Låttexter är poesi

sdlsybb035b-nlFoto: TT

Både väntat och oväntat. Så kan man väl kommentera valet av Bob Dylan som årets Nobelpristagare i litteratur. Han har liksom funnits med i snacket kring priset sedan Jesus gick i kortbyxor. Samtidigt var det väl inte många som trott att Svenska Akademien med alla sina finkulturella traditioner skulle ge sig så långt ut på folklighetens väg.

Och reaktionerna har inte låtit vänta på sig. Från hyllanden till kraftfulla och inte sällan rätt ofrivilligt komiska avståndstaganden. ”Helt ofattbart. Oerhört deprimerande.” basunerar en konkurrerande tidning ut som rubrik på sin webb-etta. Vilket ju känns både perspektivlöst och lite löjeväckande. Och ett skäl i sig gott nog att ge Dylan priset. För blir någon så upprörd över valet så måste det ju bara vara rätt.

Låttexter är poesi. De är poesi i en urgammal muntlig tradition. Det, mina vänner, är Odyssén och Illiaden också. Folklig muntlig tradition, dessutom.

Huruvida han är den av rockens och populärmusikens låttextförfattare som är mest förtjänt av priset tänker jag inte ge mig in på. Jag kan tänka mig flera andra kandidater, däribland Tom Waits och Patti Smith, men mest är jag glad att Akademien med detta lyfter formen, sångtexten, till samma nivå som andra litterära uttrycksformer. För sångtexterna är lika mycket litteratur som någon annan form av lyrik, som en teaterpjäs, roman, essä eller novell.

Ralph Bretzer
Ralph Bretzer är webbredaktör och musikkritiker (och ibland kulturreporter) på Skånskan.se och NorraSkåne.se.

Ålder: 49 år.
Bor: I Kungsladugård i Göteborg och Östervärn i Malmö.
Lyssnar på: Country, punk, soul och hiphop. Och en hel del annat. Just nu: Ic3peak, Stevie Nicks, Miley Cyrus och Jinjer.
Läser: De levande döda av Gunilla Jonsson & Michael Petersén.
Ser just nu: Lovecraft country, The Boys och The Good Place.

Kontakt: ralph.bretzer@skd.se
Instagram: @rioteer

Alla bilder tagna av mig om inte annat anges.

Arkiv