Monstret lurar under ytan

 

Nessie

Jag kan väl ha varit nio eller tio. Jag var i Skottland på semester med mina föräldrar och stod i Fort Augustus i The Highlands och blickade ut över sjöns vatten. Även om jag naturligtvis inte trodde på berättelserna så var de ju fantasieggande. Fanns där ett monster som vilade under Loch Ness yta? Kanske något urtidsdjur som lyckats överleva på bottnen av Storbritanniens näst djupaste sjö. Eller en underjordisk förbindelse till Storsjön som gör att de båda sjöarna kunde dela odjur?

Svaret är ja, visst vilar det ett monster under Loch Ness yta. Men det är inte så mobilt och har knappast för egen maskin stuckit upp huvudet för att visa sig för skrämda bybor och turister. Det står klart nu sedan ett norskt team skickat ned en robot för att undersöka vad som finns på sjöns botten, rapporterar BBC.

1969 filmade regissören Bill Wilder, kanske mest känd för Marilyn Monroe-filmen Some Like it Hot, The Private Life of Sherlock Holmes som släpptes året efter. I den följer Holmes spåren efter en försvunnen make till Skottland där Dr Watson får sig en skymt av ”Nessie”. Eller, ja. Det visar ju sig vara Sherlocks bror Mycroft som konstruerat en ubåt som maskerats som ett sjöodjur (naturligtvis). Monstret/ubåten byggdes av special effects-makaren Wally Veevers, med filmer som 2001 – En rymdodyssé, Stålmannen och Local Hero på sin meritlista.

Under inspelningarna sjönk monsterrekvisitan som nu hittats av norrmännens sökrobot.
– Vi har hittat ett monster, men inte det många människor förväntat sig, säger Loch Ness-experten Adrian Shine till BBC.

– Modellen var byggd med hals och två pucklar och togs ut längs med piren för filmning av en del av filmen 1969. Regissören ville inte ha pucklarna och bad att få dem bortplockade trots varningar från resten av teamet, misstänker jag, att detta skulle påverka flytförmågan. Det oundvikliga hände och modellen sjönk.

Enligt Shine tyder såväl fyndplatsen som form och storlek på att det verkligen rör sig om filmrekvisitan som funnits.

WEB_INRIKES

Denna välkända bild som publicerades i Daily Mail 21 april 1934 och sägs föreställa det sk Loch Ness-odjuret togs av en Londonläkare vid namn Kenneth Wilson. Bilden avslöjades som bluff årtionden senare. Foto: Pressens Bild/TT

Senaste nytt omFilm
Ralph Bretzer
Ralph Bretzer är webbredaktör och musikkritiker (och ibland kulturreporter) på Skånskan.se och NorraSkåne.se.

Ålder: 49 år.
Bor: I Kungsladugård i Göteborg och Östervärn i Malmö.
Lyssnar på: Country, punk, soul och hiphop. Och en hel del annat. Just nu: Ic3peak, Stevie Nicks, Miley Cyrus och Jinjer.
Läser: De levande döda av Gunilla Jonsson & Michael Petersén.
Ser just nu: Lovecraft country, The Boys och The Good Place.

Kontakt: ralph.bretzer@skd.se
Instagram: @rioteer

Alla bilder tagna av mig om inte annat anges.

Arkiv