Stor artist på liten scen

OLYMPUS DIGITAL CAMERAFoto: Mi Tyler

Lilla Torg i Malmö ligger förhållandevis öde denna småmulna måndagskväll i juni. Inne på Folk å rock är det däremot riktigt trångt. Så trångt att det blir något av ett projekt att besöka baren.

– Det blir så när man tar en stor artist till en liten scen, säger Kenneth Ovesson, ägare till Folk å rock, när han introducerar Patty Griffin, kvällens artist.

Genren americana tenderar ofta att användas för rockband som börjat ta till sig å ena sidan country och å andra sidan den amerikanska folkmusiken. Patty Griffin har dock ett bredare register av den amerikanska musiktraditionen på sin palett. Rötterna i södern är tydliga och att artister som Emmylou Harris och Dixie Chicks spelat in hennes låtar är knappast märkligt.

Country och folksånger korsbefruktas med soul och gospel till något som är större en sina enskilda delar. På senaste albumet Servant of love smyger sig även jazzen in på ett mycket förtjänstfullt sätt i form av en trumpet som samspelar väl med Griffins röst.

Av det sistnämnda hörs dock inte så mycket när hon uppträder i duoformat på Folk å rock. Det gör dock inte så mycket när samspelet med gitarristen David Pulkingham fungerar alldeles magiskt. Inte nog med att gitarrspelet är riktigt snyggt, han lägger dessutom riktigt underbara sångstämmor till Griffins röst.

Griffins röst, ja. Det är ju den som jag misstänker har fått de flesta av oss till Folk å rock ikväll. Någonstans mitt emellan Emmylou Harris klara toner och Lucinda Williams mer härjade hittar hon en perfekt balans i det patinerade, levda, tilltalet. Med total trovärdighet andas hennes sång erfarenhet och smärta, men också skönhet, liv och hopp.

Rösten är stor, distinkt och enormt uttrycksfull. I titelspåret från senaste skivan växer den ut till något som griper tag och skakar om och det är lite svårt att ta in att denna lilla tunna kvinna kan fylla rummet med sin röst. Precis som att hon är en stor artist på en liten scen är hon en stor röst i en liten kropp.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ralph Bretzer
Ralph Bretzer är webbredaktör och musikkritiker (och ibland kulturreporter) på Skånskan.se och NorraSkåne.se.

Ålder: 48 år.
Bor: I Kungsladugård i Göteborg och Östervärn i Malmö.
Lyssnar på: Country, punk, soul och hiphop. Och en hel del annat. Just nu: Nadia Tehran, fka twigs, Sarah Klang.
Läser: Elton Johns självbiografi och Fredrik Strages 242..
Ser just nu: The Deuce, His dark materials. Ser gärna om gamla avsnitt av favoritserierna Buffy the Vampire Slayer, Six Feet Under och Veronica Mars.

Kontakt: ralph.bretzer@skd.se
Instagram: @rioteer

Alla bilder tagna av mig om inte annat anges.