Själ, hjärta och energi

DSC_0867Foto: Ralph Bretzer

Såg ni Linda Pira: Ladies First när den gick på tv? När Nathalie ”Cleo” Massaoui dyker upp några låtar in är det vad som brukar kallas A showstopping number. Hon har en sådan pondus på scen och en sådan energi att det rensar banan ren. Det som har föregått bleknar bort.

Sent natten till söndag uppträdde hon tillsammans med Kristin Amparo och dj-duon Broke n Tipsy på Moriskan. Efter att ha lyssnat mycket på deras briljanta gemensamma minialbum Vem é han från i våras var förväntningarna högt uppskruvade. De blev inte mindre av att minnet av dem som den stora behållningen när de uppträdde med projektet Kwaai på Malmöfestivalen för ett par år sedan. Jag blev inte besviken.

Cleo och Amparo har ganska olika närvaro på scen. Cleo är den hyperenergiske rapparen som flyger fram över scenen medan Amparo är den stora rösten med den lugnare framtoningen. Det skapar en bra dynamik dem emellan. Dynamik skapas också av det faktum att de över bara sex låtar på sin gemensamma platta – och här över en lite drygt tre kvart lång spelning – lyckas spela upp ett så brett register. Det är fest, det är allvar, det är politisk ilska och kaxig attityd. Men oavsett vilket levereras det med själ och hjärta.

Själ och hjärta. Och spetskompetens, kan man tillägga. Cleo är en grym rappare och Amparo en lika duktig sångerska. Dessutom har de förmågan att projicera hur mycket de faktiskt älskar det de gör och det är en känsla som alltid går igenom. Inte minst i den lysande avslutningen med favoriterna Gå på salong och en studsande Kär & galen etsar sig fast i minnet på mig.

DSC_0331

DSC_0560

DSC_0160

DSC_0730

DSC_0374

 

Ralph Bretzer
Ralph Bretzer är webbredaktör och musikkritiker (och ibland kulturreporter) på Skånskan.se och NorraSkåne.se.

Ålder: 49 år.
Bor: I Kungsladugård i Göteborg och Östervärn i Malmö.
Lyssnar på: Country, punk, soul och hiphop. Och en hel del annat. Just nu: Ic3peak, Stevie Nicks, Miley Cyrus och Jinjer.
Läser: De levande döda av Gunilla Jonsson & Michael Petersén.
Ser just nu: Lovecraft country, The Boys och The Good Place.

Kontakt: ralph.bretzer@skd.se
Instagram: @rioteer

Alla bilder tagna av mig om inte annat anges.

Arkiv