Tallriken nästan redo för housefesten

05 malm Big Slap 1Foto: Ralph Bretzer

På Tallriken i Pildammsparken är aktiviteten i full gång. En enorm scen har växt fram och runt om står tälten för mat och dryck. Snart ska en av dagens största dj:s göra sin avskedsspelning här, innan festivalen Big Slap tar vid imorgon.

Vi möter Eric Ebbing, ena halvan av arrangörsduon som står bakom festivalen, vid grinden som leder in på backstageområdet. I vägens andra ända ser vi hur en gigantisk plockepinnkonstruktion reser sig mot skyn.

05 malm Big Slap 3Det är naturligtvis baksidan av den gigantiska scenen där bland annat dj-stjärnan Avicii, som på fredagen gör det som ska bli hans sista Skandinavienspelning någonsin. Scenen som mäter 14 meter på höjden och och 80 på bredden är den största i festivalens historia. Dessutom har den blivit försedd med små snittsiga torntoppar. I bakgrunden rullar en gigantisk video. Det är kameraåkningar genom murade portaler och fyrverkeriexplosioner.

05 malm Big Slap 4– Det ser ganska kaxigt ut, tycker jag, säger Eric Ebbing med ett leende.
– Dessutom har vi inget scentak den här gången, det är helt open air, förutom ett litet tak över själva dj:n. Vi har inte ändrat så mycket för ändrandets skull, mest skruvat på detaljer på scenen. Det handlar mycket om det visuella och om ljudbilden. Även om det har varit bra tidigare år har vi vässat det lite ytterligare. Det håller yppersta världsklass.
Det är extremt dyrt att bygga upp men det är också extremt fräckt. Det kanske är lite väl dyrt men det är där passionen kommer in. Man vill kunna titta på det och vara stolt.

05 malm Big Slap 12-001Han ser förvånansvärt lugn ut med tanke på att det snart är dags för 16 000 dansande och festande människor att släppa loss inne på området när Avicii tackar för sig, trots att telefonen ringer ständigt och att det hela tiden dyker upp små och stora problem som ska lösas.
– Det känns bra nu. För tre dagar sedan var det nästan panik men nu känner jag mig lugn. Det är alltid mycket som ska råddas med och bränder som ska släckas men det känns som att vi är i fas, säger han.
– Det är lite stressigt och jag skriver hela tiden anteckningar i mobilen för att inte glömma saker.

05 malm Big Slap 11Han säger att det är passionen för det de gör som driver honom och kompanjonen Ali Eftekhari som nu gör sin fjärde Big Slap tillsammans.
– Vi tycker att det är väldigt kul att skapa. Jag och Ali har suttit med våra lap tops i knät och skissat på namn och designer. Det är fantastiskt att se hur det gläder människor så att en del till och med ser det som årets höjdpunkt. Vi har byggt det här från grunden. Många tar in riskkapitalister när de ska göra sådana här saker men det har inte vi gjort.

05 malm Big Slap 9Sommarens festivaler har fått en sorgkant av det stora antal anmälningar för våldtäkt och sexuellt ofredande som kommit in i samband med dem. Det är naturligtvis inte något som gått arrangörerna av Big Slap förbi och man har förhöjt säkerheten inför årets festival. Bland annat kommer det att vara patrullerande vakter som kommer att belysas med master.
– Förutom poliser och ordningsvakter har vi även satsat på annan säkerhetspersonal som är positionerade i folkhavet. Vid kvinnornas toalett finns det även en kvinnlig värd som man kan söka upp.
05 malm Big Slap 7Fredagskvällen är slutsåld och till lördagen hade det vid lunchtid på torsdagen sålts 13 900 biljetter. När den sista trummaskinen tystnat och den sista lampan tonat ut kommer lugnet åter att lägga sig över Pildammsparken. Det markerar slutet på vad som funnits med arrangörerna egentligen ända sedan förra årets festival slutade.
– Det kommer kännas skönt. Samtidigt är det en tomhet som infinner sig. Det är lugnet efter stormen och man märker hur trött man egentligen är. Det är en konstant anspänning. Det är så mycket som kan gå snett och vi har ansvar för väldigt många människor. Allting här är mobilt, allting är tiilfälligt. Här finns inte ens ström utan vi har med oss generatorer.

Big Slap

Ralph Bretzer
Ralph Bretzer är webbredaktör och musikkritiker (och ibland kulturreporter) på Skånskan.se och NorraSkåne.se.

Ålder: 49 år.
Bor: I Kungsladugård i Göteborg och Östervärn i Malmö.
Lyssnar på: Country, punk, soul och hiphop. Och en hel del annat. Just nu: Ic3peak, Stevie Nicks, Miley Cyrus och Jinjer.
Läser: De levande döda av Gunilla Jonsson & Michael Petersén.
Ser just nu: Lovecraft country, The Boys och The Good Place.

Kontakt: ralph.bretzer@skd.se
Instagram: @rioteer

Alla bilder tagna av mig om inte annat anges.

Arkiv