Med rösterna i fokus

StellaFoto: Ralph Bretzer

– Jag hade en tanke om att jag ville ha en damkör …
Stella Lugosi har gått från klassisk powertrio till ett ständigt växande musikaliskt kollektiv med rösterna i fokus.

Det var Anna Bergvall som från början var Stella Lugosi. Namnet är en ordlek med den ungerskamerikanske skådespelaren Bela Lugosi – mest känd för sina klassiska tolkningar av Dracula – och är hämtat från Bauhaus nästan lika klassiska gothrocklåt “Bela Lugosi’s dead”. Det började som ett alias på sociala medier men har kommit att bli namnet på det band där hennes låtar står i centrum. Efter att ha hört – och förälskat mig i hennes låt – “This war belongs to you” stämmer jag träff med henne och bandkollegan Valentina Mazzarelli på Möllan i Malmö.

Projektet som började som en trio med Bergvall, Mazzarelli och Anna Jadéus (från Iryas Playground) har svällt och växer fortfarande. Tio röster, trumpet, bas, microkorg, pianon och gitarr. Planer finns på att trots allt ta in en trummis – om än en sparsmakad sådan. Men hur får man det att fungera med en så stor grupp?
– Vi är som en arbetssökande – vi är sjukt flexibla. Och vi är inte alltid allihop, säger Anna Bergvall med ett leende.

För knappt två veckor sedan dök bandets första video på Youtube upp. “This war belongs to you” är en suggestiv sång där kören skapar en ödesmättad stämning bakom Anna Bergvalls gitarr och speciella röst.
– Den skulle faktiskt hetat “Ghost” från början, säger Anna Bergvall när jag berättar att jag tycker att den låter nästan lite spöklig.

Videon, som är gjord av Valentina Mazzarelli, är inspelad i Anna Bergvalls barndomshem i Karlskrona där bilder på henne medan hon spelar överlagras med bilder från tågresan dit, där körpartierna repas in i tågkupén.
– Låten handlar om när man jättegärna vill hjälpa någon. Man ser hur personen mår dåligt och går helt upp i det. Man skulle ge sin högra arm för att hjälpa men vissa saker måste man lösa själv, vissa strider är inte mina även om jag skulle vilja.

I en tidigare upplaga var Stella Lugosi en klassisk trio med gitarr, bas och trummor men i sin nya inkarnation, som tog sin början förra sommaren, har bandet utvecklats till något helt annat.

– Jag hade en tanke om att jag ville ha en damkör. Jag har alltid haft mycket körarrangemang när jag spelat in mina låtar själv, berättar hon.
– Jag tänkte att: fan vad roligt att ha en kör, att träffas hemma och slippa allt det tråkiga: snubbarna, replokalen och trumsetet. Man slipper allt det som också är lite meckigt och kan börja med det roliga.

– Det är mycket för systerskapet. Det är en väldigt mansdominerad bransch. man blir till slut så trött på alla de här soundchecken där ljudteknikern behandlar en annorlunda än killarna.
Valentina Mazzarelli fyller i:
– Det märks att de inte är vana vid en sådan uppsättning. De kan det här med trummor, bas och gitarr men när det är en kör blir de helt ställda.

De beskriver Stella Lugosi som ett feministiskt band.
– Det finns en större mening med bandet: att få fler tjejer att inte sitta på sin kammare och vara sjukt duktiga på någonting och ändå inte stå på scen. Om tjejer är med i något band är det ofta för att de är ihop men någon eller på ett eller annat sätt hamnar där på grund av någon snubbe.

Nu är det skivinspelning på gång. I augusti ska den spelas in för släpp någon gång under höst, vinter.
– Jag tror att det kommer bli … Vi spelar i ganska olika genrer … vi väljer bland en massa låtar som kan vara en dag gamla eller fem, sex, sju, åtta år. Det kommer nog bli som en split med oss själva där en sida är hård och grungig – lite som det gamla Stella Lugosi – och den andra mer lugn. sävlig, långsam, med en massa körer.

Ralph Bretzer
Ralph Bretzer är webbredaktör och musikkritiker (och ibland kulturreporter) på Skånskan.se och NorraSkåne.se.

Ålder: 50 år.
Bor: I Kungsladugård i Göteborg och Östervärn i Malmö.
Lyssnar på: Country, punk, soul och hiphop. Och en hel del annat. Just nu: Linn Koch-Emmery, Jinjer, November.
Läser: Colson Whitehead Den underjordiska järnvägen.
Ser just nu: Kamikaze, Beforeigners och American Horror Story säsong 10.

Kontakt: ralph.bretzer@skd.se
Instagram: @rioteer

Alla bilder tagna av mig om inte annat anges.

Arkiv