Miriam Bryant bäst akustiskt

Miriam Bryant på Malmöfestivalen i somras. Foto: Jörgen Johansson

Det är en mäktig stämma hon har, Miriam Bryants: utrycksfull, personlig och starkare än en stridsvagn som krossar allt motstånd – och det utan att förlora i dynamik. Jag gillade debutplattan Raised in rain som kom förra våren. Förutom rösten hade den ett knippe starka låtar med titelspåret och hitsen Finders keepers och Push play som lyfte henne över epitetet Sveriges Adele som tidigt tillskrevs henne. Samtidigt tyckte – och tycker – jag att man dels gett henne en alldeles för maskinell inramning och dels hållit på att mixtra för mycket med vokala studioeffekter.

Nya EP:n I am dragon visar att Bryant är här för att stanna. Singelspåret Dragon hörde jag för första gången när hon spelade på Malmöfestivalen i somras och var väl inte överförtjust då men den har växt på mig sedan dess. Rejält. Det är en grym låt fullt i nivå med hitsen från debuten. Även öppningsspåret Satellite har hit skrivet över sig med stora bokstäver. Samarbetet med EDM-producenten Zedd, Find you får här en soloversion som jag tycker är betydligt bättre än originalet.

EP:ns stora utropstecken är ändå den avslutande akustiska Weak heart där hennes röst får full frihet över en bas av stålsträngad gitarr, nedtonade stråkar, kör och handklapp. Här realiserar hon sin fulla potential som vokalist. Det är ju rösten som är hennes adelsmärke och som höjer henne över massan.

Det är till Weak heart jag hela tiden återkommer. Varje gång jag lyssnar på I am dragon så spelar jag den låten både två och tre gånger på raken. Tillsammans med den akustiska versionen av Push play (singelbaksida, finns på Spotify) och mäktiga genombrottslåten Finders keeper är den det bästa hon gjort. Hittills. Någonstans hoppas jag att hon någon gång ska göra en hel platta med ett minimum av elektronik och i stället satsar på levande instrument.

 

Ralph Bretzer
Ralph Bretzer är webbredaktör och musikkritiker (och ibland kulturreporter) på Skånskan.se och NorraSkåne.se.

Ålder: 49 år.
Bor: I Kungsladugård i Göteborg och Östervärn i Malmö.
Lyssnar på: Country, punk, soul och hiphop. Och en hel del annat. Just nu: Ic3peak, Stevie Nicks, Miley Cyrus och Jinjer.
Läser: De levande döda av Gunilla Jonsson & Michael Petersén.
Ser just nu: Lovecraft country, The Boys och The Good Place.

Kontakt: ralph.bretzer@skd.se
Instagram: @rioteer

Alla bilder tagna av mig om inte annat anges.

Arkiv