Välbehövlig flykt från vardagen

Foto: Samuel Andersson

Malmö är förbannat trist just nu. Himlen är grå. regnet kommer inte bara från sidan utan från alla håll och det blåser så att även en ärrad rockskribent som härdats av två decennier i Göteborg tycker att det kan vara nog nu.

Det behövs sol. Det behövs värme. Det behövs promenader på stan och uteserveringshäng. Men en titt ut genom redaktionsfönstret skvallrar om att det ligger många månader fram i tiden.

Det är då jag snubblar över den. Flykten från vardagen.

Ett skönt, lagom avslappnat jazzbeat, ett groovigt piano och över det en stämma som charmerar med sitt lätta anslag och utsökta balans mellan lekfullhet och kontroll.

Amanda Ginsburgs nya singel som heter just Flykten från vardagen känns lite som en modern kusin till Monica Zetterlunds Sakta vi går genom stan. Det är samma sköna sommarkänsla och driv och det finns mer som får mig att tänka på vår kanske största jazzsångerska (Alice Babs får ursäkta).

Monica Z låg förvisso betydligt djupare i tonläget men här finns något gemensamt som är svårt att ta på. Tage Danielsson kallade Zetterlund för ett lingonris i coctailglas och på samma sätt som hon luktar Ginsburgs sång värmländsk urskog och smakar ljusa storstadsnätter. Det är på samma gång naturligt och sofistikerat. Det känns inte som en slump att hennes förra singel, Havsmelodi, innehöll en textmässig blinkning till ett annat av Zetterlunds örhängen, Att angöra en brygga.

Själv faller jag som en sten för både låten och rösten, vänder mig bort från den grå himlen utanför redaktionsfönstret och flyter på tonernas vingar, på rösten, känslan och Nils Landgrens trombonspel, iväg till en varmare tid.

I pressmeddelandet som akompanjerar singeln säger Ginsburg själv

”En gnutta eskapism sätter guldkant på en skandinavisk tisdag i femtio nyanser av grått. Vare sig jag längtar ut på havet eller ut i storstadsdjungeln handlar det för mig om ett behov av kontraster i livet, att våga bryta av och fånga en längtan. Så nu jublar jag ”Carpe Diem” och checkar ut från världen som klämtar så starkt, bara för en liten stund.”

Just så ja.

* * *

Amanda Ginsburg har tidigare gett ut en egensläppt EP som står med ena benet i folkton och det andra i jazzen. Sedan hon fick kontrakt med Naxos jazzlabel Ladybird har hon släppt singeln Havsmelodi som kom i maj. Den 2 februari släpps debutalbumet.

Senaste nytt omJazz
Ralph Bretzer
Ralph Bretzer är webbredaktör och musikkritiker (och ibland kulturreporter) på Skånskan.se och NorraSkåne.se.

Ålder: 50 år.
Bor: I Kungsladugård i Göteborg och Östervärn i Malmö.
Lyssnar på: Country, punk, soul och hiphop. Och en hel del annat. Just nu: Linn Koch-Emmery, Jinjer, November.
Läser: Colson Whitehead Den underjordiska järnvägen.
Ser just nu: Kamikaze, Beforeigners och American Horror Story säsong 10.

Kontakt: ralph.bretzer@skd.se
Instagram: @rioteer

Alla bilder tagna av mig om inte annat anges.

Arkiv