Stark solodebut av Nina Persson

Nina

Foto: Janerik Henriksson/TT

Nina Persson står ensam vid flygeln. Över ett avskalat och melankoliskt pianokomp sjunger hon så jag får bilder i huvudet från de litterära salongerna kring sekelskiftet 1900. “This is heavy metal” sjunger hon på avslutningsspåret och den är i sin nakna enkelhet något av en anomali på en platta som annars är betydligt mer instrumenterad. Och ändå är det på något sätt en lika logisk som perfekt closer – och i mitt tycke skivans enskilt starkaste spår.

115359
Nina Persson
“Animal heart”
(Universal)
Betyg: 4

20 år har gått sedan Nina Persson klev ut i offentligheten i och med The Cardigans debutplatta, Emmerdale, och fem år sedan hon senast lät höra sig i albumform, då med A Camp. Det är så dags, kan man tycka, att hon nu solodebuterar.

Under alla dessa år har det funnits en framåtrörelse. Cardigans sökte sig nya vägar och Persson har fortsatt på samma vis. Ändå är hennes avtryck lätt igenkännbart. Här omges hon av lätt discodoftande analoga syntar som skickar tankarna till svunna tider. Ändå låter det modernt.

Framför allt är det slående hur bra hon sjunger idag. Från att en gång i tiden ha haft en ganska svag röst har hon bara blivit starkare med åren och hon har vett att använda sitt fina vibrato ekonomiskt. Att hon dessutom lagt sig till med en viss raspighet är bara klädsamt.

Faktum är att jag inte hört henne sjunga så här bra sedan You’re the storm och The Cardigans senaste (sista?) platta. De senaste årens frånvaro har uppenbarligen gjort henne gott.

Ralph Bretzer
Ralph Bretzer är webbredaktör och musikkritiker (och ibland kulturreporter) på Skånskan.se och NorraSkåne.se.

Ålder: 48 år.
Bor: I Kungsladugård i Göteborg och Östervärn i Malmö.
Lyssnar på: Country, punk, soul och hiphop. Och en hel del annat. Just nu: Nadia Tehran, fka twigs, Sarah Klang.
Läser: Elton Johns självbiografi och Fredrik Strages 242..
Ser just nu: The Deuce, His dark materials. Ser gärna om gamla avsnitt av favoritserierna Buffy the Vampire Slayer, Six Feet Under och Veronica Mars.

Kontakt: ralph.bretzer@skd.se
Instagram: @rioteer

Alla bilder tagna av mig om inte annat anges.