Politiskt, poetiskt och svettigt med Silvana Imam

Foto: Ralph Bretzer

Nog fattade jag att det skulle bli trångt i Gustavtältet på Silvana Imam. Men när jag kommer dit slingrar sig kön åtminstone 20 meter lång för att över huvud taget komma in i tältet och väl där inne är det ruggigt trångt och svettigt.

Imam är utan tvekan en av Sveriges allra intressantaste rappare just nu. Hennes rhymes är både politiska och egensinnigt poetiska. Hon har något att säga och orden att göra det med. Även när det kommer till beatsen marcherar hon efter sin egen trumma. De är dramatiskt uppbyggda med influenser från de mest skilda håll.

På scen går hon på knock. Hon fullkomligt sprutar av punkigt energi och det känns knappast som en slump när dj-bänken pryds av en parafras på Nirvanas anti-smiley och hennes alternativa Pride-låt stoltserar med titeln Imam Cobain. Punkigt är det också att utan förvarning ta en paus och låta discjockeyn köra några låtfragment med bland andra Mapei.

En halvtimma har hon tilldelats i programmet. En halvtimma är inte mycket tid att spela på och hon spiller ingen tid. När spelningen landar i Svär på min mamma, det enskilt starkaste spåret på hennes nya ep, När du ser mig – se dig,  en låt där Valerie Solanas får ta plats bredvid Gudrun Schyman och Alicia Keys, känner jag mig nästan överkörd av ett naturfenomen – en jordbävninge, ett vulkanutbrott eller en perfekt storm.

Fördelen med det korta formatet är att det – i bästa fall – lämnar en med en smak för mer. Och det gör Silvana Imam verkligen. För min del hade hon gärna fått hålla på en halvtimma till och köra igenom varenda låt i sin katalog. Men man kan inte få allt.

* * *

Det gick slag i slag på lördagskvällen. Från Silvana Imam på Gustav till Gypsy Queens & Kings på Stortorget som klev på samtidigt som hon klev av (om den spelningen kan ni läsa här). Och därifrån vidare till Posthusplatsen för att se sista halvan av danska grimedrottningen Lucy Loves spelning.

Det blir ingen recension av den spelningen eftersom jag inte han se så mycket av den. Men coolt var det och en ruggig pondus hade hon. Jag bjuder på några bilder istället:

Lucy Love 1

Lucy Love 2

Lucy Love Dansare

Ralph Bretzer
Ralph Bretzer är webbredaktör och musikkritiker (och ibland kulturreporter) på Skånskan.se och NorraSkåne.se.

Ålder: 49 år.
Bor: I Kungsladugård i Göteborg och Östervärn i Malmö.
Lyssnar på: Country, punk, soul och hiphop. Och en hel del annat. Just nu: Ic3peak, Stevie Nicks, Miley Cyrus och Jinjer.
Läser: De levande döda av Gunilla Jonsson & Michael Petersén.
Ser just nu: Lovecraft country, The Boys och The Good Place.

Kontakt: ralph.bretzer@skd.se
Instagram: @rioteer

Alla bilder tagna av mig om inte annat anges.

Arkiv