Percy Sledge är död

ARKIV - Percy Sledge, artist  Foto: SCANPIX SWEDEN  Kod: 190  COPYRIGHT SCANPIX SWEDEN
Foto: TT

Den är uppe där med Ben E Kings Stand by me och Smoke gets in your eyes från musikalen Roberta. When a man loves a woman har för evigt etsat sig in bland alla tiders mest romantiska låtar. För dess upphovsman, Percy Sledge, innebar den att han med denna sin debutsingel från 1966 kunde lämna jobbet som sjukskötare för att bli musiker på heltid. Kanske var det den emotionellt laddade, nästan gråtande, sångstilen som fick den att träffa så många människor rakt i hjärtat.

Även uppföljaren Warm and tender love blev en stor hit även om den aldrig toppade listorna som sin föregångare.

Sledges tid i den absoluta toppen på listorna blev kort. Redan ett par år efter debuten hade stjärnan dalat men han fortsatte att vara verksam som artist. 1994 släppte han albumet Blue Night där bland andra Steve Cropper (från Booker T & the MGs) och Bobby Womack vilket grammynominerades. Tio år senare kom albumet Shining through the rain där Sledge gjorde låtar skrivna av bland andra Steve Earle, The Bee Gees och Mikael Rickfors(!). året därpå, 2005 valdes han in i Rock n roll hall of fame.

Percy Sledge må inte ha en diskografi som når upp till en Otis Redding eller en Curtis Mayfield. Men vad han hade var en laddning som i den där låten, släppt mitt under soulmusikens gyllene era, sken så klart att den kunde stå ut och etsa sig fast i medvetandet hos generationer.

Percy Sledge diagnostiserades förra året med levercancer. Tidigt i tisdags morse gick han ur tiden i sitt hem i Baton Rouge, Louisiana. Han blev 73 år gammal.


Ralph Bretzer
Ralph Bretzer är webbredaktör och musikkritiker (och ibland kulturreporter) på Skånskan.se och NorraSkåne.se.

Ålder: 48 år.
Bor: I Kungsladugård i Göteborg och Östervärn i Malmö.
Lyssnar på: Country, punk, soul och hiphop. Och en hel del annat. Just nu: Nadia Tehran, fka twigs, Sarah Klang.
Läser: Elton Johns självbiografi och Fredrik Strages 242..
Ser just nu: The Deuce, His dark materials. Ser gärna om gamla avsnitt av favoritserierna Buffy the Vampire Slayer, Six Feet Under och Veronica Mars.

Kontakt: ralph.bretzer@skd.se
Instagram: @rioteer

Alla bilder tagna av mig om inte annat anges.