Twin Peaks 2.0

Sådär ja! Ställ in all nyhetsrapportering. Veckans bästa nyhet kom redan igår: ryktena och twitterantydningarna från herrar Frost och Lynch är sanna: Tuggummit du gillar kommer tillbaka. 25 år efter att Twin Peaks förändrade tv-världen gör serien come back, vilket tillkännagavs med det underbart creepy klippet ovan.

Bäst av allt: det förefaller inte som att det handlar om någon trött reboot utan om att återbesöka karaktärerna 25 senare. Och att det kanske är så att Mark Frost och David Lynch, som ska skriva manus respektive regissera, planerat det så hela tiden. Minns vad Laura Palmer säger i sista avsnittet: ”Vi möts igen om 25 år”. Att det är en av de amerikanska kabelkanalerna som inte behöver hålla sig till de kvävande tv-reglerna som gäller i USA gör ju inte saken sämre.

Det kansker låter som överord att säga att Twin Peaks, en serie som gick i en och halv säsong och som på slutet tappade radikalt i kvalitet, förändrade tv-världen. Det är det inte. Oavsett vad man tycker om den märkliga lilla orten i Sierra Nevada så har den bitit sig fast. Var och varannan tv-serie idag som utspelar sig i en liten märklig småstad anger Twin Peaks som förebild. Dessutom var det första gången som en Hollywood-regissör med cred och på höjden av sin karriär (tillfälligt) gick över till tv-mediet.

Twin Peaks var startskottet för den gyllene tv-era vi har nu där tv-serierna i princip har tagit över den status filmen hade en gång. Det är inom tv-mediet, snarare än inom Hollywood-filmen, som förnyelsen finns. Det är om tv-serier det snackas kring fikaborden, snarare än om vad som visas på den lokala biografen. Kanske hade den utvecklingen ägt rum även utan Twin Peaks men det känns ändå som att serien var en game changer. Så var känslan då och idag framstår det som uppenbart.

Därför ser jag fram emot de nio nya avsnitt som ska komma nästa år. Och för att det ska bli väldigt kul att återse gamla vänner som Dale Cooper och Audrey Horne.

Senaste nytt omTV
Ralph Bretzer
Ralph Bretzer är webbredaktör och musikkritiker (och ibland kulturreporter) på Skånskan.se och NorraSkåne.se.

Ålder: 49 år.
Bor: I Kungsladugård i Göteborg och Östervärn i Malmö.
Lyssnar på: Country, punk, soul och hiphop. Och en hel del annat. Just nu: Ic3peak, Stevie Nicks, Miley Cyrus och Jinjer.
Läser: De levande döda av Gunilla Jonsson & Michael Petersén.
Ser just nu: Lovecraft country, The Boys och The Good Place.

Kontakt: ralph.bretzer@skd.se
Instagram: @rioteer

Alla bilder tagna av mig om inte annat anges.

Arkiv