Neil Young säljer ut

Foto: Rich Fury/AP/TT

Neil Young har gjort en rejäl gardrobsrensning och säljer ut stora delar av sin privata samling av bilar, musikutrustning och modelltåg.

72-årige Neil Young är högaktuell. För bara några månader sedan kom albumet Hitchhiker med inspelningar gjorda 1975.
I dagarna släpps hans 39:e (!) studioalbum, The Visitor, och till sommaren kommer han, enligt tidningen Gaffa, till Sverige på vad som ryktas vara hans avskedsturné.

Nu bjuder han dessutom ut stora delar av sina privata samlingar på auktionshuset Julien’s Auctions i Los Angeles. Auktionskatalogen består av 240 sidor varav ungefär hälften består av modelltåg men här finns gått om bilar, kläder och musikutrustning, däribland ett flertal Martin-gitarrer, ett par Silvertone och Gretsch liksom munspel och studioutrustning.

Här märks bland annat två stycken Studer-bandare, kända som The Twins och använda i Youngs studio värderade till mellan 10 000 och 12 000 dollar. För någonstans mellan 6 000 och 8 000 dollar kan man bli stolt ägare till en Martin F-7 från 1935. För den med lite mer begränsad plånbok så kan kanske en flanellskjorta – buren av Young när han spelade med Paul McCartney på The Bridge School Benefit Concert 2004 vara något. Den kostar facila 1 000 till 2 000 dollar.

Vad som dock inte är med på auktionen är Youngs mest kända gitarr – den svårt slitna svarta Gibson Les Paul från 1953 som går under namnet Old Black.

– Att samla på mig alla dessa föremål har varit min stora glädje. De har varit en källa till inspiration, nöje och kreativitet genom hela mitt liv, säger Young enligt Uncut.
– Nu har tiden kommit för att dela dem med andra i världen som jag hoppas ska njuta av och älska dem lika mycket som jag har gjort.

Auktionen går av stapeln den 9 december.

* * *

Det är inte utan att man, som svårartat och långtida Neil Young-fan, blir lite orolig. Han har förvisso släppt ett album i år (med arkivmaterial) och ett med nytt material kommer när som helst. Men att han säljer ut stora delar av sin samling i kombination med att han ställt in flera spelningar på grund av sjukdom tidigare i år kan tyckas illavarslande.

* * *

Om någon till äventyrs undrar vad jag önskar mig i julklapp så finns det på sidan 133 i katalogen: en Martin D-19 från 1977 som Young spelade på Comes a time-plattan.

Ralph Bretzer
Ralph Bretzer är webbredaktör och musikkritiker (och ibland kulturreporter) på Skånskan.se och NorraSkåne.se.

Ålder: 48 år.
Bor: I Kungsladugård i Göteborg och Östervärn i Malmö.
Lyssnar på: Country, punk, soul och hiphop. Och en hel del annat. Just nu: Nadia Tehran, fka twigs, Sarah Klang.
Läser: Elton Johns självbiografi och Fredrik Strages 242..
Ser just nu: The Deuce, His dark materials. Ser gärna om gamla avsnitt av favoritserierna Buffy the Vampire Slayer, Six Feet Under och Veronica Mars.

Kontakt: ralph.bretzer@skd.se
Instagram: @rioteer

Alla bilder tagna av mig om inte annat anges.