En grand finale för festivalen

Foto: Malmöfestivalen

Så lägger vi Malmöfestivalen 2018 till handlingarna. Och det med en dansfest modell större, Utan att ha några officiella siffror ännu så får man nog förutsätta att dj:en och forne Swedish House Mafia-medlemmen Steve Angello satt nytt publikrekord. Det var 26 000 på Timbuktu och Damn!:s spelning i torsdags, då det gamla rekordet sattes, och det kändes definitivt som att det var mer nu.

På en hög, hög platå stod han bakom ett bord, framför videoprojektioner och omgiven av rök. Framför ett hav av dansande människor och flaggor. Vi fotografer fick smita ut bakvägen för att ta oss ut från torget. Sidoingårna var annars avstängda, liksom vägen in från gågatan. På andra sidan, via Lilla torg och från Adelsgatan var det dock fortfarande öppet.

Jag slog en lov bort mot Gustav Adolfs torg där spelningen visades på storbildsskärm men där var det dock betydligt glesare. Så hade man också satt upp en storbildsskärm på parkeringsplatsen på Stortorget.

 

Innan det var dags för Steve Angello att mata beats över folkmassan stod dock Sabina Ddumba på scen. Ddumba har tagit några rejäla kliv, i karriären och som sångerska, sedan hon senast uppträdde på Malmöfestivalen. Hennes spelning 2016 satte inga djupare intryck i mig men den artist hon är idag gör det definitivt.

Visst, hennes låtkatalog är ännu inte riktigt stark nog att hålla hela vägen utan att det blir ett par svagare partier och hon behöver fortfarande Så mycket bättre-örhängen som Eva Dahlgren-tolkningen Gunga mig men hon har blommat ut till en alldeles underbar soulsångerska. Här och där får hon mig att tänka på självaste Whitnet Houston. När hon med sitt grymt tajta och svängiga band levererar hit som Did it for the fame, Not too young och Effortless är det väldigt, väldigt svårt att ha några invändningar.

Fotnot: Drönarbilden är Malmöfestivalens. Övriga är mina.

Ralph Bretzer
Ralph Bretzer är webbredaktör och musikkritiker (och ibland kulturreporter) på Skånskan.se och NorraSkåne.se.

Ålder: 49 år.
Bor: I Kungsladugård i Göteborg och Östervärn i Malmö.
Lyssnar på: Country, punk, soul och hiphop. Och en hel del annat. Just nu: Ic3peak, Stevie Nicks, Miley Cyrus och Jinjer.
Läser: De levande döda av Gunilla Jonsson & Michael Petersén.
Ser just nu: Lovecraft country, The Boys och The Good Place.

Kontakt: ralph.bretzer@skd.se
Instagram: @rioteer

Alla bilder tagna av mig om inte annat anges.

Arkiv