Från Graveyard till psykedelia på Inkonst

MörckFoto: Ralph Bretzer

Truls Mörck har spelat tung bluesig och 70-talsdoftande hårdrock med Graveyard och gjort lika 70-talsdoftande folkprogg med Den Stora Vilan. Det förstnämnda bandet hoppade han av samtidigt som gruppens debutalbum mixades och den andra lämnade han efter två album. Det krävs en hel del mod och egensinnighet för både att överge ett band som uppenbart står inför sitt stora genombrott och för att lämna ett inkört och respekterat band för att istället följa den egna musikaliska kompassen. Mörck har precis släppt sin självbetitlade solodebut och gjorde sitt första gig efter släppet på Inkonst igår kväll.

Han är kanske inte ett lika känt namn som de band han tidigare spelat med men ryktet har uppenbarligen gått. Klubben på Inkonst är inte den största av lokaler men den är välfylld när han går upp på scen vid tiotiden, efter att Stella Lugosi och I am super ape värmt upp. Tillsammans med sitt band tar han oss med på en psykedelisk resa in i medvetandets inre skrymslen.

Om han gör ett lite blygt intryck i mellansnacken är det inget som skiner igenom när han börjar spela. Då finns där både pondus och självsäkerhet. Det låter tajt, tätt och laddat men samtidigt fritt. Rötterna går fortfarande djupt ned i 70-talet. Stundtals är ekona från Pink Floyd tydliga men ljudbilden är fylligare och försedd med ett krautrockigt Can-beat. Truls Mörck sjunger som en Roger Waters som börjat anamma Bob Dylans sätt att frasera. Med gitarren målare han, i samarbete med keyboardisten, stämningar. Spelet är flinkt utan att någonsin övergå i flashighet.

Rent visuellt på scen kan det te sig lite introvert men musiken suger tag och behåller greppet under spelningens knappa timme.

DSC_0571-001

DSC_0172-001I am Super Ape

DSC_0016-001Stella Lugosi gjorde en nedskalad spelning och lämnade rytmsektion och elförstärkta instrument hemma till förmån för harpa och röster.

 

Senaste nytt omRock
Ralph Bretzer
Ralph Bretzer är webbredaktör och musikkritiker (och ibland kulturreporter) på Skånskan.se och NorraSkåne.se.

Ålder: 48 år.
Bor: I Kungsladugård i Göteborg och Östervärn i Malmö.
Lyssnar på: Country, punk, soul och hiphop. Och en hel del annat. Just nu: Nadia Tehran, fka twigs, Sarah Klang.
Läser: Elton Johns självbiografi och Fredrik Strages 242..
Ser just nu: The Deuce, His dark materials. Ser gärna om gamla avsnitt av favoritserierna Buffy the Vampire Slayer, Six Feet Under och Veronica Mars.

Kontakt: ralph.bretzer@skd.se
Instagram: @rioteer

Alla bilder tagna av mig om inte annat anges.