Ett spontant(?) konsertminne

Tommy

Tages på en bild från 1966. Tommy Blom är sannolikt mannen till vänster i bild. Bilden till höger är tagen 2010. Foto: TT

Snett över gatan där jag bor i Göteborgsstadsdelen Majorna ligger ett kafé. Varje torsdag under sommarsäsongen ordnar den lokala kulturföreningen Kultur 414 spelningar på det kaféets uteservering. Det är fri entrę och det brukar vara mycket folk. Är vädret fint brukar det vara publik ända ut i gatan.

Och vädret var fint den där augustitorsdagen 2010 när Soundtrack of our lives-sångaren Ebbot Lundberg spelade på Marmelad, som kafeet heter. I publiken – bland de lyckliga som fått både bord och stol – satt en man i övre medelåldern. Någonstans halvvägs spelningen tycks Ebbot upptäcka mannen och presenterar honom för oss andra. Som av en slump visar det sig vara den före detta Tages-sångaren, tillika radiomannen Tommy Blom. Efter lite mild övertalning går han med på att göra Ebbot och dennes gitarrspelande kamrat sällskap på den improviserade scenen för några lika improviserade duetter. Jag är inte hundra men jag vill minnas att Tages-klassikern ”Sleep little girl” var en av låtarna de körde.

Det var ett sådant där musikaliskt möte som höjer en annars rätt anspråklös spelning. Två generationers göteborgska musikprofiler. Den ena med status från 60-talets kanske bästa svenska popband och den andra från två av den moderna rockens finaste band. Jag minns att Tommy Blom gjorde ett väldigt sympatiskt intryck på scen.

Dagen efter sparkade Way out west-festivalen igång på allvar. Ett av den första dagens starkaste kort på programmet var mötet mellan The soundtrack of our lives och Göteborgs Symfoniorkester. TSOOL:s redan storslagna anslag fick en ytterligare dimension av symfoniorkesterns stråkar och bjöd en mäktig upplevelse. Och vem dök upp där på scen om inte just Tommy Blom. Det där ”spontana” gästspelet kanske inte var så spontant trots allt…

Igår gick Tommy Blom ur tiden. 67 år gammal tog cancern hans liv.

Ralph Bretzer
Ralph Bretzer är webbredaktör och musikkritiker (och ibland kulturreporter) på Skånskan.se och NorraSkåne.se.

Ålder: 49 år.
Bor: I Kungsladugård i Göteborg och Östervärn i Malmö.
Lyssnar på: Country, punk, soul och hiphop. Och en hel del annat. Just nu: Ic3peak, Stevie Nicks, Miley Cyrus och Jinjer.
Läser: De levande döda av Gunilla Jonsson & Michael Petersén.
Ser just nu: Lovecraft country, The Boys och The Good Place.

Kontakt: ralph.bretzer@skd.se
Instagram: @rioteer

Alla bilder tagna av mig om inte annat anges.

Arkiv