Rival Sons satte KB i gungning

SF201410141129994AR-600x334Foto: Ralph Bretzer

Om någon någonsin gått ut Rock Star Academy som kursetta så lär det vara Jay Buchanan. Bästa ämne? Mikrofonstativshantering och scennärvaro.

Hans band, Rival Sons, må inte vara stora nog för att headline:a arenor ännu men det är bara en tidsfråga. Själv är bandets karismatiske sångare och självklara blickfång redo att ta sig an världen. Redan när Long Beach-kvartetten – som på scen är förstärkta med turnémedlemmen Todd Ögren-Brooks på keyboards – sparkar igång på KB:s scen står han längst ut på scenkanten som för att kasta sig ut. Stället är kvällen till ära slutsålt.

Precis som Afghan Whigs på sin tid gräver Rival Sons djupt i musikhistorien, till den bästa av rock n soul och rhytm n blues, och tar med sig sina fynd in i samtiden. Med sig på resan genom tidens väv har de även snappat upp något av Tony Iommis nedstämda riffande och den där demonen som red Robert Plant genom Led Zeppelins mest klassiska plattor. Någonstans slank Jim Morrisons ödlekung med på köpet.

Det låter blytungt, fett och kraftfullt. Men trots alla muskler levererar musiken med blir den aldrig tungfotad. För det viktigaste bandet lärt sig av det sena 60 och tidiga 70-talets bluesiga rock- och hårdrocksgiganter är svänget, drivet och dynamiken. Dessutom är de med Buchanan som domptör skamlöst underhållande på scen.

 

Ralph Bretzer
Ralph Bretzer är webbredaktör och musikkritiker (och ibland kulturreporter) på Skånskan.se och NorraSkåne.se.

Ålder: 49 år.
Bor: I Kungsladugård i Göteborg och Östervärn i Malmö.
Lyssnar på: Country, punk, soul och hiphop. Och en hel del annat. Just nu: Ic3peak, Stevie Nicks, Miley Cyrus och Jinjer.
Läser: De levande döda av Gunilla Jonsson & Michael Petersén.
Ser just nu: Lovecraft country, The Boys och The Good Place.

Kontakt: ralph.bretzer@skd.se
Instagram: @rioteer

Alla bilder tagna av mig om inte annat anges.

Arkiv