som sagt Malmöbandet Ragata som inte kan skryta med en riktigt lika lång karriär som Attentat. Ännu. Jag minns att jag såg dem spela på Grand innan pesten drog in över landet och stängde ned livescenen. Jag minns att jag tyckte det var bra. Det band som marcherade in på Medley med fanor i händerna och sedan intog scenen var något helt annat.

Under pandemin har de hunnit släppa sitt debutalbum ”Rebell”, och skaffat sig en scennärvaro som imponerar. Sångerskan Anna Fogelström är fenomenal i sitt sätt att äga scenen och kräva uppmärksamheten och bakom henne är bandet en både tajt och dynamisk enhet.

Det finns en underström av powerpop i deras punk som ger den ett enormt driv. Inte minst märks det i deras svenskspråkiga tolkning av Blondie-versionen av The Nerves gamla Hanging on the telephone, en låttext som i dagens klimat tycks ha fått en ny brännande aktualitet, men den är också tydlig i egna låtar som ”Gammal punk”, ”Nu å jag” och ”Livsdömd”. Det är feministiskt, dansant och sanslöst medryckande. Och de har den där kvaliteten som gör att man sjunger med första gången man hör dem.

De hinner avverka hela sitt album och ett par nya (?) låtar och en riktigt kul version av Attentats ”Alla tvärsäkra män”, ett singel enbart-spår från 2015, en låt som passar dem väldigt väl. Extra roligt var det när Anna Fogelström sjöng den för Mats Jönsson själv på slutet.

Jag var knappast ensam om att falla för Ragatas charm. Senare på kvällen kändes det som att var och varannan människa gick omkring med ett exemplar av deras vinylalbum under armen (inklusive jag). Jag hoppas att det blir fler chanser att se dem snart.

 

 

 

Ralph Bretzer
Ralph Bretzer är webbredaktör och musikkritiker (och ibland kulturreporter) på Skånskan.se och NorraSkåne.se.

Ålder: 50 år.
Bor: I Kungsladugård i Göteborg och Östervärn i Malmö.
Lyssnar på: Country, punk, soul och hiphop. Och en hel del annat. Just nu: Linn Koch-Emmery, Jinjer, November.
Läser: Colson Whitehead Den underjordiska järnvägen.
Ser just nu: Kamikaze, Beforeigners och American Horror Story säsong 10.

Kontakt: ralph.bretzer@skd.se
Instagram: @rioteer

Alla bilder tagna av mig om inte annat anges.

Arkiv