Välförtjänt kristall till Jill

Jill Johnson med sin kristall. Foto Jonas Ekströmer / TT

Jo, jag vet. Kristallen är knappast något av de tyngre kulturella priserna här i världen. Den svenska tv-världen är liten, väldigt liten. Visst får fyran till det emellanåt men annars är det väl mest det faktum att priset delas ut som ett samarrangemang mellan de olika tv-bolagen som gör att någon annan än SVT emellanåt plockar hem något av de tyngre priserna.

Det hindrar dock inte att det var mycket välförtjänt som Jill Johnson blev galans drottning igår kväll. Årets kvinnliga programledare, årets reality och årets program. Det är två av de tyngsta kristallerna och en, tja… Låt oss säga så här: Jills veranda är väl egentligen för bra för att räknas in i kategorin reality-tv.

Förutom att det är en bra programidé där vi som tittare får en fördjupad kunskap om såväl programmets gäster som om countrymusiken och den kultur som omger den så visade serien något som annat som vi inte vetat tidigare: Att Johnson är en naturbegåvning som programledare.

Hon har en sympatisk framtoning på scen och i intervjuer men det är långt ifrån självklart att det går igenom i programledarrollen. Men det gör det. Hon har ett slags genuin folklighet – i ordets bästa bemärkelse – som varken känns påklistrad, tillgjord eller flåshurtig.

Hon framstår som en god värd och genuint intresserad av sina gäster. Programmet med Christian Gidlund som gäst var inget annat än hjärtskärande och även det med Magnus Carlsson dröjer sig kvar i minnet – oavsett hur arrangerat det ”slumpartade” mötet med, och upptäckten av, Doug Seegers var.

* * *

Brasse Brännström och Björn Waldegård är döda. Nyheten nådde mina öron sent igår kväll. Två barndomshjältar till har gått ur tiden. Suck.

Ralph Bretzer
Ralph Bretzer är webbredaktör och musikkritiker (och ibland kulturreporter) på Skånskan.se och NorraSkåne.se.

Ålder: 48 år.
Bor: I Kungsladugård i Göteborg och Östervärn i Malmö.
Lyssnar på: Country, punk, soul och hiphop. Och en hel del annat. Just nu: Nadia Tehran, fka twigs, Sarah Klang.
Läser: Elton Johns självbiografi och Fredrik Strages 242..
Ser just nu: The Deuce, His dark materials. Ser gärna om gamla avsnitt av favoritserierna Buffy the Vampire Slayer, Six Feet Under och Veronica Mars.

Kontakt: ralph.bretzer@skd.se
Instagram: @rioteer

Alla bilder tagna av mig om inte annat anges.