En underhållande fantasyskröna

LT caroline32Foto: Malin Falk/Arkiv

Gud är utbränd och hörs inte av. I de nedre regionerna gör demonerna, ledda av Beelzebub, uppror mot hin håle själv. Och i mitten av alltihop hamnar naturligtvis mänskligheten. Allt verkar gå åt helvete högst bokstavligt och de fyra ryttarna börjar vädra morgonluft.

"Demonologi för  nybörjare" Författare: Caroline L Jensen Förlag: Kalla kulor
”Demonologi för
nybörjare”
Författare: Caroline L Jensen
Förlag: Kalla kulor

I ett helt vanligt svenskt bostadsområde bor helt vanlige – eller är han det? – 19-årige Isak tillsammans med sin mentalt frånvarande mamma och sin älskade men förmodligen ondskefulla lillasyster. Tillsammans med kompisen Rufus och deras ledsagare, den talande råttan Beatrice, faller det på Isaks lott att ställa allting till rätta. Och det helst innan jorden går under.

I sin fjärde roman smälter Caroline L Jensen samman Neil Gaiman med Michail Bulgakov och gjuter smältan i Dantes form när Isak, Rufus och Beatrice beger sig på en resa genom helvetets kretsar för att rädda livet på Satan (!) och därmed världen och hela mänskligheten.

Jensen når kanske inte riktigt upp till nämnda författarstorheter rent stilistiskt men hon har helt klart fått till en underhållande och lätt vanvördig fantasyskröna där hon sätter sin egen skruv på den kristna teologin. Visst är Gud god och mäktig, men är han verkligen allsmäktig? Och finns det någon över honom i hierarkin?

I Bibeln tar karaktären Gud ett skutt mellan gamla testementets lynniga och bekräftelsekrävande krigargud och den frånvarande guden i det nya testamentet. Guden som låter sin son tala om förlåtelse i hans ställe. Det får här sin förklaring på ett ganska intressant sätt.

Ralph Bretzer
Ralph Bretzer är webbredaktör och musikkritiker (och ibland kulturreporter) på Skånskan.se och NorraSkåne.se.

Ålder: 49 år.
Bor: I Kungsladugård i Göteborg och Östervärn i Malmö.
Lyssnar på: Country, punk, soul och hiphop. Och en hel del annat. Just nu: Ic3peak, Stevie Nicks, Miley Cyrus och Jinjer.
Läser: De levande döda av Gunilla Jonsson & Michael Petersén.
Ser just nu: Lovecraft country, The Boys och The Good Place.

Kontakt: ralph.bretzer@skd.se
Instagram: @rioteer

Alla bilder tagna av mig om inte annat anges.

Arkiv