Olle hörs från andra sidan

Foto: TT

Det är ett och ett halvt år sedan Olle Ljungström gick ur tiden. Men i fredags kom det en ny singel, Världens renaste häxa, och ett nytt album är på gång.

Olle Ljungström hade en förmågan att hitta den rätta balansen mellan det kufiska och det fantasieggande i en snittsig formulering. När han nu låter sig höras från andra sidan graven så är det med ett spår som inte skäms för sig på det sättet – Världens renaste häxa. Inte för att den låter skämmas för sig på något annat sätt heller. Den vandrar på klassiskt Olle-manér den fina gränsen mellan gullig svensk pop och svårartat dekadent Velvet Underground-rock.

Och rösten. Det är något som går sönder i mig när jag hör den där rösten. Den är så bräcklig och stark; vänlig och motvals på en och samma gång.
Låten når kanske inte upp till hans allra bästa genom åren men det hindrar inte att en Olle som kör på 70 procent av sin förmåga når längre än de flesta.

När Olle Ljungström gick bort den 4 maj förra året lämnade han efter sig en samling ännu outgivna inspelningar. Dessa har nu av producenten Torsten Larsson, som producerade de två sista album som Ljungström gav ut under sin livstid, sammanställts till albumet Måla hela världen som släpps 9 december.

Albumet hade de båda jobbat med i hemlighet, berättar Larsson för SVT:
– Vi hade bestämt att nu ska vi göra en dubbelplatta och ingen ska få höra. Inget management, inget skivbolag, vi ska göra det här helt i fred. Så det var en märklig känsla när han dog. Då var det bara jag som hade allt detta.

Ralph Bretzer
Ralph Bretzer är webbredaktör och musikkritiker (och ibland kulturreporter) på Skånskan.se och NorraSkåne.se.

Ålder: 49 år.
Bor: I Kungsladugård i Göteborg och Östervärn i Malmö.
Lyssnar på: Country, punk, soul och hiphop. Och en hel del annat. Just nu: Ic3peak, Stevie Nicks, Miley Cyrus och Jinjer.
Läser: De levande döda av Gunilla Jonsson & Michael Petersén.
Ser just nu: Lovecraft country, The Boys och The Good Place.

Kontakt: ralph.bretzer@skd.se
Instagram: @rioteer

Alla bilder tagna av mig om inte annat anges.

Arkiv