En svart mässa på Babel

wpid-wp-1441985207549.jpg

Foto: Ralph Bretzer

Det är mörkt på Babel. Väldigt mörkt. Det är svårt att urskilja Jessica ”Jex” Thoths anletsdrag. Det lilla ljus som landar på henne fastnar i det moln av hår som yr omkring henne när hon rör sig till den blytungt gungande musiken.

Inte ett ord säger hon heller. Det hade brutit illusionen; den suggestiva stämning som byggts upp där hon tycks vara ett med musiken som står med ena benet i Black Sabbaths långsamma heavy metal och det andra i det sena 60-talets psykedeliska acidrock. Tänk ett ockult färgat Jefferson Airplane i slow motion med inslag av The Doors mest peyotepåverkade Lizard King-stunder.

Jex Thoth suger in oss med sin röst och karisma, med sin dans och inlevelse. Inget bryter som sagt illusionen. Det är en svart mässa satt till toner. Tid och rum bleknar bort.

Allt för många band som hämtar sin näring hos Black Sabbath tar fasta på fel saker. De fastnar vi de snygga mollstämda riffen och basgångarna men missar bredden i bandets musik och det, i alla fall i originaluppsättningen, grundmurade svänget. Till viss del gör Sabbath det till och med själva på senaste plattan när de ersätter trummisen Bill Ward med en för exakt trummis. Det där jazziga svänget behövs.

Jex Thoth gör inte det misstaget. Det svänger som sagt precis som det ska, tungt och suggestivt. Dessutom har hon förstånd att utnyttja tempo- och intensitetsväxlingar till full dramatisk effekt. Hon är ändå aldrig i närheten att bli någon epigon. För det har hon i sin röst, i sin sceniska utstrålning och i sina låtar alldeles för mycket personlighet.

wpid-wp-1441987606279.jpg

wpid-wp-1441987620374.jpg

 

 

Ralph Bretzer
Ralph Bretzer är webbredaktör och musikkritiker (och ibland kulturreporter) på Skånskan.se och NorraSkåne.se.

Ålder: 48 år.
Bor: I Kungsladugård i Göteborg och Östervärn i Malmö.
Lyssnar på: Country, punk, soul och hiphop. Och en hel del annat. Just nu: Nadia Tehran, fka twigs, Sarah Klang.
Läser: Elton Johns självbiografi och Fredrik Strages 242..
Ser just nu: The Deuce, His dark materials. Ser gärna om gamla avsnitt av favoritserierna Buffy the Vampire Slayer, Six Feet Under och Veronica Mars.

Kontakt: ralph.bretzer@skd.se
Instagram: @rioteer

Alla bilder tagna av mig om inte annat anges.