Punk rock party

MarthaFoto: AP/TT

Titta på kvinnan på bilden. Japp, det är hushållsgurun (som Svenska Dagbladet kallar henne) Martha Stewart. Visst är det henne ni skulle vända er till för tips när ni så här lagom till Halloween ska ha punkfest för era ungar. För att vara sådär punkigt elak har jag naturligtvis valt en bild på henne där hon leds ut från rättssalen efter att 2004 ha dömts för insiderbrott. Och inget skriker ju mer punkrock än ekonomisk brottslighet…

På hennes sajt kan man få en massa praktiska tips för sitt punkparty.

”So what do you need to throw a birthday bash for a pint-sized punk rocker? A multicolored mohawk? Check. Leather jacket? Check. The rest of the party? That’s a little trickier. Here’s how to pull together a party that won’t turn into a riot.”

Resten är en strålande uppvisning i total nollkoll på vad punkrock är. Tänk tänk guld- och tartanfärgade julgranskulor (!) som dekoration, ”wild and crazy” frisyrer och dödskallar gjorda av spenat och ricotta. Inbjudningskort föreslås vara utformade som konsertbiljetter som även får tjänstgöra som bordplaceringsskyltar. (Bordplacering? Verkligen?)

Det är riktigt rolig läsning om än inte på det avsedda sättet. Ännu roligare är de syrliga och ironiska kommentarerna till densamma.

”I want to throw my kids a super authentic punk rock party, so I want to hire some bouncers (I know some grumpy bodybuilders who will do just great!) to rough up the kids a little bit. As a good host, what is an acceptable loss/injury ratio?
And, when the ”pigs” (my brothers in police costumes) show up, should we simulate tear gas with a fog machine, or can we just use the real thing?
I don’t want to cheat anyone of a real punker experience!” skriver signaturen Zachres.

Nu ska det i ärlighetens namn sägas att det inte är Martha Stewart själv som skrivit texten utan en kvinna som av sin bylinebild att döma är betydligt yngre, men för den sakens skull inte ett dugg punkigare. Hon har, återigen enligt bylinen, en soft spot för små terrarier, rosévatten-recept och antika flaskor. Väldigt punkrock. Verkligen. Eller, ja, det skulle vara de små terrarierna i så fall…

 

Ralph Bretzer
Ralph Bretzer är webbredaktör och musikkritiker (och ibland kulturreporter) på Skånskan.se och NorraSkåne.se.

Ålder: 49 år.
Bor: I Kungsladugård i Göteborg och Östervärn i Malmö.
Lyssnar på: Country, punk, soul och hiphop. Och en hel del annat. Just nu: Ic3peak, Stevie Nicks, Miley Cyrus och Jinjer.
Läser: De levande döda av Gunilla Jonsson & Michael Petersén.
Ser just nu: Lovecraft country, The Boys och The Good Place.

Kontakt: ralph.bretzer@skd.se
Instagram: @rioteer

Alla bilder tagna av mig om inte annat anges.

Arkiv