En Malmö-trippel

Seguwita 1Seguwita Foto: Ralph Bretzer

Kulturbolaget bjöd på en en Malmötrippel på fredagskvällen. Tre Malmöband i lite olika fas av karriären, men alla på uppåtgående. Stella Lugosi gjorde sin sista spelning för året och det iförda svarta luciaskrudar dagen till ära.
– Det är första och sista gången vi gör ett luciatåg, sa sångerskan och låtskriverskan Anna Bergvall efter spelningen.

Stella Lugosi har spelat mycket under hösten och går in i studion i januari för att spela in sin första skiva. Den ser jag mycket fram emot. Deras långsamma och dramatiskt laddade indiegospel går rakt in i hjärtat på mig. Deras förkärlek för att leka med presentationen och arrangemangen gör varje spelning spännande att se. Kören ger dem dessutom en fyllighet i ljudbilden som får dem att stå ut.

Bandettes har skapat svallvågor med sin låt The Beard Song. Den har spelats för sex miljoner amerikaner på CBS, ett grekiskt skäggsällskap har tagit den till sig och ett slovenskt punkband har  gjort cover av den, berättar sångerskan och gitarristen Anna Linnéa från scen. Jag gillade deras country- och folkfärgade debutalbum men live växer de ut till något mycket mer. De har ett bra driv och fint samspel sinsemellan, både musikaliskt och scenmässigt. Dessutom har Anna Linnéa Edström  och bassisten Hannah Billing, som delar på det vokala insatserna, en mycket bra dynamik sinsemellan varandra.

The Beard Song är naturligtvis en höjdpunkt men för mig är den riktigt peaken under spelningen när Anna Linnéa Edström  ställer undan gitarren och med den nyvunna rörligheten hon då får låter sig själv blomma ut som publikdomptör, Hon förvandlar oss alla till en enda stor gospelkör i den jazziga Niagara Falls. Låten är riktigt bra på skiva men här får den mycket mer kraft. I kombination med bandets uppenbara spelglädje räcker det för att golva mig.

För både Stela Lugosi och Bandettes utgjorde fredagskvällens spelning deras första på KB. För Seguwita som avslutade kvällen var det deras första över huvud taget. De släppte sin första ep tidigare i år och den innehåller tre spår som skickar tankarna till The Gaslight Anthem. Rock med ett bultande hjärta och en punkig egg som står lika mycket i skuld till den unge Springsteen som till The Clash.

Det var, som sagt deras första spelning någonsin men det handlar definitivt inte om några musikaliska nykomlingar. Istället handlar det om något av ett malmöitiskt superband och bakom det märkliga bandnamnet döljer sig medlemmar från bland annat Sista Sekunden, Atlas Losing Grip, Satanic Surfers och Terrible Feelings. Så sitter allt där det ska redan från första stund. De må inte ha skrapat ihop en låtkatalog av den kvalitet The Gaslight Anthem kunde visa upp på sin karriärhöjdpunkt The ’59 sound men det jag hörde bådar gott inför framtiden. Här finns både passionen och kunskapen att kanalisera den i musikalisk form.

Stella Lugosi 2Stella Lugosi som svart luciatåg.

Stella Lugosi 1
Bandettes 1Bandettes

Bandettes 2

Seguwita 2Seguwita.

Seguwita 3 liten

Ralph Bretzer
Ralph Bretzer är webbredaktör och musikkritiker (och ibland kulturreporter) på Skånskan.se och NorraSkåne.se.

Ålder: 49 år.
Bor: I Kungsladugård i Göteborg och Östervärn i Malmö.
Lyssnar på: Country, punk, soul och hiphop. Och en hel del annat. Just nu: Ic3peak, Stevie Nicks, Miley Cyrus och Jinjer.
Läser: De levande döda av Gunilla Jonsson & Michael Petersén.
Ser just nu: Lovecraft country, The Boys och The Good Place.

Kontakt: ralph.bretzer@skd.se
Instagram: @rioteer

Alla bilder tagna av mig om inte annat anges.

Arkiv