Sjunger om att våga ta plats


Under namnet Drawing Maps gör Malmöartisten Julia Heberling finstämd singer-songwritermusik som för tankarna till Red House Painters, Tiny Vipers och Mazzy Star. Lagom till internationella kvinnodagen släpper hon sin första singel, “Sisters”, en låt som handlar om att kvinnor ska ta sin konst på allvar och våga uttrycka sig, på nystartade Malmöbolaget Kollektivet.
– Upprinnelsen var när jag såg mig omkring i mitt kompisumgänge och tyckte mig se en tendens till att män i högre utsträckning tog sin konstnärliga verksamhet på allvar. Att de tog plats och vågade synas i den. Kvinnliga bekanta gör inte det i lika stor utsträckning, säger Julia Heberling när Nöjesbloggen träffar henne på ett kafé i Malmö..

Varför tror du att det är så att kvinnor har svårare att våga ta plats?

– Vi lever ju i ett patriarkat. Kvinnor internaliserar det rätt tidigt, tänker jag. Att man inte har rätt att ta plats, finnas till och uttrycka sig som män. Det är en tuffare situation, som kvinna måste du vara betydligt bättre för att bli accepterad.

När började du ta din egen konstnärliga verksamhet på allvar?
– Jag har hållit på med musik så länge jag kan minnas men det var väl något av en resa för mig också. Det är väl de senaste åren som jag tagit det riktigt på allvar, sedan jag bestämde mig för att gå ned i tid från mitt vanliga jobb för att kunna jobba med musiken mer.
– Jag känner att det materialet som jag har spelat in nu, och ska släppa, hade inte kommit till om jag inte förändrat min vardag på det sättet.

DJulia 1et krävs en del mod att göra det.
– Ja, det är lite läskigt. Det är det som är skönt också med att ha ett vanligt jobb så man har en trygghet och inte är beroende av musiken. Allt som händer med musiken är väldigt roligt men det är en bonus och det är skönt att kunna ha det så, att det inte är mitt levebröd.

Att “Sisters” släpps i samband med internationella kvinnodagen är inte en slump.
– Det var lite oklart om vi skulle hinna få det klart innan men jag känner mig väldigt glad att det blev så. Det känns viktigt, särskilt nu ett år efter attacken som var på förra internationella kvinnodagen. Jag har funderat lite på att jag inte ville ta fokus från det men samtidigt känns det som en bra dag att fira med en låt som handlar just om kvinnors lika rätt att ta plats.

Vi pratar om artistiska förebilder och Red House Painters, liksom frontmannen Mark Kozeleks överiga projekt, dyker upp som en ofrånkomlig inspirationskälla, liksom PJ Harvey, men också mer elektronisk musik.
– Min musik har alltid varit centrerad kring den akustiska gitarren och rösten men jag har nog utvecklats mot en större och bredare ljudbild. Innan var det väldigt avskalat nu med de nya grejerna har jag experimenterat mer med olika rytmer och har ett större sound.

Hur bygger du upp din musik?
– Det är så olika. Ofta är det en process där det börjar med ett riff, en textrad, en idé som inte lämnar en och sedan skriver man lite mer på det. Jag lägger lager på lager. När jag börjar spela in en låt vet jag ofta inte hur det kommer att låta när det är klart.
Inspelningen är en del av kompositionen…
– Ja.

Sisters” är som sagt första “riktiga” singeln för Drawing Maps. Men redan förra året kom faktiskt en självsläppt ep på Spotify men den kommer nu att dras in.
– Jag har precis blivit signad av Kollektivet records och då har vi kommit överens om att jag ska plocka ned ep:n för att jag vill släppa en del av det materialet på riktigt.
– Jag hoppas spela in lite mer till våren så att en fullängdare kan släppas till hösten men det är lite oklart än.

Det blir releasefester i Malmö och Stockholm tillsammans med skivbolagskollegorna Stella Lugosi (som också släpper sin debutsingel i dagarna). Den 20:e mars spelar de på Galleri Frank.

Ralph Bretzer
Ralph Bretzer är webbredaktör och musikkritiker (och ibland kulturreporter) på Skånskan.se och NorraSkåne.se.

Ålder: 48 år.
Bor: I Kungsladugård i Göteborg och Östervärn i Malmö.
Lyssnar på: Country, punk, soul och hiphop. Och en hel del annat. Just nu: Nadia Tehran, fka twigs, Sarah Klang.
Läser: Elton Johns självbiografi och Fredrik Strages 242..
Ser just nu: The Deuce, His dark materials. Ser gärna om gamla avsnitt av favoritserierna Buffy the Vampire Slayer, Six Feet Under och Veronica Mars.

Kontakt: ralph.bretzer@skd.se
Instagram: @rioteer

Alla bilder tagna av mig om inte annat anges.