Gitarristen Peter Puders död

Foto: TT

Lundagitarristen Peter Puders, känd från band som Commando M Pigg, TT Reuter och Imperiet, är död. Han blev 58 år gammal.

Det är TT som är först med nyheten om Peter Puders, eller Höglund som han egentligen hette, gått ur tiden. Det är kanske inte helt opassande med tanke inte helt opassande med tanke på att han först lät sin postpunkigt vassa gitarr höras 1978 i Lundabandet TT Reuter, där han spelade med bland andra Henrik Venant.

Efter att bandet splittrades 1981 flyttade Puders till Stockholm och spenderade sedan en stor del av det årtiondet i Commando M Pigg, samtidigt som han som studiomusiker medverkade på album med bland andra Ulf Lundell och Imperiet. Under 90-talet återfanns han vid Thåströms sida, såväl solo som med industrirock-projektet Peace, Love & Pitbulls.

2015 återförenades Commando M Pigg. I sin recension i Dagens Industri av den platta gruppen släppte samma år skrev Jan Gradvall att de var ett av det tidiga 80-talets bästa och mest originella band och att de spelade
”en helt egen slags postpunk som vågade vara vacker och storslagen utan att bli pompös. 35 år senare är gruppen tillbaka. Samma sound. Samma Musse Pigg-öron. Fast med fyra vuxna människors samlade livserfarenheter i Marshall-förstärkarna. ”

Den 21 oktober skulle Commando M Pigg spelat på Folk å Rock i Malmö. Puders bandkollega Anders Karlmark nåddes av dödsbeskedet i lördags.

– Man fattar ingenting. Det är bara en stor chock än så länge. Han är alldeles för ung och för bra för att försvinna, säger han till Nöjesbladet.
– Jag har en stor saknad efter en av de bästa svenska gitarristerna. Det känns som en musikalisk halva från mig själv har försvunnit.

 

Ralph Bretzer
Ralph Bretzer är webbredaktör och musikkritiker (och ibland kulturreporter) på Skånskan.se och NorraSkåne.se.

Ålder: 48 år.
Bor: I Kungsladugård i Göteborg och Östervärn i Malmö.
Lyssnar på: Country, punk, soul och hiphop. Och en hel del annat. Just nu: Nadia Tehran, fka twigs, Sarah Klang.
Läser: Elton Johns självbiografi och Fredrik Strages 242..
Ser just nu: The Deuce, His dark materials. Ser gärna om gamla avsnitt av favoritserierna Buffy the Vampire Slayer, Six Feet Under och Veronica Mars.

Kontakt: ralph.bretzer@skd.se
Instagram: @rioteer

Alla bilder tagna av mig om inte annat anges.