First Aid Kit skimrar

FIRST AID KIT

Foto: Malin Hoelstad/SvD/TT

I bonus-dvd:n som följer med boxutgåvan av “The lion’s roar”, förra albumet med First Aid Kit, finns en scen som är väldigt talande. På en bar någonstans i USA soundcheckar systrarna Söderberg. Så fort de börjar sjunga stannar personalen, som håller på att ställa etablissemanget iordning inför kvällen upp för att lyssna.

americana First Aid Kit “Stay gold” (Sony) Betyg: 4
americana
First Aid Kit
“Stay gold”
(Sony)
Betyg: 4

Att som svensk – eller vilken annan ickeamerikansk nationalitet som helst – göra americana som får amerikaner att lystra är minst sagt svårt men ändå lyckas de. Det handlar naturligtvis om den undersköna stämsången, men också om den där olycksbådande stämningen som de lyckas mana fram. Och om deras förmåga att göra musik som är både vacker och vänlig men som ändå har en vass kant.

Ända sedan debuten har de finslipat sin egen variant av det som Gram Parsons kallade för “cosmic american music”, en modern men ändå jordnära folkmusik med element från rocken och “the summer of love”. Country, men ändå inte.

Precis som på “The lion’s roar” är det Mike Mogis från Bright Eyes som sitter i producentstolen och tillsammans bygger de vidare på ljudbilden från den plattan. Utan att röra sig allt fär lång bort låter det lite större, med lite mer stråkar än sist. Musiken skimrar precis som de gyllene kläder de bär på omslaget.

Precis som på briljanta förstasingeln “My silver lining” tjänar den större ljudbilden dem väl. Deras sällsamt sköna stämsång nästan ber om en inramning som matchar dem. Ändå är det på avslutande “Long time ago”, med sin nedskalade instrumentering där pianot och rösterna får regera, som går rakaste spåret in i hjärtat.

Ralph Bretzer
Ralph Bretzer är webbredaktör och musikkritiker (och ibland kulturreporter) på Skånskan.se och NorraSkåne.se.

Ålder: 49 år.
Bor: I Kungsladugård i Göteborg och Östervärn i Malmö.
Lyssnar på: Country, punk, soul och hiphop. Och en hel del annat. Just nu: Ic3peak, Stevie Nicks, Miley Cyrus och Jinjer.
Läser: De levande döda av Gunilla Jonsson & Michael Petersén.
Ser just nu: Lovecraft country, The Boys och The Good Place.

Kontakt: ralph.bretzer@skd.se
Instagram: @rioteer

Alla bilder tagna av mig om inte annat anges.

Arkiv