Nostalgisk diva på divanen

MARIAH CAREY I KÖPENHAMNFoto: Claus Bech / Scanpix Danmark / TT

Likt en Cleopatra kommer hon in på scen liggande på en bädd buren av hennes dansare. Och det känns som ett fullständigt självklart sätt för Mariah Carey, världens genom tiderna bäst säljande kvinnliga artist, att göra entré på när hon turnerar Europa för första gången på 13 år.

Hon hanterar rollen som popsouldiva lite på samma sätt som Dolly Parton hanterar sin som countrydrottning. Det är all in och extra allt. Det nedtonade och den goda smaken har fått checka ut för länge sedan – och det känns precis som det ska vara. Det är skamlöst underhållande och välrepeterat generöst. Och mitt bland det koreograferade och mellansnack vi känner igen från Youtube och live-dvd:er känns det någonstans också varmt och genuint.

MARIAH CAREY I KÖPENHAMNDe klassiska hitsen kommer som ett pärlband och ingen ska gå härifrån besviken. Vi får till och med besök från andra sidan i form av Ol’ Dirty Bastard och Whitney Houston. Den sistnämnda sjunger från videoskärmarna i duetten When You Believe, från filmen Prince of Egypt, en udda fågel i Mariah Careys liveset som dammats av till den här turnén.

I samband med premiären på hennes Las Vegas-show spreds klipp på nätet där Mariah Carey inte lät som att hon var i bästa form, vokalt. Och även på senare tiders album hör man att den där magiska rörligheten och det gigantiska spannet kanske inte riktigt längre når upp till forna tiders storhet. Samtidigt tycker jag att åldern givit hennes stämband en intressantare och rikare klang.

KÖPENHAMN 2016-03-29 Mariah Carey uppträder i Forum i Köpenhamn. Foto Claus Bech / SCANPIX DANMARK / TT NYHETSBYRÅN / kod 93000 ref: ***BILDEN FRI FÖR ABONNENTER TOM 20160405 - DäREFTER BETALBILD***

På scen i Köpenhamn på tisdagen hör jag inget som får mig att tvivla på att rösten skulle vara vid god vigör. Hon kanske inte ger sig in i den värsta vokalakrobatiken som hon gjorde förr, men det tycker jag är av godo. Och när hon sticker upp i visselregistret på Emotions så tar det fortfarande andan ur en. Tyvärr är ljudet på Forum lite för grötigt, och arrangemangen lite för fläskiga, för att rösten riktigt ska träda fram på det sätt den förtjänar.

Mariah Carey är ett fullblodsproffs som vet att ge publiken precis det den vill ha. Och med 18 listettor på amerikanska Billboard-listan – mer än någon annan artist – har hon att ta av. Vi serveras Visions of love, My all och naturligtvis Hero, som föregås av sitt sedvanliga lilla tal. Själv kan jag ändå sakna en hel del.

Shake it off och It’s like that – från hennes i mitt tycke bästa album, The emancipation of Mimi – slarvas bort i ett medley tillsammans med Loverboy och det är på det hela taget allt för få låtar från den senare delen av hennes karriär, en del som kanske inte varit lika enormt kommersiellt framgångsrik som hennes 90-tal var men som ändå rymmer några av hennes allra starkaste låtar. Varför ingen #Beautiful? Varför ingen Cry? Nostalgin i all ära, det är ändå synd att tappa bort att Mariahs senaste album är hennes bästa på tio år.

KÖPENHAMN 2016-03-29 Mariah Carey uppträder i Forum i Köpenhamn. Foto Claus Bech / SCANPIX DANMARK / TT NYHETSBYRÅN / kod 93000 ref: ***BILDEN FRI FÖR ABONNENTER TOM 20160405 - DäREFTER BETALBILD***

Ralph Bretzer
Ralph Bretzer är webbredaktör och musikkritiker (och ibland kulturreporter) på Skånskan.se och NorraSkåne.se.

Ålder: 49 år.
Bor: I Kungsladugård i Göteborg och Östervärn i Malmö.
Lyssnar på: Country, punk, soul och hiphop. Och en hel del annat. Just nu: Ic3peak, Stevie Nicks, Miley Cyrus och Jinjer.
Läser: De levande döda av Gunilla Jonsson & Michael Petersén.
Ser just nu: Lovecraft country, The Boys och The Good Place.

Kontakt: ralph.bretzer@skd.se
Instagram: @rioteer

Alla bilder tagna av mig om inte annat anges.

Arkiv