Linnea kräver dans

Årets artist på förra årets P3 Guld-gala, albumet “Till mina älskade och älskare” i toppen av Spotifys albumlista och arenaturné med Gyllene Tider. Det har gått bra för Linnea Henriksson de senaste åren. Det gäller att smida medan järnet är varmt tycks hon tänka, och redan är uppföljaren här.

Linnea Henriksson “Du söker bråk, jag kräver dans” (Sony) Betyg: 4
Linnea Henriksson
“Du söker bråk, jag kräver dans”
(Sony)
Betyg: 4

Inte för att hon valt att stanna på samma ställe och stryka sin publik medhårs direkt. Redan första singeln, tillika titelspåret på albumet, “Du söker bråk, jag kräver dans”, pekade ut färdriktningen. Hårt uppskruvade  funkiga beats för tankarna till både Prince och, framförallt, Kaah. Mycket riktigt har hon också arbetat ihop med den sistnämnde på den dansanta “Händer”.

“Svärtan som lätt smyger sig in i min musik var bara ”poff”, non existing” skriver Linnea Henriksson på Facebook om sitt samarbete med Kaah. Det är en sanning med modifikation, kan jag tycka. Just det där sorgsna draget som finns i hennes röst, även i de mest euforiska stunderna, är något av hennes adelsmärke som sångerska. Kombinationen skänker ett sällsamt skimmer åt musiken; höjer den till nya höjder..

Även Lilla Namo – vars EP från förra året Henriksson gästade – dyker upp på ett hörn i låten med den i sammanhanget dubbeltydiga titeln “Klassfotot”. Precis som på Lilla Namos platta visar sig det (då) otippade samarbetet lyckat. Namo skänker en extra dimension åt Henrikssons svärtade skolminnen.

Nu är det inte så att alla de som förälskade sig i popen på solodebuten kommer känna sig vilsna när de lyssnar på “Du söker bråk…” Hennes artistiska personlighet är alldeles för stark för att låta sig tvättas ut av aldrig så funkiga beats eller egensinniga och karaktärsstarka samarbetspartners. Dessutom finns här sånger som “Cecilia”, “Du vet allt” och min personliga favorit, vid sídan om “Klassfotot”, “Håll så käft og kyss mig” som mycket väl hade passat in på “Till mina älskade…”

Ralph Bretzer
Ralph Bretzer är webbredaktör och musikkritiker (och ibland kulturreporter) på Skånskan.se och NorraSkåne.se.

Ålder: 49 år.
Bor: I Kungsladugård i Göteborg och Östervärn i Malmö.
Lyssnar på: Country, punk, soul och hiphop. Och en hel del annat. Just nu: Ic3peak, Stevie Nicks, Miley Cyrus och Jinjer.
Läser: De levande döda av Gunilla Jonsson & Michael Petersén.
Ser just nu: Lovecraft country, The Boys och The Good Place.

Kontakt: ralph.bretzer@skd.se
Instagram: @rioteer

Alla bilder tagna av mig om inte annat anges.

Arkiv