Kapten Röd värmde i regnet

Det finns något genuint sympatiskt med Kapten Röd. Något som gör att det inte känns som ett tomt publikfrieri när han pratar om att han spenderade sitt lyckligaste år i livet när han bodde i Malmö, när han säger att staden känns som hans andra hem och att han vill ta med oss alla med hem till Göteborg. Till och med när han tar av sig träningsoverallsjackan och blottar en Malmö FF-tröja känns det äkta.

Han har ett gäng riktigt starka låtar med upptemporökare som In kommer Ting och Du é la go och lugnare spår som Stjärnorna är vi och Saknade vänner i spetsen. Men jag tror att den där sympatiska framtoningen och den värme han utstrålar är en lika stor förklaring till att Stortorget fylls inför hans spelning trots att vädrets makter gör sitt bästa för att sabotera stämningen – utan att lyckas.

Och han ger gärnet från start. Uppskruvad som en duracellkanin dansar han fram över scenen på sitt säregna, gängliga, sätt. Ribbin Boom Band som backar hon är en väloljad maskin som driver på med våldsam frenesi.

Tempot känns uppskruvat jämfört med skivversionerna men det är rätt drag för att dra igång och värma upp en frusen publik. Det går inte att ta miste på att hans glädje över mötet med publiken, över gensvaret och att vara tillbaka i Malmö.

Leendet är brett men han räds inte allvaret, att prata om de unga människor som mist livet i Malmö och om dem som inte kan vara med oss denna afton. Trots kylan och regnet är det med en känsla av värme jag lämnar torget. Och det i sig är något ganska stort att uppnå som artist.

Att han dessutom tagit sig till den positionen utan uppbackning av något globalt skivbolag (han ligger på Göteborgsbaserade bolaget Swing Kids) eller stora mediapådrag är desto mer imponerande.

Ralph Bretzer
Ralph Bretzer är webbredaktör och musikkritiker (och ibland kulturreporter) på Skånskan.se och NorraSkåne.se.

Ålder: 48 år.
Bor: I Kungsladugård i Göteborg och Östervärn i Malmö.
Lyssnar på: Country, punk, soul och hiphop. Och en hel del annat. Just nu: Nadia Tehran, fka twigs, Sarah Klang.
Läser: Elton Johns självbiografi och Fredrik Strages 242..
Ser just nu: The Deuce, His dark materials. Ser gärna om gamla avsnitt av favoritserierna Buffy the Vampire Slayer, Six Feet Under och Veronica Mars.

Kontakt: ralph.bretzer@skd.se
Instagram: @rioteer

Alla bilder tagna av mig om inte annat anges.