Amerikansk värme på Malmös nyaste klubb

Jag har inte haft möjlighet att besöka det senaste tillskottet på Malmös klubbhimmel. Förrän igår. Och det var värt väntan och det inte bara för att Medley visade sig vara ett trevligt ställe. På scen stod Malmöbandet Lakely – till sin kärn duon Anna och Jonas Edström Rudolf men denna kväll i sin fulla bandtappning – och Österlenbandet Wildie, med sångaren och keyboardisten Anders Thorén i spetsen.

Det blev en kväll i americanans tecken, om än väldigt olika nyanser av den något svårgreppade genren som täcker in allt från country som är för mycket country för countrybranschen till rotnära folkmusik via blues och soul.

Lakely lägger sig nära folkmusiken, i samma musikaliska grannskap som nytraditionalister som Gillian Welch och Dave Rawlings, Sarah Jarosz och Alison Krauss men med en nordisk ton som löper genom musiken och, tillsammans med de personligt färgade historier de berättar i sina sånger, ger dem något distinkt eget.

Det finns också en genuin värme i musiken och de blickar som gifta paret Edström Rudolf byter med varandra på scen som smittar av sig.

Wildie var för mig en ny bekantskap, men en mycket trevlig sådan. Om Lakelys musikaliska rötter tydligt ligger i södern, kanske närmare bestämt Appalacherna, så finns Wildies snarare längs samma vägar där kanadensiskamerikanska The Band nötte sig fram till ett eget amalgam av alla genrer som på något sätt kan kallas genuint amerikanska. Det är soul, det är country, det är rock och det är alltihop samtidigt.

Sagda band är den självklara referensen men det finns fler som dyker upp i hjärnan under spelningen. Billie Joels Piano Man-era är en och Crosby, Stills & Nash är en annan. Det känns som att de har, om inte en fot så i alla fall ett par tår i Laurel Canyon och för ett ögonblick är det nästan som att jag hör David Crosby där i stämsången (och det är ett mycket gott betyg).

Jag har för mig att jag läste någonstans att Wildie började som ett soloprojekt för Anders Thorén men har utvecklats till ett band. Bandkänslan i samspelet är också tydlig. Det är riktigt bra spel på alla positioner och en lyhörd kommunikation medlemmarna emellan. Jag kommer att definitivt att följa dem framöver.

Ralph Bretzer
Ralph Bretzer är webbredaktör och musikkritiker (och ibland kulturreporter) på Skånskan.se och NorraSkåne.se.

Ålder: 50 år.
Bor: I Kungsladugård i Göteborg och Östervärn i Malmö.
Lyssnar på: Country, punk, soul och hiphop. Och en hel del annat. Just nu: Linn Koch-Emmery, Jinjer, November.
Läser: Colson Whitehead Den underjordiska järnvägen.
Ser just nu: Kamikaze, Beforeigners och American Horror Story säsong 10.

Kontakt: ralph.bretzer@skd.se
Instagram: @rioteer

Alla bilder tagna av mig om inte annat anges.

Arkiv