Veronica Mars tillbaka i rutan

Kristen Bell som Veronica Mars. Foto: Denis Poroy/AP/TT

Veronica Mars är tv-serien som vägrar dö. Den lades ned efter tre säsonger men kom tillbaka i långfilmsform efter en uppmärksammad crowdsourcing-kampanj.

I tv-serien var hon tonårig detektiv i pappa ex-sheriffens detektivbyrå. I filmen kom hon tillbaka som färdigutbildad jurist. Sedan en tid tillbaka har det ryktats om att serien skulle komma tillbaka, något som nu bekräftats av huvudrollsinnehaverskan Kristin Bell på Twitter.

”Det här är ett mycket viktigt marshmallows-meddelande [marshmallows är Kristen Bells namn på Veronica Mars-fansen, reds anm]. Visste ni att från och med sommaren 2019 kommer alla gamla avsnitt finnas att stream och se om på Hulu – vilket är bra för att ni kommer att behöva friska upp minnet … eftersom vi gör en ny!” säger hon i en video som hon delat på Twitter.

I slutet av långfilmen Veronica Mars lämnade hon sin planerade juristkarriär för att fortsätta arbeta som detektiv i den kaliforniska strandorten Neptune. I den nya säsongen av tv-serien dödas studenter på vårlov vilket inte ser bra ut för stadens turistnäring. Naturligtvis går uppdraget från en av de mördade ungdomarnas föräldrar att lösa mysteriet till Mars Investigations.

I gammal god Veronica Mars-anda ställs, under säsongens åtta avsnitt, stadens välbärgade elit – som gärns skulle slippa supande turistungdomar – mot arbetarklassen som är beroende av intäkterna från de samma.

* * *

Ryktet om att Veronica Mars skulle komma tillbaka nådde mig för precis en månad sedan på min födelsedag. Det är en present jag gärna tar emot. Visst är serier som Six Feet Under, The Wire, The Handmaid’s Tale och The Deuce kanske i objektiv mening bättre men vid sidan om Buffy the Vampire Slayer är Veronica Mars den serie som träffat mest rätt med mig. Det är kanske inte helt konstigt att en Buffy-fan faller för Veronica. Serierna är inte helt olika i sin dramaturgiska uppbyggnad, i sin miljö och sitt världsbygge.

På många sätt är Veronica Mars en Buffy the Vampire Slayer utan övernaturliga inslag. Veronica är förvisso inte, som Buffy, en superhjälte med omänsklig styrka. Hennes kraft ligger i hennes hjärna, känsla för rättvisa och känsla för att manöverera klassgapet och gråzonerna i det starkt segregerade Neptune.  Och så handlar det naturligtvis om att hon är alldeles förbannat cool.

”I denna smarta, engagerande serie om en tidigare populär tjej som förvandlats till gymnasieskolans utstötta brottsbekämpare, kommer den hårdkokta dialogen från sin tonårsprotagonists mun på ett sätt som sticker den potentiella gulligheten i hjärtat med en ishacka” skrev LA Times recensent träffande.

Det är de fattiga och de rika. Det är politiska ränkspel, en djupt inkompetent polismyndighet och vanliga människor som bara försöker ta sig fram. Ingen är riktigt ond, ingen är riktigt god. Till och med den nästan rakt igenom vidrige bratts-slyngeln Dick Casablancas visar till slut mänskliga sidor och till och med Veronica Mars själv har brister, brister som kostar hennes far återvalet till sheriff – den revansch han så väl hade förtjänat.

Sedan har serien, precis som Buffy, den där kompisfaktorn. Veronica, Wallace och, senare, Mac blir, liksom Buffy, Xander och Willow blev, tittarens fiktiva vänner som varit djupt saknade sedan de försvann från rutan. Förmodligen var det därför man på nolltid lyckades få in två miljoner dollar till att göra en filmversion via en Kickstarter-kampanj. Och sannolikt är det också därför nyheten om att serien får en fortsättning elva år efter att den ursprungligen lades ned väcker sådan entusiasm.

* * *

Senaste nytt omTV
Ralph Bretzer
Ralph Bretzer är webbredaktör och musikkritiker (och ibland kulturreporter) på Skånskan.se och NorraSkåne.se.

Ålder: 49 år.
Bor: I Kungsladugård i Göteborg och Östervärn i Malmö.
Lyssnar på: Country, punk, soul och hiphop. Och en hel del annat. Just nu: Ic3peak, Stevie Nicks, Miley Cyrus och Jinjer.
Läser: De levande döda av Gunilla Jonsson & Michael Petersén.
Ser just nu: Lovecraft country, The Boys och The Good Place.

Kontakt: ralph.bretzer@skd.se
Instagram: @rioteer

Alla bilder tagna av mig om inte annat anges.

Arkiv