Sommarscen och skivsläpp för Hater

Genom vackert ringande gitarrer och ett drivande beat tränger Caroline Landahls bitterljuva stämma. Vi befinner oss någonstans i utrymmet mellan drömpop och shoegaze.
Malmöbandet Hater, som albumdebuterade med You tried förra året, har en ny skiva i pipelinen och i morgon uppträder de tillsammans med Hey Elbow på Sommarscen Malmö.

Med det vänliga, lite lätt melankoliska tilltalet är bandnamnet Hater kanske inte helt självklart.
– Det var trummisen Lukas idé. Vi snackade om en massa namnförslag och inget kändes rätt och så sade han Hater för att det lät kul att ha ett sånt motsatsnamn eftersom vi spelar så mjuk musik, säger Caroline Landahl när Skånskan möter henne en solig eftermiddag vid ett kafé på Davidshalls torg.
Sist tidningen intervjuade bandet hade första skivan just släppts och uppmärksammats internationellt, vilket resulterade i en spelning på Roskildefestivalen.

Sedan dess har ett nytt album spelats in och bandet varit på sin första headlineturné.
– Det var jättekul. Vi var i Italien, i Paris, Tyskland … vi var runt en massa. Det var nervöst men det var skönt att spela många gånger efter varandra. Då kändes det att det släppte och blev roligare och roligare.
– När man kommer till ställen man aldrig varit innan tänker man: kommer det något folk? Vet de ens vilka vi är? Men det gjorde det. Det var mer folk än vad jag trodde att det skulle vara i alla fall.

Två singlar har släppts i år och det nya albumet, Siesta, släpps den 28 september.
– Vi hade betydligt mer tid på oss när vi spelade in den här. Vi hade runt två veckor och lade ned mycket mer tid i studion och lät låtarna landa lite. Lade lite pålägg. Det känns som att det kommer att märkas. Det hoppas jag i alla fall, säger hon med ett skratt.
– Förra skivan är lite ruffigare, den här är lite mer åt det slicka hållet.

Första albumet släpptes på Stockholmsbolaget PNKSLM Recordings. För det nya har bandet bytt till brittiska Fire records, med bland andra Kristin Hersh, Howe Gelb och Pulp i sitt artiststall. Bolagets hemsida pryds i skrivande stund av en stor bild på just Hater och nya skivan beskrivs där bland annat med orden: “Siesta” är det perfekta soundtracket till sommarromansen och det oundvikliga uppbrottet. Hjärtesorgen har aldrig låtit så skön.
– Det var inte det att vi inte gillade vårt gamla skivbolag, de var jätteduktiga, men vi ville prova om det hände något nytt om vi bytte skivbolag. Vi har fått spela mycket mer. Det behöver ju inte vara att det beror på det men det känns som att det gjorde det. Det är kul också att ha ett Englandsbaserat skivbolag.

I slutet av september väntar en vecka med festivalspelningar i Storbritannien och sedan är en ny Europaturné på gång i höst. Än så länge känner dock Caroline Landahl att bandets musik har tagits bäst emot i Tyskland.
– Det känns väldigt lyxigt att komma dit och spela. Man blir alltid så väl mottagen.

Turnélivet har knäckt många band. Man lever tätt på varandra och det kan leda till slitningar. Men det är inget Hater har lidit av än så länge.
– Nu vågar jag knappt säga något för att inte jinxa det men än så länge tycker jag att det har gått jättebra. Vi är olika personer allihop så klart men vi passar ihop. Vi kanske ska ha med en extra chaufför på turnén till hösten. Vi får se om det blir problem eller blir bättre, säger Caroline och skrattar.
– Vi hänger ju med varandra konstant, som en liten familj, även när det inte är turné. Det är jättemysigt.

På onsdag spelar Hater tillsammans med Hey Elbow på Indie i parken på Gullängen i Annelund, ett arrangemang inom Sommarscen Malmö.
– De är svinduktiga, verkligen jätteduktiga. Jag tycker att vår musik passar bra ihop.

Ralph Bretzer
Ralph Bretzer är webbredaktör och musikkritiker (och ibland kulturreporter) på Skånskan.se och NorraSkåne.se.

Ålder: 49 år.
Bor: I Kungsladugård i Göteborg och Östervärn i Malmö.
Lyssnar på: Country, punk, soul och hiphop. Och en hel del annat. Just nu: Ic3peak, Stevie Nicks, Miley Cyrus och Jinjer.
Läser: De levande döda av Gunilla Jonsson & Michael Petersén.
Ser just nu: Lovecraft country, The Boys och The Good Place.

Kontakt: ralph.bretzer@skd.se
Instagram: @rioteer

Alla bilder tagna av mig om inte annat anges.

Arkiv