Förebilden för Döden är … död

Jag har aldrig varit någon stor serieläsare men under en period som ung vuxen i slutet av 80-talet läste jag en del. Det var nästan utseslutande Neil Gaimans fel. Hans serie Sandman var ett mästerverk där myter och legender flöt samman i ett både poetiskt, varmt, filosofiskt och lite skrämmande världsbygge.

I centrum för berättelserna stod de sju ändlösa: Destiny, Death, Dream, Destruction, Desire, Despair och Delirium. Vid sidan om drömfursten själv – The Sandman, Morpheus eller vad man nu vill kalla honom – var det Döden som var den mest framträdande och, oväntat nog, den minst skrämmande av dem.

Gaimans genidrag var att porträttera döden, inte som ett skelett i kåpa med lie i hand, utan som en söt, vänlig, vis och tröstande punktjej med goth-spretigt svart hår och en ankh – hieroglyfen för livet – om halsen; alltid beredd att sträcka ut handen och ledsaga den drabbade in i det okända.

Du får det alla får. Du får en livstid.

Den visuella förebilden för Döden hittades dock inte av Gaiman själv utan av tecknaren Mike Dringenberg. Gaiman berättar i The Sandman Chronicles att han hade tänkt sig sånngerskan Nico, så som hon såg ut på omslaget till albumet Chelsea Girl från 1967, som förebild men Dringenberg hittade istället Cinamon Hadley. Han tecknade en bild på Death med Hadley som förlaga och skickade bilden till Gaiman som reagerade med ett ”Wow!” och bilden kom senare att tryckas i nummer 11 av Sandman.

Cinamon Hadley berättade 2011 för Slug Magazine hur det gick till när hon blev Döden:
”Mike Dringenberg var en god vän till mig. Han sa att han ville använda mig som förebild för en karaktär i en serietidning sedan tänkte jag inte mer på det.”

Till Post-Punk.com sa hon:
”Jag visste ingenting om serier och jag visste inte att det här var något särskilt. Jag visste absolut inte att det skulle bli det som det blev”.

Det det blev skulle visa sig vara en förebild inom såväl goth-mode som nördkulturen i stort. På många sätt överglänser karaktären Döden självaste huvudpersonen och figurerar på allt från t-shirts till kaffemuggar. När tidningen Empire 2016 listade världens 50 bästa serietidningskaraktärer hamnade Döden på plats 15, före till exempel Iron Man, Wonder Woman och Kapten Haddock. I sin motivering skriver man bland annat att Döden är ”den visa äldre syster alla önskar att de haft, mycket mer samlad och tillfreds än någon av de andra ändlösa (med möjligt undantag Destiny (ödet)) och det är också hon som får knyta ihop hela serien i dess sista akt”.

Trots det var Hadley länge omedveten om uppståndelsen.

Flera år senare bläddrar hon igenom en serietidning hos en god vän och snubblar över bilden av sig själv. Hon berättar för Slug Magazine att det gav ett lyft för hennes självkänsla och självförtroende och att det öppnat upp nya sociala vägar för henne.
”Människor vill antingen möta mig [för att de beundrar karaktären] eller så vill de inte det för att de tror att jag är stöddig”.

Hon berättar också att hon ibland undrar om Dringenberg använt mer än hennes utseende till karaktären:
”[Döden är] märkligt oskyldig på sätt och vis, och det är så mycket jag”.

I lördags avled Cinamon Hadley 48 år gammal. Hon diagnosticerades med långt framskriden tjocktarmscancer förra året men efter behandling gick sjukdomen i remission. Men den kom tillbaka och hennes liv gick inte att rädda.

Ralph Bretzer
Ralph Bretzer är webbredaktör och musikkritiker (och ibland kulturreporter) på Skånskan.se och NorraSkåne.se.

Ålder: 49 år.
Bor: I Kungsladugård i Göteborg och Östervärn i Malmö.
Lyssnar på: Country, punk, soul och hiphop. Och en hel del annat. Just nu: Ic3peak, Stevie Nicks, Miley Cyrus och Jinjer.
Läser: De levande döda av Gunilla Jonsson & Michael Petersén.
Ser just nu: Lovecraft country, The Boys och The Good Place.

Kontakt: ralph.bretzer@skd.se
Instagram: @rioteer

Alla bilder tagna av mig om inte annat anges.

Arkiv