En ny crush!

DSC_0562 2

Foto: Ralph Bretzer

Det är säkert tio år sedan nu som samlingsalbumet Antifolk Vol. 1 damp ned i min brevlåda (och mig veterligen har det fortfarande inte kommit någon uppföljare) och jag gick i spinn. Antifolk-scenen, med epicentrum Lower East Side-krogen Sidewalk Cafe och exemplifierad av band som Moldy Peaches, Major Matt Mason USA och Prewar Yardsale, lånade DIY-attityden och uppkäftigheten från punken och kombinerade den med akustiska gitarrer och allmän kufiskhet på ett alldeles underbart sätt.

Just Moldy Peaches dyker upp i mina tankar när jag ser The Prettiots på Lilla Vega på Vesterbro i Köpenhamn på tisdagskvällen. Kay Kasparhauser (sång och ukulele) och Lulu Prat (bas) gör sånger om kassa high school-pojkvänner, att stalka tv-kändisar och att må skit i största allmänhet. Allt fångat med ett språk som är såväl rått som rakt och underfundigt:

On a scale from one to Plath I’m about a four
My head’s not in the owen but I can’t get off the floor

Deras låtar är lite som avsnitt ur tv-serien Girls omsatta i musikform. Det är roligt, charmigt och väldigt, väldigt New York.  Och jag går i spinn på samma sätt som när jag första gången lyssnade på den där Antifolk-samlingen. Jag förstår precis varför de kom ut ur SXSW med en handfull kontraktserbjudanden i bagaget. Jag hoppas bara att det snart kommer ett album. De fyra (utmärkta) spår som finns på Spotify har jag snart lyssnat sönder och samman.

Desktop92

Anledningen att jag är i Köpenhamn och faller som en sten för Prettiots skönt giftiga popsånger är Vegas New Crush, ett nytt format som är en utveckling av deras koncept Vegas Udvalgte. Där Vegas Uldvalgte presenterade showcases med danska band är det nya up and coming internationella akter på Vegas New Crush. Amerikanska Prettiots fick sällskap av bland annat engelsmannen Tenterhook, australiensaren Fraser A Gromer, engelskan Jones och skotten C Duncan. Allt som allt fick åtta akter en halvtimma var.

Det är ett riktigt bra koncept. Speltiden är tillräckligt lång för att vi ska lära känna dem men tillräckligt kort för att de ska kunna lämna oss med en smak för mer. Och kvaliteten är genomgående mycket hög. The Prettiots har alla förutsättningar att kunna bli ett riktigt kultband men en sångerska som Jones har potentialen att bli en storstjärna med sin fantastiskt vackra soulstämma som förmår trollbinda endast uppbackad av en elektrisk gitarr. Titelspåret från hennes debut-EP, Indulge, har redan hörts i tv-programmet Later with Jools Holland.

Desktop91

Fraser A Gromer, Jones, C Duncan och Hinterhook.

Även Fraser A Gorman charmar rejält. Hans framtoning på scen är lite av den odräglige fulle killen i baren, eller polarens jobbiga lillbrorsa. Men han projicerar den bilden med glimten i ögat och när han börjar lira är det en svåremotståndlig korsning mellan slyngelrock och lätt 60-talsklingande folksånger. Även C Duncan bär ett tungt arv med sig från 60tals-folkrocken. Men där Gorman är östkust och Greenwich Village är C Duncan mer västkust och drömsk psykedelia. Tänk The Byrds mer flummiga sida korsad med Teenage Fanclub. Inte minst imponerar deras undersköna sångstämmor.

Tenterhook är kvällens ”ledsen kille med gitarr”, även om han försäkrar oss att han inte är så ledsen egentligen. Med bara sin egen elgitarr (eller akustisk under någon låt) som akompanjemang lämnas mycket utrymme för rösten. Och det bär den för. Visst är han  en duktig låtskrivare men det är verkligen rösten som bär honom hela vägen i mål, något som kommer fram betydligt mer i det avskalade formatet än vad jag tycker det gör på skiva.

 

Ralph Bretzer
Ralph Bretzer är webbredaktör och musikkritiker (och ibland kulturreporter) på Skånskan.se och NorraSkåne.se.

Ålder: 49 år.
Bor: I Kungsladugård i Göteborg och Östervärn i Malmö.
Lyssnar på: Country, punk, soul och hiphop. Och en hel del annat. Just nu: Ic3peak, Stevie Nicks, Miley Cyrus och Jinjer.
Läser: De levande döda av Gunilla Jonsson & Michael Petersén.
Ser just nu: Lovecraft country, The Boys och The Good Place.

Kontakt: ralph.bretzer@skd.se
Instagram: @rioteer

Alla bilder tagna av mig om inte annat anges.

Arkiv