Korkad musik är inte så dumt

Lina Molarin Ericsson och Åsa Söderqvist i ShitKid. Mobilfoto.

I mitten av scenen ett obemannat keyboard som hostar fram ett trumkomp som låter som en preset. Lina Molarin Ericsson ser så där underbart coolt blasé ut bakom sin vita Ibanez-bas. Hon spelar stående, på knä, liggandes på scengolvet och bakom nacken medan Åsa Söderqvist både sjunger och spelar gitarr med samma nonchalanta attityd. ShitKids debutsingel från 2016, när bandet var ett ”one woman band” med Söderqvist och Ericsson fortfarande spelade i punkbandet Matriarkatet. heter ”Oh please be a cocky cool kid”. Och precis så ser de ut och låter: som cocky cool kids.

Jag såg dem på Nefertiti i Göteborg i lördags, dagen efter deras spelning på Plan B i Malmö. Med sig har de pinfärska albumet Duo Limbo. Eller album och album, förresten. Det är fem låtar två gånger om, en gång med engelsk text och en gång med svensk. Skivan är en betydligt mer producerad historia än deras tidigare och bakom rattarna har medlemmarna i The Melvins och Paul Leary från Butthole Surfers suttit. På scen blir låtar som Eagles over America och Anger MGMT betydligt tunnare 0ch i början stör det mig men efter ett tag inser jag att det faktiskt är en del av hela grejen.

Beer cans in my pick up truck / Ten boys riding in the back / I might pick up another guy.

Det finns något medvetet korkat över musiken. Något pubertalt. Slarvigt. Och jag menar det på det bästa av sätt. Jag menar inte korkat som något dumt utan snarare spontant, lite ogenomtänkt och ofiltrerat. Tankarna går amerikanskt 90-tal. Till Riot Grrl-banden från Olympia, Washington, men också de mer poppiga Kaliforniska punkakterna från samma era. Men här finns också ett arv från en tidigare era; från high schoolfilmen Fast times at Ridgemont High (med den tidstypiskt gräsliga svenska titeln Häftigt drag i plugget), dokumentärfilmen Heavy Metal Parking Lot och den klassiska no fucks to give-attityden från The Runaways.

Spelningen vinglar och svajar men hittar sitt spår. Tempot stiger. Lina Molarin Ericsson stegar upp tempot på trummaskinen manuellt på synten mitt under pågående låt. Och jag känner all eventuell tveksamhet rinna av mig och istället ersättas av hederlig rock n roll-extas. Samtidigt finns det något planerat över framförandet. När Åsa Söderqvist går ned på knä framför publiken så stor där en mikrofon påpassligt på rätt höjd och det samma när Ericsson ligger där på ryggen på scengolvet.

Det är ett välkänt fenomen. Varje gång rockmusiken blivit för städad, för prydlig, för vuxen kommer en motrörelse. När Elvis kom tillbaka från lumpen och hade tappat sin farlighet så dök det upp en Eddie Cochran att visa var skåpet skulle stå. Sedan var det garagebanden från Seattle med omnejd på 60-talet – The Sonics, The Kingsmen, The Standells, The Wailers (nej, inte bandet med samma namn där Bob Marley och Peter Tosh spelade) etc. Det var AC/DC, punk och NWOBHM på 70-talet och grunge på 90-talet. Musik som stundtals (och medvetet) var lite korkad, pubertal och oansvarig. Musik som ens föräldrar inte förstod och inte var menade att förstå. Och sällan har vi väl behövt sådan musik lika mycket som i dagens välstädade musikklimat.

I’m not a man, not a man of tradition / I just wanna get pissed here in my kitchen / I’m not a loser, no / I’m not a loser (she’s not a loser)

Och där sådan musik behövs kommer den. I spellistan som bandet kör innan giget på Nefertiti ingår Melbourne-bandet Amyl & the Sniffers som känns som ett strålande exempel på det. Deras konkurrenter The Chats från Sunshine Coast är ett annat. Med sina hockeyfrillor ser de ut att vara på rymmen från den australiensiska sharpie-scenen på 70-talet men musiken påminner mer om drivet The Fall, Fontaines DC och Sleaford Mods – fast utan något av de bandens poetiska och intellektuella ambitioner. Deras debutalbum som släpps i mars kommer heta High Risk Behaviour och de sjunger med ett medryckande driv om Klamydia (The Clap), pubkäk (Pub Feed) och rökpauser (Smoko).

I spent my bus money on a six pack / Now I got no clue how I’m gonna get back

Det är genuint korkad musik och jag har oerhört svårt att inte älska det. Det är stökigt, adrenalinstint och berusat (berusande). Det är musik som – precis som ShitKids – går rakt in i hjärnans glädjecentrum utan att passera de delar som ägnar sig åt någon form av analytisk verksamhet. Och det är ju rätt gött emellanåt. Och jäkligt rock n roll.

Fotnot: De insprängda citaten är från Eagles over America med ShitKid, I’m not a loser med Amyl & the Sniffers och Bus Money med The Chats.

Ralph Bretzer
Ralph Bretzer är webbredaktör och musikkritiker (och ibland kulturreporter) på Skånskan.se och NorraSkåne.se.

Ålder: 49 år.
Bor: I Kungsladugård i Göteborg och Östervärn i Malmö.
Lyssnar på: Country, punk, soul och hiphop. Och en hel del annat. Just nu: Ic3peak, Stevie Nicks, Miley Cyrus och Jinjer.
Läser: De levande döda av Gunilla Jonsson & Michael Petersén.
Ser just nu: Lovecraft country, The Boys och The Good Place.

Kontakt: ralph.bretzer@skd.se
Instagram: @rioteer

Alla bilder tagna av mig om inte annat anges.

Arkiv