Lady Gaga ställer in turné

Lady Gaga uppträdde på den 60:e årliga Grammygalan på Madison Square Garden i New York den 28:e januari. Foto: Matt Sayles/Invision/AP/TT

Lady Gaga plågas av svåra smärtor – nu ställer hon in Europa-turnén, däribland spelningar i Stockholm och Köpenhamn.

Om knappt två veckor, den 15 februari, skulle Lady Gaga ha stått på Globens scen på sin Joanne World Tour och två dagar senare skulle hon uppträtt på Royal Arena i Köpenhamn. Men så blir det inte.

Stefani ”Lady Gaga” Germanotta plågas av svåra smärtor och tvingas nu ställa in resten av turnén.

”I går kväll, med starkt stöd från sitt medicinska team, tog Lady Gaga det väldigt tuffa beslutet att genast avsluta turnén. Hon är extremt ledsen och djupt bedrövad över att hon inte kan spela för sina europeiska fans, som så tålmodigt har väntat på henne” skriver arrangören Live Nation i ett pressmeddelande.
”Hon tas nu om hand av medicinska experter som jobbar nära henne så att hon ska kunna spela för sina fans under åren som kommer.”

Den europeiska delen av världsturnén har redan skjutits fram en gång på grund av de smärtor Stefani Germanotta plågas av. Från början skulle den ha startat i september förra året. I dokumentären Gaga: Five foot two berättar Germanotta att hon lider av kronisk värk orsakat av begynnande fibromyalgi.

”Jag har alltid varit ärlig om kampen med min fysiska och psykiska hälsa. Jag har i åratal försökt gå till botten med dem. Det är komplicerat och svårt att förklara, och vi försöker förstå det. När jag blir starkare och när jag är redo berättar jag mer om min historia och planerar att kraftfullt ge mig i kast med det så att jag inte bara kan öka medvetenheten utan även stöda forskningen för andra som lider som jag gör, så jag kan hjälpa till att göra skillnad” skrev hon själv på sin hemsida i samband med att turnén sköts upp.

”Jag använder ordet ”lida” inte för medlidande eller uppmärksamhet och har varit besviken över att se att människor online hävdar att jag är dramatisk, hittar på det här eller spelar offer för att komma ur turnerandet. Om du kände mig skulle du veta att detta inte kunde vara längre från sanningen. Jag är en fighter. Jag använder ordet lider inte bara för att trauma och kronisk smärta har förändrat mitt liv men för att de hindrar mig från att leva ett normalt liv. De hindrar mig också från att göra det jag älskar mest i världen: att uppträda för mina fans. Jag ser fram emot att turnera igen snart, men jag måste vara med mina läkare just nu så jag kan vara stark och uppträda för er alla de närmaste 60 åren eller mer. Jag älskar er så mycket.”

* * *

Några av de texter jag skrev i samband med Lady Gagas Malmöspelning 2010:

Krönika: Gaga – den nya tidens superstjärna
Liverapportering: Gaga – minut för minut
Recension: En starkt lysande fest för ögat

Ralph Bretzer
Ralph Bretzer är webbredaktör och musikkritiker (och ibland kulturreporter) på Skånskan.se och NorraSkåne.se.

Ålder: 49 år.
Bor: I Kungsladugård i Göteborg och Östervärn i Malmö.
Lyssnar på: Country, punk, soul och hiphop. Och en hel del annat. Just nu: Ic3peak, Stevie Nicks, Miley Cyrus och Jinjer.
Läser: De levande döda av Gunilla Jonsson & Michael Petersén.
Ser just nu: Lovecraft country, The Boys och The Good Place.

Kontakt: ralph.bretzer@skd.se
Instagram: @rioteer

Alla bilder tagna av mig om inte annat anges.

Arkiv